Βουλή: Θέμα επιβίωσης της ΑΗΚ

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Συγκεκριμένα η Αρχή έχει να παίρνει από το κράτος ένα ποσό της τάξεως των 24,5 εκατομμυρίων, ενώ πληρώνει ένα τέλος 2 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως προς την Αρχή Λιμένων.


Διαβάστε επίσης: Στο δρόμο της ξενιτιάς πέντε χιλιάδες Κύπριοι!


 

Ωστόσο, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ, Χαράλαμπος Τσουρής είπε πως δεν τίθεται θέμα επιβίωσης. Εξήγησε ότι αν το κράτος καταβάλει το ποσό των 24,5 εκατομμυρίων (βλ. γεννήτριες για Μαρί) και παρακαμφθεί το τέλος των 2 εκατομμυρίων ευρώ προς την Αρχή Λιμένων και το οποίο σύμφωνα με τα λεγόμενά του δεν υπάρχει λόγος να δίδεται, τότε η Αρχή δεν θα αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα.


ΤΣΟΥΡΗΣ – ΒΟΥΛΗ από 24hcomcy 

O κ. Τσουρής ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον ετήσιο προϋπολογισμό της ΑΗΚ για το 2013, δηλώνοντας πως το λογιστικό πλεόνασμα των 37 εκατομμυρίων ευρώ, θέτει σε κίνδυνο τη συνέχιση των εργασιών της ΑΗΚ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Νικόλας Παπαδόπουλος, εξέφρασε την άποψη ότι η ΑΗΚ ακολουθεί μία “φθίνουσα πορεία που δεν αντιστρέφεται” και ότι, εάν δεν αλλάξει κάτι ουσιαστικό, “η ΑΗΚ μπορεί να καταρρεύσει”.

Σε αυτή την περίπτωση, δήλωσε στη διάρκεια της συνεδρίας ο κ. Παπαδόπουλος, “ο κίνδυνος είναι συστημικός” και θα παρασύρει ολόκληρη την κυπριακή οικονομία.

Βάσει των στοιχείων που κατέθεσε ο κ. Τσουρής στην Επιτροπή Οικονομικών, ο προϋπολογισμός του οργανισμού για φέτος ανέρχεται στα 1 δισεκατομμύριο και 61 περίπου εκατομμύρια ευρώ και το σύνολο των εσόδων προϋπολογίζεται σε 1 δισεκατομμύριο και 95 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσουρής, τα συνολικά έσοδα είναι 1 δισεκατομμύριο και 95 περίπου εκατομμύρια ευρώ, που, μετά την αφαίρεση των δαπανών χρήσης ύψους 981 εκατομμυρίων ευρώ και των 77 εκατομμυρίων για αποσβέσεις, καταλήγουν σε λογιστικό πλεόνασμα 37 εκατομμυρίων ευρώ.

“Το ποσόν αυτό”, δήλωσε ο κ. Τσουρής, “είναι κάτω από τα αποδεκτά όρια και, σίγουρα, δεν προσφερόταν για περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος ούτε και επιδεχόταν μείωσης για οποιοδήποτε άλλο λόγο”.

Η πρόσφατη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικού ρεύματος, όπως παρατηρήθηκε στους πρώτους τρεις μήνες του έτους και η συνεχιζόμενη μείωση που παρουσιάζεται στις επίσημες εκτιμήσεις που ανακοινώθηκαν προσφάτως, είπε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, ανέρχεται στο 17% και, ως αποτέλεσμα, αναμένεται ότι θα συρρικνωθούν κατά 200 εκατομμύρια ευρώ τα έσοδα της ΑΗΚ το 2013, δηλαδή κατά ποσοστό 20%, με αντίστοιχη μείωση του κόστους καυσίμων κατά 160 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή καθαρή μείωση 40 εκατομμυρίων ευρώ.

Εξηγώντας ότι η τελευταία μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος “έγινε καθ` υπέρβαση” και ότι “τα οικονομικά δεδομένα της ΑΗΚ δεν μπορούν σε καμμίαν περίπτωση να τη δικαιολογήσουν, ο κ. Τσουρής ανέφερε πως η Αρχή Ηλεκτρισμού ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμα του Υπουργού Εμπορίου καθώς και του Προέδρου Αναστασιάδη για περαιτέρω μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 5% στη βασική τιμή, που αντιστοιχεί με 3,4% στο διμηνιαίο τιμολόγιο του καταναλωτή και επιφέρει μείωση στα έσοδα της ΑΗΚ κατά 4,1 περίπου εκατομμύρια ευρώ.

Προκειμένου να απαμβλυνθεί έστω και μερικώς το πρόβλημα, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΑΗΚ, έχουν αποταθεί στον Υπουργό Εμπορίου ζητώντας, μεταξύ άλλων, υλοποίηση των αποφάσεων για κατάργηση λιμενικών δικαιωμάτων, επιχορήγηση της αγροτικής πολιτικής που εφαρμόζει η ΑΗΚ, καθώς και την εξασφάλιση χρεών για κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας με προτεραιότητα στις περιπτώσεις πτώχευσης φυσικών προσώπων και της διάλυσης εταιρειών.

Επίσης, ζήτησαν την καταβολή στην ΑΗΚ του ποσού των 24,5 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλει η Κυβέρνηση για κάλυψη της προσωρινής ενοικίασης γεννητριών μετά την καταστροφή στο Μαρί, αλλά και να μελετηθεί το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Άμεση λήψη μέτρων για την ΑΗΚ, ζητά ο Πρόεδρος της Επ. Οικονομικών 

Πολιτική βούληση για άμεση λήψη μέτρων ώστε η ΑΗΚ, που για πρώτη φορά φέτος αδυνατεί να πληρώσει τις δόσεις των δανείων της, να μην έχει την τύχη των Κυπριακών Αερογραμμών και της Eurocypria ζητά ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος.

Με την ολοκλήρωση σήμερα της συζήτησης προϋπολογισμών για το 2013, σειράς ημικρατικών οργανισμών, από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο κ. Παπαδόπουλος απηύθυνε έκκληση στην εκτελεστική εξουσία όπως το συντομότερο δυνατό καταθέσει τους Προϋπολογισμούς των ημικρατικών οργανισμών και των υπηρεσιών που ακόμα να κατατεθούν ώστε μετά τις αργίες του Πάσχα να συζητηθούν και ψηφιστούν από τη Βουλή.