Στυλιανίδης: “Yπεράνω όλων είναι η σωτηρία του τόπου”


Διαβάστε ακόμη “ΓΓ ΑΚΕΛ: «Πρώτιστος στόχος η επίλυση του Κυπριακού»“.

Ακολουθείστε μας στο facebook και στο twitter.


Σε δηλώσεις του το απόγευμα στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «για την Κυβέρνηση, υπεράνω όλων είναι η σωτηρία του τόπου. Μόνη έγνοια  διάσωση της οικονομίας. 

Ηταν και είναι θέση αρχής του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης ότι στις τόσο κρίσιμες στιγμές μόνο στέρεο υπόβαθρο όποιας πολιτικής είναι η ενότητα και η συλλογικότητα. Αυτή είναι η μόνη μας έγνοια. Η επικοινωνιακή τακτική δεν μας ενδιέφερε ποτέ. 

Σε όσους έμμεσα ή άμεσα προτείνουν ή αναζητούν λύσεις εκτός ευρωζώνης και εκτός ευρώ περιορίζοντας και αμφισβητώντας ουσιαστικά το ρόλο της Κύπρου στην ΕΕ, θα ήθελα με όλη την καλή διάθεση, να θέσω ορισμένα ερωτήματα για προβληματισμό:

 

1.     Πώς θα λύσουμε όλοι μας το άμεσο και επ’ άναγκες πρόβλημα ρευστότητας του ίδιου του κράτους και της οικονομίας ευρύτερα; Και μάλιστα τόσο άμεσο όσο δεν μπορεί κανείς να φανταστεί. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να μην πληρωθούν μισθοί και συντάξεις στο τέλους αυτού του μήνα;

 

2.     Πώς θα μπορέσουμε να ασκήσουμε την ενεργειακή πολιτική που προσδοκούμε να ασκήσουμε με ρεαλιστικό τρόπο – ο λαός έχει τόσες προσδοκίες για αυτό το θέμα – υποβαθμίζοντας μόνοι μας την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα; Οι υπό εξέλιξη και παραδοσιακές μας συμμαχίες είμαστε σίγουροι ότι θα έχουν την ίδια προοπτική εκτός ευρωζώνης; Ένα ερώτημα που θέλει απάντηση πριν ακόμη μπούμε σε μια τέτοια λογική.

 

3.     Παρά τις απογοητεύσεις που αισθανόμαστε από τους εταίρους μας στην ΕΕ, είμαστε σίγουροι ότι στις σημερινές συνθήκες ακραίας αβεβαιότητας και αστάθειας στη δική μας γεωπολιτική περιοχή, στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, είναι η σοφότερη επιλογή να υποβαθμίσουμε αυτή τη στιγμή την ευρωπαϊκή μας ιδιότητα; Μπορεί η μικρή Κύπρος μέσα σε αυτή την αβεβαιότητα να αντέξει οποιεσδήποτε ανατρεπτικές εξελίξεις; 

 

Υπάρχει και άλλη σωρεία ερωτημάτων που μπορούν να τεθούν, είτε οικονομικού είτε πολιτικού χαρακτήρα, αλλά ήθελα να θέσω αυτά τα τρία βασικά ερωτήματα, με στόχο τον προβληματισμών όλων μας».

Κληθείς να πει αν οι αναφορές του αφορούν δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ κ. Αντρου Κυπριανού, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι μια απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι η Κυβέρνηση κάνει πολιτική με βάση επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Είναι βασική μας θέση, όμως, ότι σε καμία περίπτωση ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση δεν θέλει να οδηγείται η πολιτική ζωή σε άσκοπες αντιπαραθέσεις. Για αυτό είπα χθες ότι όσοι προκρίνουν άλλη πρακτική ουσιαστικά οδηγούν την πολιτική ζωή σε δύσβατα μονοπάτια». 

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σκοπεύει να συγκαλέσει σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων συζήτηση των θεμάτων της οικονομίας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αυτό το μήνα ίσως έγιναν οι πιο πολλές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με το Συμβούλιο Αρχηγών. Για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Συμβούλιο Αρχηγών δεν είναι ένα απλό επικοινωνιακό εργαλείο. Ίσα-ίσα, είναι ένα εργαλείο πάνω στο οποίο κτίζεται η ενότητα και η συλλογικότητα και όποτε κρίνει σκόπιμο να το συγκαλέσει θα το συγκαλέσει. Πιστεύω ότι όντως υπάρχουν εξελίξεις και πολύ σύντομα θα συγκληθεί».

Ερωτηθείς αν έχει αποφασιστεί ποιο θα είναι το τελικό ύψος του κουρέματος των καταθέσεων και ποιες καταθέσεις θα εξαιρεθούν από το κούρεμα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «αναμένουμε ακόμη από την Κεντρική Τράπεζα και τους εμπειρογνώμονες μας. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει συγκεκριμένη πληροφόρηση για το θέμα». 

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει εξέλιξη στο θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «ό,τι δήλωσε χθες η Κυβέρνηση για το θέμα ισχύει και σήμερα».