Ισπανία: Το κρατικό ταμείο συντάξεων εξαγόρασε μεγάλο ποσοστό του χρέους


Διαβάστε επίσης: Συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας εως 13% προβλέπει για φέτος η κυβέρνηση.

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Αυτό μεταφράζεται σε 20 δισεκ. ευρώ, προσφέροντας μία βαθιά ανάσα στην κυβέρνηση στην προσπάθειά της να κατευνάσει τις ανησυχίες των επενδυτών για την δημοσιονομική της κατάσταση.

Το κρατικό ταμείο συντάξεων πώλησε παράλληλα κατά τη διάρκεια του 2012 ‘χαρτιά’ αξίας 4 δισεκ. ευρώ χωρών που αξιολογούνται με τριπλό Α, όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Γαλλία, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση των επενδυτικών του αποτελεσμάτων, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα.

Συνολικά, η κατοχή ξένων χρεογράφων του μειώθηκε κατά 5 δισεκ. ευρώ κατά την ωρίμανση του χρέους.

Η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να παραχωρήσει τα χρεόγραφα αυτά στις 17 Ιουλίου, οπόταν η Ισπανία είχε βρεθεί στο επίκεντρο της χρηματοοικονομικής δίνης, με τους επενδυτές να αμφισβητούν την ικανότητά της να αποπληρώσει το χρέος της μόλις έναν μήνα μετά την απόφαση να της χορηγηθεί πίστωση 100 δισεκ. ευρώ για να στηριχθεί ο κλυδωνιζόμενος τραπεζικός της τομέας.

Κατά την ίδια συνάντηση, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι συμφώνησαν να εξαγορασθεί κρατικό χρέος ύψους 5,64 δισεκ. ευρώ, το 82% στη δευτερογενή αγορά, επιπλέον των 4 δισεκ. ευρώ σε τριετή ομόλογα που είχαν αγορασθεί με την προκαταβολή από την πώληση των ξένων χρεογράφων.

Αυτή η απόφαση, που βοήθησε την Ισπανία να διατηρήσει την πρόσβασή της στην αγορά χρέους έως ότου επιστρέψουν οι ξένοι επενδυτές τον Οκτώβριο, αύξησε το ποσοστό των ισπανικών χρεογράφων στο αποθεματικό του ταμείου συντάξεων στο ιστορικά υψηλό του 97,5%, από 50% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό το 2007.

Το ταμείο γνώρισε κατά την περσινή χρονιά την πρώτη μείωση του αποθεματικού του αφότου ιδρύθηκε το 2000, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να αντλήσει 7 δισεκ. ευρώ προκειμένου να πληρώσει τις συντάξεις των δικαιούχων, ώστε να μη χρησιμοποιήσει κρατικά κονδύλια και αυξήσει περαιτέρω το κρατικό έλλειμμα.

Το αποθεματικό του μειώθηκε κατά 5,69% στα 62 δισεκ. ευρώ, αλλά οι επιπτώσεις από την άντληση ρευστότητας από τις αποταμιεύσεις του μετριάσθηκαν από τα κέρδη που αποκομίσθηκαν χάρις στο αυξημένο βάρος του ισπανικού χρέους στην τελική τιμή πώλησης των ολλανδικών, γερμανικών και γαλλικών χρεογράφων.

Τη φετινή χρονιά το ταμείο συντάξεων θα έχει ένα προϋπολογισμό 11,44 δισεκ. ευρώ για να δαπανήσει για την αγορά κρατικού χρέους, τόσο της Ισπανίας, όσο και άλλων χωρών.

Για περισσότερες ειδήσεις στο news247.gr, επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.