Κουρεύτηκε και η “Υγεία” – Οι πρόνοιες του μνημονίου

 


Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


ΤΑ ΝΕΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

1.ΓΙΑ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ: €15.400

2.ΓΙΑ ΔΙΜΕΛΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ: € 30,750

3.ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΞΑΡΤΩΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ: + 1,700€

Κατά τη διαπραγμάτευση, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, «πετύχαμε να τροποποιηθεί και ο όρος ‘εξαρτώμενος’ ώστε να περιλαμβάνει παιδιά ηλικίας μέχρι και 21 ετών,  ή παιδιά που είναι πλήρως εξαρτώμενα από τους γονείς τους».

ΠΟΙΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

1.ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ

2.ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ

3.ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ

4.ΚΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΟ ΟΡΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ

5.ΤΡΙΤΕΚΝΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΤΕΚΝΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι «επειδή ακριβώς όλοι μπορούμε να καταλάβουμε ότι τα εισοδηματικά κριτήρια που καθορίζονται είναι πολύ χαμηλά και ως εκ τούτου μια τεράστια μερίδα των σημερινών δικαιούχων θα έχαναν αυτό τους το δικαίωμα, προσπαθήσαμε και όπως φαίνεται καταφέραμε να κρατήσουμε στα κρατικά νοσηλευτήρια γύρω στις 200 χιλιάδες των πολιτών». Πρόσθεσε ότι «αυτό επιτεύχθηκε με τη συνεισφορά της τάξης του 1.5% επί του μισθού όλων των δημόσιων υπαλλήλων και έτσι οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι οικογένειες τους θα εξακολουθούν να δικαιούνται περίθαλψης».

Ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι «από την προηγούμενη Πέμπτη είμαστε πεπεισμένοι ότι χάσαμε το παιγνίδι, ωστόσο η προσπάθεια της Παρασκευής από τις 11 το πρωί μέχρι τις 8.30 το βράδυ είχε ανατρέψει αυτό το δεδομένο και πραγματικά νιώθω ευτυχής και για τούτο ευχαρίστησα τους συνεργάτες μου που με εφοδίασαν με υλικό βάσει του οποίου προσπαθήσαμε και κερδίσαμε αυτά που σας παρουσίασα, με εντελώς διαφορετικό το σκηνικό από ότι ήταν την Πέμπτη».

ΚΑΤΟΧΟΙ ΚΑΡΤΑΣ “Β”

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι «η Κύπρος έχει και την ιδιαιτερότητα να λειτουργεί με δύο πυλώνες στην Υγεία, το δημόσιο και τον ιδιωτικό, και αυτό μας δημιουργεί κάποια προβλήματα διότι με το υφιστάμενο σύστημα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι δικαιούχοι Α ή δικαιούχοι Β ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα κρατικά νοσηλευτήρια». Πρόσθεσε ότι για τους δικαιούχους Β’ «εάν υποκύπταμε στις απαιτήσεις της Τρόικας όλος αυτός ο κόσμος θα έμενε ξαφνικά ξεκρέμαστος και σε ένα μεγάλο μέρος του ανασφάλιστος».

“ΠΕΝΑΛΤΥ” ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΦΑΡΜΑΚΩΝ

 

Αναφορικά με φάρμακα, αναλύσεις και άλλα τέλη, ο Υπουργός Υγείας έκανε λόγο για φαινόμενο πολυφαρμακίας το οποίο χαρακτηρίζει τους Κύπριους ασθενείς  «για αυτό άλλωστε και η έρευνα του Υπουργείου Υγείας έχει καταδείξει ότι οι ιατρικές συνταγές είναι πολύ ή ακόμα πάρα πολύ βαρυφορτωμένες με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να οδηγούμαστε και στις σπατάλες».

Ο κ. Πετρίδης είπε ότι «για να κτυπήσουμε αυτές τις σπατάλες και παράλληλα να βοηθήσουμε στην εξοικονόμηση αρκετών εκατομμυρίων ευρών, κρατήσαμε την πρόνοια του νομοσχεδίου που είχε ετοιμαστεί τον περασμένο Νοέμβριο με βάση την οποία κατά τη χορήγηση των φαρμάκων σε εξωτερικούς, δικαιούχους ασθενείς, θα καταβάλλεται το ποσό των €0.50 ανά φάρμακα σε μέγιστη δυνατή χρέωση τα δέκα ευρώ ανά συνταγή».

Πρόσθεσε ότι «το ίδιο θα ισχύσει και για κάθε κλινική ή εργαστηριακή εξέταση, δηλαδή, € 0.50 ανά εξέταση με οροφή τα €10».

ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΣΟΥ

 

Για το Τμήμα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, το οποίο χρησιμοποιούν στην πλειοψηφία τους μη Κύπριοι και μάλιστα για λόγους τις περισσότερες φορές που δεν επείγουν, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «τόσο για σκοπούς μνημονίου όσο και για σκοπούς τερματισμού της κατάχρησης των Τμημάτων Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών, καθορίζεται ως το τέλος για κάθε ασθενή, πλην των ληπτών δημοσίου βοηθήματος, το ποσό των 10 ευρώ»

ΓΕΣΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Ο Υπουργός Υγείας είπε ότι «εκείνο που σκεφτόμαστε τώρα και έχουμε προωθήσει κάποιες διαδικασίες είναι η σταδιακή εφαρμογή του και σκοπός μας θα είναι η εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα ώστε να τροχοδρομηθούν κανονικά οι διαδικασίες για τα περαιτέρω», με ορίζοντα την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ το 2015».

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πρόνοιες του μνημονίου, ο κ. Πετρίδης είπε ότι «αυτές περιλαμβάνουν, επιγραμματικά, την καθιέρωση συστήματος οικογενειακών γιατρών που θα ενεργούν ως ‘φύλακες’ για την πρόσβαση σε περαιτέρω στάδια περίθαλψης, αλλαγή ωραρίου λειτουργίας των νοσοκομείων και περιορισμούς σε εξετάσεις και φάρμακα με την ετοιμασία πρωτοκόλλων».

«Απαιτείται τέλος η βελτίωση/αναδιοργάνωση νοσοκομείων με στόχο την ποιότητα των υπηρεσιών και την εξοικονόμηση κονδυλίων μέσω της παραγωγικότητας», είπε ο Υπουργός Υγείας, κλείνοντας την ομιλία του για τις αλλαγές που επιφέρει στον τομέα της Υγείας το Πρόγραμμα Προσαρμογής μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Τρόικας.