ΑΚΕΛ-ΚΚ Τσεχίας: Kυπριακό και οικονομική κρίση

 


  Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τις ευχαριστίες του κόμματός του για την διαχρονική στήριξη που το Κομμουνιστικό Κόμμα προσφέρει στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

 Σε ό, τι αφορά την οικονομική κρίση ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είπε ότι υπήρξε ταυτότητα απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο επιχειρεί η ΕΕ να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, λέγοντας ότι οι πολιτικές που προωθούνται είναι αδιέξοδες και δεν συμβάλλουν στο να ξεπεραστούν τα προβλήματα σύντομα.

 «Είναι σημαντικό να υπάρξει ένας διαφορετικός τρόπος αντιμετώπισης των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και αντί να φορτώνονται οι συνέπειες στο λαό με μέτρα όπως είναι η λιτότητα, οι περικοπές και οι ιδιωτικοποιήσεις , να δοθεί έμφαση στον τομέα της ανάπτυξης, κάτι που δυστυχώς όσες φραστικές διακηρύξεις και να γίνονται από πλευράς ΕΕ , δεν εφαρμόζονται στην πράξη», είπε.

 Για τις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αντάλλαξαν απόψεις για το πώς θα πρέπει να διεξαχθεί αυτή η εκλογική αναμέτρηση και συμφωνήθηκε οι επαφές να συνεχιστούν ώστε να διαμορφωθεί κοινή διακήρυξη των πολιτικών κομμάτων που θεωρούν ότι  η ΕΕ θα πρέπει να αλλάξει πολιτικές και κατευθύνσεις σε ό,τι αφορά πολλά και σημαντικά ζητήματα.

 «Ήταν ομόφωνη η τοποθέτησή μας ότι δεν πρέπει να στρατιωτικοποιούνται οι διεθνείς σχέσεις, και ότι η ΕΕ δεν θα πρέπει να τεθεί κάτω από το ΝΑΤΟ γιατί  αυτό θα σημαίνει ποδηγέτησή της από τις ΗΠΑ», συνέχισε.

 Ο κ. Κυπριανού  συνεχάρη το Κομμουνιστικό Κόμμα για το καλό αποτέλεσμα στις περιφερειακές εκλογές, λέγοντας ότι το ποσοστό του 21% που έχει λάβει, το καθιστά δεύτερο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα στη Τσεχία και έχει αναβαθμισμένο ρόλο.

 Διαβεβαίωσε ακόμη ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο κομμάτων θα συνεχιστούν και θα αναβαθμιστούν περισσότερο.

 Ο κ. Filip, μιλώντας μέσω διερμηνέα, δήλωσε ότι το κόμμα του επιβεβαίωσε ότι θα επιμένει όπως η ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σέβονται τις αποφάσεις του ΟΗΕ για το Κυπριακό και δεν ακολουθούν προσεγγίσεις ‘δύο μέτρων και δύο σταθμών’. Πρόσθεσε ότι μόνο με την εφαρμογή των αποφάσεων των ΗΕ μπορεί η Κύπρος να οδηγηθεί σε δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του προβλήματός της.

 Εξέφρασε τις ευχαριστίες του γιατί το ΑΚΕΛ συνέβαλε ώστε να διαμορφωθεί στον ευρωπαϊκό χώρο κοινή πολιτική των αριστερών και ριζοσπαστικών κομμάτων για τις ευρωπαϊκές πολιτικές που ακολουθούνται σε θέματα οικονομίας, προσθέτοντας ότι συνέχιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών θα εμβαθύνει τις συνέπειες της κρίσης.

 Ο ηγέτης του ΚΚ είπε ότι χρειάζονται άλλες οικονομικές προσεγγίσεις για να βγει η ΕΕ από το αδιέξοδο, λέγοντας ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δεν θα έπρεπε να υπηρετούν τα συμφέροντα των τραπεζών αλλά των λαών.

 Τόνισε ακόμη την ανάγκη να αξιοποιηθεί πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά τις υποχρεώσεις της Ισλανδίας έναντι των ξένων καταθετών της.