“Στήριξη στην Κύπρο η μεταφορά κυπριακών υποκαταστημάτων”

 


Διαβάστε επίσης: Αισιοδοξία Κομισιόν για την ελληνική οικονομία

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter.


 Ένδειξη συνεπούς στάσης και στήριξης απέναντι στην Κύπρο, χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας την τροπολογία για τις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα που κατατέθηκε στη Βουλή στο πλαίσιο νομοσχεδίου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, υπό τον τίτλο «Ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις».

Εξήγησε ότι η τροπολογία είναι αναγκαία γιατί η ελληνική υπάρχουσα νομοθεσία δεν περιέχει πρόβλεψη για την περίπτωση που προέκυψε, δηλαδή για εξυγίανση αλλοδαπών πιστωτικών ιδρυμάτων που διαθέτουν υποκαταστήματα στην Ελλάδα.  

Προκειμένου, επίσης, να διασφαλιστούν οι καταθέσεις και οι συμβάσεις εργασίας, πρόσθεσε ο κ. Στουρνάρας, είναι απαραίτητη η πρόβλεψη για μεταφορά των κυπριακών υποκαταστημάτων σε ελληνικό πιστωτικό ίδρυμα. Εφόσον, δε, γίνει κάτι τέτοιο, ισχύει ό,τι προβλέπεται ήδη με το νόμο 2515/1997 και για την περίπτωση της «εισφοράς» υποκαταστημάτων. 

Ο Υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, η τυχόν καταβληθείσα κεφαλαιακή ενίσχυση δεν συνυπολογίζεται, προκειμένου να υπολογιστεί η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η Ελλάδα αντέδρασε με οργανωμένο σχέδιο απέναντι στην κρίση στην Κύπρο με στόχο την ταχύτερη δυνατή εξεύρεση λύσης. Αυτή ακριβώς είναι και η κατεύθυνση της απόφασης για μεταφορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στις ελληνικές. Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι, χωρίς υπερβολή, είναι γεγονός ότι τις μέρες της κορύφωσης της κυπριακής κρίσης κινδύνευσε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διότι κανείς δεν ξέρει τι θα γινόταν, αν στο «κούρεμα» των καταθέσεων συμπεριλαμβάνονταν και αυτές των Ελλήνων πολιτών στα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα.

Παρόλα αυτά, συνέχισε, μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να μην υπάρξει καμία επίπτωση για τους καταθέτες στα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα και να συνεχίσουν τις συναλλαγές τους κανονικά, χωρίς περιορισμούς, υπό το νέο καθεστώς στον ελληνικό Τραπεζικό Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία έκανε την καλύτερη σχετική προσφορά, σε σχέση με τις άλλες που κατατέθηκαν, και ήταν σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup.