ΑΗΚ: Στο κράτος η απόφαση για μείωση στην τιμή του ρεύματος

 


 

Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας!!!

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η ΑΗΚ υπό τις παρούσες συνθήκες δεν έχει την δυνατότητα για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος σε χαμηλότερο κόστος ,απάντησε ο Εκπρόσωπος της Αρχής Κώστας Γαβριηλίδης στις επικρίσεις που διατύπωσαν νωρίτερα οι Βουλευτές.

Ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι η ΑΗΚ χρησιμοποιεί πετρέλαιο και παράγωγά του και δυστυχώς έχει καταστεί δέσμια του πετρελαίου λόγω των διαχρονικά λανθασμένων όπως είπε χειρισμών της πολιτείας. Είπε ότι δεν είναι δυνατό να ζητάμε να εξευρεθεί τρόπος μείωσης της τιμής του ρεύματος ενώ την ευθύνη για την έλευση εναλλακτικού καυσίμου την έχει αναλάβει η πολιτεία.

Ο Εκπρόσωπος της ΑΗΚ είπε ότι η Αρχή έχει κάνει πολλά για μείωση των ελαστικών της δαπανών και αυτό έχει φανεί ενώ για τις επικρίσεις για αποκοπή της παροχής σε όσους δεν τακτοποιούν τους λογαριασμούς τους, ο κ. Γαβριηλίδης είπε ότι η ΑΗΚ επιδεικνύει το κοινωνικό της πρόσωπο και κάνει ευκολίες πληρωμής όμως για τις ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού το κράτος είναι αυτό που πρέπει να κάνει κοινωνική πολιτική.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε ότι θα συγκληθεί ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής για να συζητηθεί ειδικά το θέμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι « η κατάσταση δεν πάει άλλο».

Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι τα στοιχεία της Eurostat για το ρεύμα είναι καταπέλτης και πρόκληση για την πατρίδα μας και καταδεικνύουν ότι ένα βασικό αγαθό οι Κύπριοι το απολαμβάνουν κατά 50% πιο αυξημένα από το μέσο όρο της ΕΕ. Σημείωσε ακόμη ότι η τιμή γονατίζει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι η ΑΗΚ είναι ένας οργανισμός που στήριξε την Κύπρο και  την οικονομία και πρέπει και το κράτος να την στηρίξει, παραδέχθηκε όμως ότι η Αρχή πρέπει να βρει τρόπους περαιτέρω μείωσης της τιμής. Είπε ακόμη ότι η αποκοπή στις συνδέσεις πρέπει να γίνεται σε ακραίες περιπτώσεις και όχι μαζικά.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ ‘Αγγελος Βότσης είπε ότι τα τελευταία στοιχεία καταδεικνύουν την ανάγκη να εξευρεθούν τρόποι μείωσης της τιμής του ρεύματος και ότι οι τελευταίες μειώσεις δεν ήταν αρκετές.

Είπε ακόμη ότι θα συγκληθεί συνεδρίαση της επιτροπής για συζήτηση του θέματος σε συνεργασία με την ΑΗΚ και άλλους εμπλεκόμενους προκειμένου να βρεθούν λύσεις.

Σε περιόδους κρίσης η  ΑΗΚ και η πολιτεία έχουν την υποχρέωση να εξεύρουν τρόπους για μείωση της τιμής του ρεύματος διαφορετικά ο Κύπριος πολίτης θα συνεχίσει να αδυνατεί να αποπληρώσει τους λογαριασμούς του και θα συνεχίζονται οι αποκοπές στην παροχή ρεύματος, δήλωσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα.

