Ενημέρωσε ο Αναστασιάδης τους αρχηγούς (vid)

 


 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter.


Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 22.00 η σύσκεψη.

Οι αρχηγοί που έχουν προσέλθει στο Προεδρικό περίμεναν να ολοκληρωθεί η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τους τεχνοκράτες.

Στη σύσκεψη, η οποία διήρκεσε δύο ώρες, συμμετείχαν οι Υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης, ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χάρης Γεωργιάδης. Παρόντες στη σύσκεψη ήταν και τεχνοκράτες, μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας με την Τρόικα, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκος Δημητριάδης και ο Υποδιοικητής της Τράπεζας Σπύρος Σταυρινάκης. Στη σύσκεψη παρακάθησαν επίσης ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Στυλιανίδης.


Σύσκεψη κορυφής από 24hcomcy

Νωρίτερα ολοκληρώθηκε η συνάντηση με την Τρόικα για τις τελικές εκκρεμότητες σε θέματα που αφορούν το χρηματοοικονομικό τομέα ευρύτερα, τη δημοσιονομική πολιτική και τη δημοσιονομική προσαρμογή, διαρθρωτικά μέτρα ευρύτερα στην οικονομία και στο δημόσιο τομέα, καθώς και θέματα που έχουν σχέση με την Ενέργεια.

Στόχος η οριστικοποίηση των θέσεων της δικής μας πλευράς, έτσι ώστε να γίνει η τελική διαβούλευση με την Τρόικα, διότι την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ομάδας εργασίας του Γιούρογκρουπ και πρέπει να είναι όλα ολοκληρωμένα.

Τα ανοιχτά θέματα 

Ο κ. Στυλιανίδης ανεφέρε ότι η διαπραγματευτική ομάδα προσέρχεται με βασική πυξίδα: η δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την εξασφάλιση των Ταμείων Προνοίας να είναι πλήρης. “Γίνεται διαβούλευση και με συνδικαλιστικούς φορείς, παραδείγματος χάρη την ΕΤΥΚ, και ελπίζουμε στην όλη διαπραγμάτευση, να καταλήξουμε στην πλήρη εξασφάλιση με τον ένα ή άλλο τρόπο των Ταμείων Προνοίας που είναι κεκτημένο των εργαζομένων”.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι “στην τελική διαπραγμάτευση και είναι στόχος εφικτός κατά την άποψή μας, από αύριο οι επιχειρήσεις που είδαν το 40% των κεφαλαίων τους να είναι ‘παγωμένο’ στην Τράπεζα Κύπρου, να αποδεσμευτεί έτσι ώστε να διατηρήσουν τη δυνατότητα οικονομικής δραστηριότητας”.

Η διαβούλευση συνεχίζεται, είπε ο κ. Στυλιανιδης, για να διατηρηθούν θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση, στον τομέα των ωρομισθίων και, ταυτόχρονα, συνεχίζεται η διαβούλευση στο θέμα της μεταβατικής περιόδου για τη δυνατότητα των δημοσίων υπαλλήλων να έχουν πρόσβαση στο σημερινό σύστημα υγείας μέχρι την εγκαθίδρυση του νέου Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Ερωτηθείς αν η Τρόικα επανέρχεται με περαιτέρω απαιτήσεις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτό που διαβουλευόμαστε τώρα δεν νέο Μνημόνιο, αλλά επέκταση του συμφωνηθέντος από την προηγούμενη Κυβέρνηση, Μνημονίου.

“Γίνεται μεγάλη προσπάθεια παρά την επιδείνωση των δεδομένων – η οποία προέκυψε από την ατολμία και αναποφασιστικότητα της προηγούμενης Κυβέρνησης σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων – και αυτή η επιδείνωση, δυστυχώς, συμβαίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η χειροτέρευση υπήρξε ειδικά από τον Ιούνιο όταν η προηγούμενη Κυβέρνηση κάλεσε την Τρόικα για Μνημόνιο. Η Κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει νέα δημοσιονομικής προσαρμογής δεδομένα, αλλά ακόμη και με αυτή την επιδείνωση επιχειρεί κάποιες βελτιώσεις.

Δεν μπορώ επακριβώς να δώσω αυτή τη στιγμή εκτίμηση για το πού θα καταλήξει η διαβούλευση, αλλά επιχειρούνται κάποιες βελτιώσεις. Για παράδειγμα, έχει ήδη εξασφαλιστεί ότι η περίοδος εμφάνισης πλεονάσματος δεν θα είναι το 2016 αλλά το 2017. Με την αποψινή διαβούλευση επιδιώκουμε να πάμε στο 2018. Θα είναι κάτι που θα βοηθήσει στο να μην έχουμε τόσο ασφυκτικά μέτρα, διότι θα επιμηκυνθεί η περίοδος προσαρμογής”.

Κληθείς να πει αν υπάρχουν «κόκκινες γραμμές» στη διαπραγμάτευση, όπως το θέμα του φυσικού αερίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «σε όλα τα θέματα στα οποία αναφέρθηκα και για τα οποία θα γίνει τελική διαβούλευση υπάρχουν προτάσεις της Κυβέρνησης που είναι έστω και λίγο βελτιωτικές. Ελπίζουμε στην τελική διαβούλευση να καταφέρουμε αυτό που πρέπει διότι θα είναι προς το καλύτερο συμφέρον του τόπου».