«Το φυσικό αέριο αποτελεί παράγοντα επίσπευσης λύσης του Κυπριακού»

 

Με μακρά θητεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με εμπειρία σε θέματα διεύρυνσης o υφυπουργόs εξωτερικών της Ελλάδας, εκτιμά ότι η Κύπρος θα πρέπει να αποφύγει την ευρωπαϊκή περιθωριοποίηση ώστε να μην χάσει τον αναβαθμισμένο- λόγω των εξελίξεων-γεωπολιτικό της ρόλο. 


 

Ακολουθείστε μας στο facebook και στο twitter.


 

Η οικονομική κρίση στην Κύπρο σε ποιό βαθμό μπορεί να επηρεάσει τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή;

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου έχουν τα τελευταία χρόνια επιταχυνθεί. Υπενθυμίζω τις αιματηρές εξελίξεις στη Συρία και την διαφαινόμενη πρωτοφανή ανθρωπιστική καταστροφή αλλά και την αστάθεια που μοιραία προέκυψε σε άλλες αραβικές χώρες, ιδίως στην Αίγυπτο, μετά τη λεγόμενη αραβική άνοιξη. Οι εξελίξεις αυτές έχουν αναμφισβήτητα αναβαθμίσει τη γεωπολιτική σημασία της Κύπρου ακόμα και αν δεν συνυπολογίσει κανείς την στρατηγική αναβάθμιση λόγω ενεργειακών αποθεμάτων. Η οικονομική κρίση είναι βεβαίως ένα νέο αρνητικό δεδομένο. Η στρατηγική του σημασία θα εξαρτηθεί από τις τυχόν πολιτικές επιπτώσεις στο εσωτερικό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αν η Κύπρος αποφύγει μια ευρωπαϊκή περιθωριοποίηση τότε οι αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης θα είναι μικρές και πρόσκαιρες.

Η Τουρκία πιέζει να αφήσει η Κύπρος εκτός της συμφωνίας με την τρόικα, τα μελλοντικά κέρδη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων. Υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας, έγιναν δηλώσεις από Τούρκους αξιωματούχους. Βλέπετε αυτές οι εξελίξεις να επηρεάσουν το Κυπριακό και να αποτελέσουν παράγοντα επίσπευσης της λύσης;

Η ύπαρξη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου θα μπορούσε, υπό προϋποθέσεις, να γίνει παράγων επίσπευσης της λύσης του Κυπριακού. Είναι σαφές ότι σε περίπτωση λύσης και η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα συμμετέχει πλήρως στην απόλαυση των όποιων πλεονεκτημάτων και κερδών προκύψουν. Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει προβεί σε ξεκάθαρες δηλώσεις για το θέμα αυτό. Αλλά υπάρχουν και πάρα πολλοί άλλοι σημαντικοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού προς όφελος όλου του πληθυσμού της Κύπρου αλλά και προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή. 

 

Η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να αναβαθμίσει το ρόλο της στην περιοχή μετά και την επανέναρξη των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας;

Η Ελλάδα έχει ήδη αναβαθμίσει τις σχέσεις της με το Ισραήλ και η πορεία αυτή θα συνεχισθεί. Η αναβάθμιση αυτή δεν εξαρτάται από το επίπεδο των σχέσεων Ισραήλ- Τουρκίας αλλά διαθέτει αυτόνομη δυναμική και εδράζεται σε στρατηγικά συμφέροντα των δύο χωρών. Σημαντικές πρωτοβουλίες έχουν επίσης ήδη αναληφθεί και θα συνεχισθούν για την σύσφιξη των σχέσεων μας με τις αραβικές χώρες με προεξάρχουσα την Αίγυπτο. Η γειτονιά μας, η ανατολική Μεσόγειος, βρίσκεται σε περίοδο επικίνδυνης ρευστότητας. Η Ελλάδα – παρά την δική της οικονομική κρίση- παραμένει απαραίτητος πόλος σταθερότητας. Κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός αυτό ούτε στο εσωτερικό ούτε στο εξωτερικό. Εκτός αν είναι κοντόφθαλμος ή ανιστόριτος. Είμαι βέβαιος ότι και οι ευρωπαίοι εταίροι μας έχουν συνείδηση του κρίσιμου ρόλου της Ελλάδας στην περιοχή.

 

Πηγή: Real.gr