Βαθύτερο το κούρεμα τον Ιούνιο


Eγγραφείτε στο Newsletter του24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Aυτό είναι, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, το μήνυμα που απηύθυναν οι διεθνείς δανειστές της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίοι προειδοποιούν από τώρα πως δεν προτίθενται να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να στηρίξουν περαιτέρω τον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα. 

Οπως αναφέρει η εφημερίδα, κοινοτική πηγή από την έδρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέδειξε με νόημα: «Μηδέν τοις εκατόν» είναι οι πιθανότητες να παραχωρηθεί επιπλέον δανειοδότηση στην Κύπρο, πέραν των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ (9 δισ. από Ευρωζώνη και 1 δισ. από ΔΝΤ). Η ίδια κοινοτική πηγή χαρακτήρισε ως «σκληρή οροφή» (hard limit) το ποσό που εγκρίθηκε από το Eurogroup, διαμηνύοντας ότι ενδεχόμενες επιπρόσθετες ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανακεφαλαιοποίηση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και δη της Τράπεζας Κύπρου, θα πρέπει να καλυφθούν από την ίδια.

Πώς; Με τη γνωστή πλέον οδό της συμμετοχής των μετόχων-επενδυτών, κατόχων αξιογράφων και ανασφάλιστων καταθετών (όσων διαθέτουν καταθέσεις πέραν των 100 χιλιάδων ευρώ), σε ένα «βαθύτερο κούρεμα» (deeper bail-in), όπως χαρακτηριστικά εξήγησε.

Το κυπριακό πλήρες πρόγραμμα (fully fledged program) συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ περιλαμβάνει την παραχώρηση 2,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση κυπριακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Όλων πλην της Λαϊκής Τράπεζας που τίθεται υπό εκκαθάριση αλλά και της Τράπεζας Κύπρου, όπως άλλωστε αναφέρει και το πλαίσιο των αποφάσεων που λήφθηκαν ομόφωνα στο Eurogroup της 25ης Μαρτίου, με τη σύμφωνο γνώμη και της Κυβέρνησης Αναστασιάδη.

Ο «Φ» αναφέρει μάλιστα πως ειδικά για την περίπτωση της Τράπεζας Κύπρου, οι ίδιοι κοινοτικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι «εάν κατά την αξιολόγηση του χαρτοφυλακίου της -που αναμένεται να διενεργηθεί τους προσεχείς μήνες- βρεθούν σκελετοί στα ντουλάπιά της (σ.σ. δηλαδή καταγραφούν μεγαλύτερες ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης), τότε δεν θα πρέπει να αναμένεται επιπρόσθετη στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά ένα νέο, βαθύτερο κούρεμα». Είναι δηλαδή προφανές ότι οι διεθνείς δανειστές της Κύπρου θεωρούν ότι «έδωσαν ό,τι μπορούσαν να δώσουν» ή καλύτερα «ό,τι επιθυμούσαν να δώσουν» και ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ρίξουν σωσίβιο σε καμιά κυπριακή τράπεζα… 

Την πολιτική κατεύθυνση επέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες μας, η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, που εξασφάλισε τη στήριξη του Βερολίνου, θεωρώντας ότι οι δύο μεγάλες κυπριακές τράπεζες δεν έπρεπε να τύχουν καμιάς απολύτως στήριξης.  

 Η θέση αυτή καταγράφεται και στην παράγραφο 8 του παραρτήματος της απόφασης του Eurogroup.