 

Κόστος γραφειοκρατίας και τρόποι καταπολέμησής της

Στην επιτροπή Εμπορίου  συζητήθηκε σήμερα και το διαχρονικό πρόβλημα της γραφειοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι η γραφειοκρατία κοστίζει ετησίως στο κράτος 600 εκ. ευρώ και πρόσθεσε  ότι η αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για διευκόλυνση των Κυπρίων πολιτών. Ανέφερε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ηλεκτρονική κάρτα εξυπηρέτησης των πολιτών για όλες τις δημόσιες υπηρεσίες μέσω διαδικτίου. Ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι πρέπει να λειτουργήσουν τα λεγόμενα one stop shop ενώ πρόσθεσε ότι ακόμη και η εξασφάλιση χρημάτων από τα διαρθρωτικά ταμεία προσκρούσει στο τέρας της γραφειοκρατίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι αναμφίβολα το κόστος της γραφειοκρατίας είναι τεράστιο και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Κάκισε το γεγονός ότι στην σημερινή συνεδρίαση δεν παρέστη εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών για να παρουσιάσει τις δράσεις και τις ενέργειες που λήφθηκαν κατόπιν εισηγήσεων οίκου που ετοίμασε μελέτη για το θέμα τον περασμένο Οκτώβρη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ταλαιπωρούν και τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα και ότι πρέπει να ενταθούν οι ενέργειες όλων των εμπλεκομένων για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της γραφειοκρατίας που ταλανίζει το δημόσιο. Ανέφερε ότι σε μελλοντικό στάδιο η Επιτροπή θα εξετάσει πώς προχώρησαν οι εισηγήσεις ανεξάρτητου οίκου για το θέμα ενώ χαρακτήρισε βήμα προς την ορθή κατεύθυνση το διορισμό Επιτρόπου για εκσυγχρονισμό του κράτους.

Κάκισε εξάλλου τις αντιδράσεις της ΠΑΣΥΔΥ στο διορισμό αυτό λέγοντας ότι έγνοια μας πρέπει να είναι ο εκσυγχρονισμός και όχι το πώς θα προστατεύσουμε συγκεκριμένα κεκτημένα.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι η γραφειοκρατία ήταν πάντα ανασταλτικός παράγοντας στην ανάπτυξη και ότι πρέπει οι εξαγγελίες του Προέδρου για το θέμα να γίνουν πράξεις και να αγγίξουν την πραγματικότητα που δεν είναι άλλη από την εξάλειψη της γραφειοκρατίας στο δημόσιο.

 

Προβλήματα διαφημιστικών εταιρειών

Οι βουλευτές εξέτασαν σήμερα και τα προβλήματα των διαφημιστικών εταιρειών εξαιτίας της κρίσης στον εμπορικό τομέα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου είπε ότι πρέπει να στηριχθούν οι κυπριακές επιχειρήσεις και τα κυπριακά προϊόντα για να επιβιώσουν και ότι είναι καθήκον των κρατικών και ημικρατικών υπηρεσιών να το πράξουν. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης είπε ότι η οικονομική κρίση επηρέασε και την διαφημιστική πίτα και ότι οι κυπριακές εταιρείες νοιώθουν έντονα τον ανταγωνισμό . Είπε ότι κατατέθηκε εισήγηση για διεξαγωγή σεμιναρίου υπό την ευθύνη του γενικού λογιστηρίου για διερεύνηση νόμιμων τρόπων για ενίσχυση των κυπριακών γραφείων.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Γιώργος Βαρνάβα είπε ότι το πρόβλημα είναι κατανοητό ωστόσο υπάρχουν νομοθεσία και κανονισμοί για τις δημόσιες προσφορές και πρέπει αυτοί να λαμβάνονται υπόψη.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης είπε ότι το αίτημα του συνδέσμου διαφημιστών είναι και θεμιτό και λογικό για στήριξη των κυπριακών εταιρειών ωστόσο υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία που πρέπει να ακολουθείται στο θέμα των δημοσίων προσφορών. Είπε ωστόσο ότι συζητήθηκε η εξεύρεση τρόπων για στήριξη των εταιρειών αυτών μέσω του δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα.

Πηγή ΚΥΠΕ