Βουλή: Ωραίο ξύπνημα-Κριτική Αβέρωφ σε κυβέρνηση! (vid&pic)

Δείτε το video: 


ΚΑΛΑΝΤΑ ΛΑΖΑΡΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ από 24hcomcy 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Ο ΔΗΣΥ ζήτησε διαφοροποίηση της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου της ακίνητης περιουσίας. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών, διερωτήθηκε κατά πόσο η κυβέρνηση πιστεύει ότι με εφαρμογή του εν λόγω νομοσχεδίου θα βοηθηθεί η ανάπτυξη.

Διερωτήθηκε επίσης σε ποία άλλη χώρα φορολογείται το εμπορικό στοκ (βλ. ανάπτυξη γης) και η επένδυση (βλ. ξενοδοχειακή βιομηχανία), αλλά και κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να καταθέσει νέο νομοσχέδιο μέχρι την Μεγάλη Τρίτη ή εάν μπορεί να δεσμευτεί ότι θα επανεξετάσει το νόμου τους επόμενους μήνες.

Σε απάντηση του κ Αβέρωφ, ο Υπουργός Οικονομικών, ανέφερε ότι δεν ενισχύεται η ανάπτυξη αλλά υπονομεύεται, όμως ήταν η επιλογή που υπήρχε. Πρόσθεσε ότι παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης δεν κατέστη δυνατό να διαφοροποιηθεί το νομοσχέδιο για την ακίνητη περιουσία, το οποίο περιλαμβάνεται στο τελικό μνημόνιο και αποτελεί προϋπόθεση έγκρισης για να εκταμιευθεί η πρώτη δόση. Η κυβέρνηση, πρόσθεσε, δεν θεωρεί ότι η εφαρμογή του νομοσχεδίου είναι δίκαιη, αλλά ήταν απόφαση καθαρά βάση του χρονοδιαγράμματος.

Τέλος ο υπουργός Οικονομικών, μετά από εισηγήσεις, δήλωσε πως πρέπει να γίνουν σκέψεις προς φορολόγηση όχι του ιδιοκτήτη, αλλά της ιδιοκτησίας.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, ανέφερε πως είναι γεγονός ότι απαιτείται προσπάθεια σε συνεργασία με το κτηματολόγιο, δήμους, ΦΠΑ και άλλους φορείς «για να εξεύρουμε όσο το δυνατό περισσότερους ιδιοκτήτες».

Εκ μέρους του ΠΑΣΥΞΕ, ο κ. Λοϊζίδης, θεωρεί άδικο η ξενοδοχειακή βιομηχανία να επιβαρυνθεί με την δυσβάσταχτη φορολογία. Ανέφερε, επίσης, ότι πρέπει να γίνει πιο δίκαιη κατανομή του βάρους, ενώ έκανε πρόταση σύμφωνα με την οποία να δίνεται το ποσό των 50 ευρώ για κάθε τίτλο ιδιοκτησίας, εξοικονομώντας έτσι το ποσό των 1.300.000, όπως επίσης να γίνεται έκπτωση σε όσους πληρώνουν έγκαιρα την φορολογία.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Τραπεζών αναφέρθηκε ότι μέσω της δυσβάσταχτης φορολογίας, θα είναι αδύνατη η καταβολή δανείων ενυπόθηκων οφειλετών.

Υπήρξαν αρκετοί φορείς, οι οποίοι ζήτησαν την φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τα δεδομένα του 1980.


Διαβάστε τα θέματα και δείτε τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, που έχουν να κάνουν με τις χθεσινές εξελίξεις στη Βουλή. Παρακολουθείστε, επίσης, μέσω πλούσιου οπτικού υλικού πώς αντέδρασαν χθες πολίτες έξω από το κτήριο που στεγάζει το νομοθετικό μας σώμα.


Σύμφωνα με την πρόταση νόμου της κυβέρνησης για τον φόρο ακίνητης περιουσίας, αν κάποιος δεν καταβάλει στα καθορισμένα χρονικά πλαίσια το φόρο, τότε θα κληθεί να πληρώσει τόκο 9%, 5% επιβάρυνση πάνω στο ποσό της αξίας του ακινήτου και πρόσθετα 20%!!!

Σημειώνουμε και μια άλλη σημαντική παράμετρο. Η Τρόικα ζήτησε να εξασφαλιστούν 69 εκατομμύρια από τη φορολογία της ακίνητης περιουσίας. Μες το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση θα εξασφαλιστούν 75 εκατομμύρια. Υπάρχει μια διαφορά 6 εκατομμυρίων, δηλαδή. Αυτά τα 6 εκάτ., λοιπόν, είναι για να καλυφθούν οι μισθοί χιλίων ορομίσθιων υπαλλήλων της κυβέρνησης!