ΑΚΕΛ – ΔΕΟΚ: Προβληματισμός για συνέπειες πολιτικών ΕΕ

 

Τον προβληματισμό τους ως προς τις συνέπειες των ευρωπαϊκών πολιτικών στους εργαζόμενους εξέφρασαν οι ΓΓ ΑΚΕΛ και ΔΕΟΚ Άντρος Κυπριανού και Διομήδης Διομήδους σε δηλώσεις τους μετά από συνάντηση που είχαν στα κεντρικά γραφεία του ΑΚΕΛ, σήμερα.


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Συμφώνησαν παράλληλα στην ανάγκη κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εργαζομένων όσον αφορά στα ταμεία προνοίας.

Θέλω να επαναλάβω, είπε ο κ. Κυπριανού, «τις ανησυχίες τις οποίες διατυπώνουμε ως ΑΚΕΛ». Παρακολουθώντας, μάλιστα, πρόσθεσε, «τις διάφορες συζητήσεις που γίνονται στο εξωτερικό, αλλά και από διαρροές που γίνονται από το γραφείο της κ. Μέρκελ, η δική  μας διαπίστωση είναι ότι οι συνέπειες σε βάρος της κυπριακής οικονομίας και ιδιαίτερα των εργαζομένων του τόπου από τις πολιτικές που θα ακολουθήσει η ΕΕ το επόμενο διάστημα θα είναι πάρα πολύ οδυνηρές, οδυνηρότατες».


 

Διαβάστε επίσης “Πρόκληση ολκής από την ΟΠΑΠ Κύπρου”.


«Επαναλαμβάνω τη δική μας τη θέση ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας ευρύτερος προβληματισμός για το που οδηγούνται τα πράγματα με τις πολιτικές οι οποίες προωθούνται στο ευρωπαϊκό επίπεδο, τι σημαίνει παραμονή μας στο Μνημόνιο και πως αυτό θα επηρεάσει την καθημερινότητα των ανθρώπων και κατά πόσο υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές», ανέφερε.

Εξέφρασε παράλληλα τη θέση ότι «μπορεί είναι δύσκολες αυτές αλλά εμείς θεωρούμε ότι υπάρχουν και είναι γι αυτό το λόγο που έχουμε καταθέσει την πρότασή μας έτσι ώστε να αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού και συζήτησης στην ίδια την κοινωνία».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνέχισε λέγοντας ότι με την αντιπροσωπεία της ΔΕΟΚ αντάλλαξε απόψεις για το θέμα των ταμείων προνοίας. «Θεωρούμε ότι αυτό το θέμα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί», είπε.  Υπενθύμισε ότι σχετική πρόταση του ΑΚΕΛ καταψηφίστηκε από τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις καθώς και ότι η Κυβέρνηση είχε δεσμευθεί τότε να επανέλθει με πρόταση για αντιμετώπιση του θέματος. «Λυπούμαι να παρατηρήσω ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει κάτι το ουσιαστικό», είπε.

Έχουμε, ανέφερε, «ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Διομήδους και γι αυτό το θέμα και θεωρώ ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις έτσι ώστε να κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων στο τεράστιο κεφάλαιο που ονομάζεται ταμεία προνοίας». Εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματός του να ακούσει τις προτάσεις του συνδικαλιστικού κινήματος «για να δούμε πως συμβάλλουμε έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες». 

Συγχάρηκε τον κ. Διομήδους για την εκλογή του, ευχήθηκε καλή δουλειά και διαβεβαίωσε ότι «ως ΑΚΕΛ θα έχουμε πάντα ανοιχτές τις πόρτες για να ανταλλάσουμε απόψεις».

 «Ο τόπος περνά τις κρισιμότερες του μέρες, εβδομάδες και μήνες από το 1974, ως εκ τούτου θεωρούμε απαραίτητη την επικοινωνία, το διάλογο, την επαφή και ή δυνατόν τη στήριξη των πολιτικών δυνάμεων για τα δύσκολα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι», ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Διομήδους.

Όσον αφορά στο θέμα των ταμείων προνοίας είπε ότι «βρήκαμε άμεση ανταπόκριση στη διεκδίκηση να κατοχυρωθούν τα ταμεία προνοίας όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα αν ήταν κατατεθειμένες στη Λαϊκή ή στην Τράπεζα Κύπρου οι μερίδες τους».

Ο ΓΓ της ΔΕΟΚ είπε ακόμη ότι «έχουμε βρει κατανόηση στο ότι επιβάλλεται η άμεση προώθηση του Γενικού Σχεδίου Υγείας και επίσης συμφωνούμε ότι τα μέτρα αντιμετώπισης και αναχαίτισης της ανεργίας δεν μπορούν να εξαγγέλλονται και να εφαρμόζονται μονομερώς». Πρέπει, συμπλήρωσε, «αντίθετα, να είναι μέτρα διαλόγου και κοινωνικής συμφωνίας μεταξύ Κυβέρνησης, εργοδοτικής πλευράς και εργατικών οργανώσεων».

Εξέφρασε τη συμφωνία του με το ΑΚΕΛ ότι «η πορεία που έχει πάρει η ΕΕ και ειδικότερα οι πρακτικές και οι αποφάσεις της ευρωζώνης πραγματικά οδηγούν προς μια Ευρώπη της αποδιοργάνωσης, της εξαθλίωσης και της φτώχειας, παρά στην Ευρώπη της αλληλεγγύης, της συνοχής, του διαλόγου και του σεβασμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων και των συλλογικών συμβάσεων».

«Έχουμε δρόμο μπροστά μας να διανύσουμε το εργατικό κίνημα», είπε, προσθέτοντας ότι η ΔΕΟΚ δηλώνει αποφασιστικότητα αυτό το δρόμο «να τον διανύσει πάντα σε συνεργασία και αν χρειαστεί με πίεση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είτε είναι Κυβέρνηση, είτε είναι αντιπολίτευση για το καλώς νοούμενο συμφέρον των εργαζομένων και της εργατικής τάξης».

Η συνάντηση έγινε στα πλαίσια πρωτοβουλίας της ΔΕΟΚ, η οποία, όπως ανέφερε ο κ. Διομήδους μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου της ζήτησε συναντήσεις από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