Σύσκεψη για μετακίνηση εγκαταστάσεων υγραερίου στη Λάρνακα

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Στη σύσκεψη συμμετείχαν και οι Υπουργοί Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, Εμπορίου, Βιομηχανίας, και Τουρισμού. Γεώργιος Λακκοτρύπης, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου και Συγκοινωνιών και Έργων Τάσος Μητσόπουλος.

Σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι «κατά τη σύσκεψη εξετάστηκαν οι μέχρι σήμερα ενέργειες για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων και έχει τεθεί ως προτεραιότητα η μετακίνηση των εγκαταστάσεων του υγραερίου σε πρώτο στάδιο και των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών στη συνέχεια».

Ο κ. Νικολάου είπε ότι «για τη μετακίνησή τους έχει αποφασιστεί όπως υποδειχθεί συγκεκριμένος χώρος στην ευρύτερη περιοχή Βασιλικού, με βάση ένα σχέδιο χαρτογράφησης που ετοιμάζεται από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου οι εγκαταστάσεις θα μπορούν να μετακινηθούν αφού προηγουμένως διαπιστωθεί ο μειωμένος βαθμός επικινδυνότητας από τις εγκαταστάσεις στον χώρο αυτό».

Πρόσθεσε ότι «μέχρι να συμπληρωθεί η πιο πάνω εργασία η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει υποδείξει μια σειρά από μέτρα, τα οποία πρέπει να ληφθούν με σκοπό να αναβαθμιστούν περισσότερο τα μέτρα ασφάλειας όσον αφορά την ασφάλεια στην περιοχή από τις εγκαταστάσεις υγραερίου και πετρελαιοειδών».

Όπως είπε ο Υπουργός Δικαιοσύνης, «έχει συμφωνηθεί ότι αυτά τα μέτρα θα ζητηθεί να υλοποιηθούν άμεσα από πλευράς των εταιρειών, οι οποίες φαίνεται ότι κατανοούν την ανάγκη να ληφθούν τα μέτρα αυτά και ελπίζω να είναι συμπληρωμένα πριν από την επικείμενη ανανέωση της άδειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων στον χώρο της περιοχής της Λάρνακας».

«Η προσπάθειά μας είναι να τροχοδρομηθεί, και αυτό έχουμε πετύχει σήμερα, η μετακίνηση των εγκαταστάσεων στην περιοχή του Βασιλικού όσο το δυνατό πιο γρήγορα», είπε ο Ιωνάς Νικολάου, ο οποίος διευκρίνισε ότι «μέχρι σήμερα, το ουσιαστικό πρόβλημα που αντιμετώπιζαν ήταν στο να υποδείξουν οι εταιρείες δικό τους χώρο η καθεμιά, πράγμα που αποτελούσε εμπόδιο στην άμεση υλοποίηση της απόφασης για μετακίνηση των εγκαταστάσεων από την περιοχή».

Σε ερώτηση αν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «δεν μπορώ να ανακοινώσω οποιοδήποτε χρονοδιάγραμμα και αυτό θα είναι εφικτό αφού προηγουμένως εξεταστεί το ‘μάστερ πλαν’ της περιοχής, ούτως ώστε, με την επιλογή του συγκεκριμένου χώρου, να μπορούν να τεθούν και τα απαραίτητα χρονοδιαγράμματα στις εταιρείες για μετακίνηση των εγκαταστάσεων».

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Νικολάου είπε ότι «λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας που επιβάλλονται να ληφθούν», προσθέτοντας πως «εκείνο το οποίο η Πυροσβεστική έχει ζητήσει είναι η αναβάθμιση κάποιων από τα μέτρα αυτά ούτως ώστε αυτά να είναι πιο αποτελεσματικά».

Σε παρατήρηση ότι η περιοχή θα αλλάξει μορφή, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως «είναι μια περιοχή η οποία προσφέρεται για αναπτύξεις και είναι ένα θέμα το οποίο θα εξετάσει τη δεδομένη στιγμή το αρμόδιο Υπουργείο που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών».

Ερωτηθείς, τέλος, κατά πόσο η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ολιγωρήσει στην αντιμετώπιση αυτού του θέματος, ο κ. Νικολάου είπε ότι «δεν θα ήθελα να σχολιάσω αποφάσεις προκατόχων μου, αλλά εκείνο το οποίο κοιτάζεις όταν υπάρχει μια δυσκολία είναι να επιδιώξεις μια λύση άμεσα».

 

Πηγή KΥΠΕ