Θα παραμείνει Γάλλος ο… πλουσιότερος Γάλλος


Διαβάστε επίσης: Γκαλερίστας συνέλαβε έναν ληστή και. . . του πρόσφερε εργασία

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Γαλλία και 10ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο Μπερνάρ Αρνό, εγκατέλειψε τις προσπάθειες να αποκτήσει τη βελγική υπηκοότητα και θα συνεχίσει να φορολογείται στην πατρίδα του, μετά την πολύμηνη έντονη φημολογία περί του ότι και αυτός, μιμούμενος τον σταρ του κινηματογράφου Ζεράρ Ντεπαρντιέ, θα επεδίωκε να αποφύγει το φορολογικό συντελεστή 75% για τα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Ο Αρνό, επικεφαλής της «αυτοκρατορίας» ειδών πολυτελείας LVMH, το αίτημα του οποίου να αποκτήσει βελγική υπηκοότητα έμοιαζε καταδικασμένο να απορριφθεί, ανακοίνωσε την απόφασή του με μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Monde, στην οποία είπε ότι ουδέποτε ήθελε να γίνει φοροφυγάς. «Αποφάσισα να τερματίσω τη σύγχυση. Αποσύρω το αίτημά μου για την απόκτηση της βελγικής υπηκοότητας», ανέφερε.

Τα δημοσιεύματα πέρυσι τον Σεπτέμβριο ότι ο Αρνό είχε υποβάλει το αίτημα να του δοθεί η βελγική υπηκοότητα στις Βρυξέλλες προκάλεσαν αμέσως οργισμένες κατηγορίες εκ μέρους πολλών στελεχών των κυβερνώντων Σοσιαλιστών και κομμάτων της ευρύτερης Αριστεράς. Ο Αρνό επικρίθηκε για έλλειψη πατριωτισμού, την ώρα που η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία βρισκόταν σε τέλμα και αντιμέτωπη με ένα τεράστιο χρέος.

Το αίτημα του Αρνό έμοιαζε να οδεύει προς απόρριψη, μετά την αρνητική γνωμοδότηση ενός δικαστηρίου των Βρυξελλών προς την υπηρεσία μετανάστευσης.

Ο μεγιστάνας υποστήριξε ότι οι προσπάθειες του να αποκτήσει την βελγική υπηκοότητα δεν είχαν κίνητρο την αποφυγή της φορολογίας στην Γαλλία, αλλά την επιθυμία του να ρυθμίσει κληρονομικά θέματα, ώστε τα παιδιά του να μην εμπλακούν σε σύγκρουση για τα πλούτη του όταν τους κατανείμει τα περιουσιακά του στοιχεία.

«Δεδομένης της κατάστασης στην οποία έχει βρεθεί η Γαλλία, η προσπάθεια ανάκαμψης χρειάζεται να επιμεριστεί… με αυτήν την χειρονομία ελπίζω να δείχνω την προσήλωσή μου στην Γαλλία και την εμπιστοσύνη μου στο μέλλον της», είπε ο Αρνό στην Le Monde.

Ο διευθύνων σύμβουλος της LVMH επισήμανε ότι η επιχείρηση κατέβαλε πάνω από 1 δισ. ευρώ στη Γαλλία -πάνω από τις μισές από τις συνολικές εισφορές της σε διεθνές επίπεδο- παρά το γεγονός πως το 90% των πωλήσεών της έγινε στο εξωτερικό. Αν και αρνήθηκε να αποκαλύψει το ποσό που εισέφερε προσωπικά ο ίδιος σε φόρους, ο Αρνό είπε πως «αναμφίβολα είναι ένας από τους πιο φορολογούμενους πολίτες στη Γαλλία».

Ο επιχειρηματίας επαίνεσε την προσέγγιση της κυβέρνησης του Ζαν-Μαρκ Ερό στο πεδίο της οικονομίας τονίζοντας ότι οι κυβερνητικές ενέργειες σε αυτό το επίπεδο έχουν σωστή κατεύθυνση προκειμένου να αποκτήσει ξανά την δυναμική της η οικονομία της Γαλλίας. 

«Πρέπει να καταπολεμηθούν οι φορολογικοί παράδεισοι» είπε.

Ο Αρνό έχει, σύμφωνα με το οικονομικό περιοδικό Forbes, προσωπική περιουσία 22,1 δισ. ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr