Τεράστιες απώλειες για τις τοποθετήσεις σε χρυσό


Διαβάστε επίσης “Συγκλονίζει η τραγική ιστορία του 8χρονου νεκρού στη Βοστόνη“.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter.


Η «βουτιά» των τιμών του χρυσού τις τελευταίες ημέρες «διέγραψε» 560 δισ. δολ. από την αξία των αποθεμάτων που διατηρούν οι κεντρικές τράπεζες, ενώ τα διαπραγματεύσιμα προϊόντα (Exchange-traded products) του πολύτιμου μετάλλου μειώθηκαν κατά 37,2 δισ. δολ. το 2013, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πρακτορείου Bloomberg.

Τα funds χρυσού έχουν καταγράψει καθαρές εκροές 11,2 δισ. δολ. από την αρχή του έτους και μέχρι τις 10 Απριλίου, που αποτελεί την μεγαλύτερη απώλεια από το 2011. 

Στον αντίποδα, τα funds παγκόσμιων και αμερικανικών μετοχών είχαν καθαρές εισροές 21,25 δισ. δολ. σύμφωνα με τα στοιχεία της EPFR Global, αναφέρει το πρακτορείο.

Οι κεντρικές τράπεζες ωστόσο είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι καθώς κατέχουν 31.694,8 μετρικούς τόνους χρυσού, δηλαδή το 19% των παγκόσμιων αποθεμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού.

Έχοντας καταγράψει ένα «ράλι» 12 ετών, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου έχει υποχωρήσει 29% από το ρεκόρ που σημείωσε το Σεπτέμβριο του 2011, στα 1.923,70 δολ. ανά ουγγιά.

Η ενίσχυση των παγκόσμιων ρυθμών ανάπτυξης και των εταιρικών κερδών σε συνδυασμό με την υποχώρηση του πληθωρισμού, έχουν ενισχύσει τις παγκόσμιες μετοχές κατά 2,28 τρισ. δολ. αυτό το έτος, σε βάρος πιο «παραδοσιακών αξιών», σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

 

Πηγή: newsbeast.gr