Συλικιώτης: Η κυβέρνηση ακυρώνει τη στεγαστική πολιτική

 


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


“Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει το κράτος αλλά και οι σχετικές πρόνοιες του μνημονίου που υπέγραψε η Κυπριακή Δημοκρατία με την Τρόικα ήταν αναμενόμενο ότι θα επέφεραν σημαντικές αλλαγές και στην κρατική Στεγαστική Πολιτική. Άλλο όμως αλλαγές και άλλο η ουσιαστική κατάργηση της που είναι το αποτέλεσμα των μέτρων λιτότητας και περικοπών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση στα πλαίσια της αναθεώρησης των στεγαστικών σχεδίων” αναφέρει σε δηλώσεις του ο Νεοκλής Συλικιώτης. 

Μάλιστα εξηγεί ότι. καταργούνται τα προγράμματα που απευθύνονται στα πιο χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Η στέγαση σε προσφυγικούς οικισμούς και η παραχώρηση κρατικού οικοπέδου για αυτοστέγαση, μέσω των οποίων χιλιάδες πρόσφυγες απέκτησαν ιδιόκτητη στέγη τερματίζεται. Υπογραμμίζεται ότι τα δυο αυτά σχέδια ήταν ουσιαστικά και τα μόνα για τα οποία μπορούσαν να αποταθούν από τον Γενάρη του 2012 οι εκ μητρογονίας πρόσφυγες μετά από σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Επίσης, τερματίζεται η παραχώρηση αντισταθμιστικού οικοπέδου για εκτοπισθέντες που διαμένουν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες ή σε κατοικίες που έχουν ανεγερθεί σε τουρκοκυπριακές ιδιοκτησίες. Σημειώνεται ότι η απόφαση αυτή είχε χαιρετισθεί από όλα τα πολιτικά κόμματα αφού αντιστάθμιζε εν μέρει την αδικία που υφίστατο η συγκεκριμένη ομάδα προσφύγων μετά την παραχώρηση τίτλων σε όσους διέμεναν σε προσφυγικούς συνοικισμούς. Πέραν τούτου όμως η τελευταία απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου καθιερώνει μια πολιτική δύο μέτρων και σταθμών και ανισότιμη μεταχείριση αφού χιλιάδες τέτοιοι δικαιούχοι έχουν ήδη αποκτήσει αυτό το όφελος ενώ όσοι δεν πρόλαβαν, στην πράξη χάνουν αυτό το δικαίωμα.

Σε ό,τι αφορά τους αυτόχθονες και ειδικότερα αυτούς που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη στέγασης και διαμένουν στις ακριτικές περιοχές ακυρώνεται η εφαρμογή του Ενιαίου Στεγαστικού Σχεδίου. Όπως επίσης και η παραχώρηση δανείων μέσω του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και η επιδότηση ενοικίου, που συνέβαλε ουσιαστικά να αποκτήσουν στέγη χιλιάδες ζευγάρια, αναστέλλεται επ` αόριστο.

Το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των στεγαστικών προγραμμάτων που τερματίζονται ή αναστέλλεται η εφαρμογή τους δεν προϋποθέτει σημαντική δαπάνη εκ μέρους του κράτους, αφήνει εκτεθειμένη την κυβέρνηση.

Παράλληλα, σχολιάζει ο κ. Συλικιώτης, ότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι στην πράξη με την εφαρμογή αυτών των προγραμμάτων ενισχύεται ο κατασκευαστικός τομέας σε μια περίοδο μεγάλης ύφεσης και βαθιάς κρίσης. Είναι ξεκάθαρο ότι η Κυβέρνηση με τη νέα στεγαστική της πολιτική ακυρώνει μια σημαντική πτυχή της κοινωνικής πολιτικής του κράτους.

Χιλιάδες νεαρά ζευγάρια, πέραν από τις δυσκολίες που δημιουργεί η ανεργία, με τη νέα αυτή πολιτική οδηγούνται σε συνθήκες φτωχοποίησης.

Τέλος καταλήγει ότι “Η στέγαση είναι δικαίωμα για όλους και όχι προνόμιο για τους λίγους”.