Αναγκαιότητα τα κέντρα αποκατάστασης ρευματοπαθών

  


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι γνωρίζοντας την οικονομική κρίση που περνάει το νησί μας πρέπει να περιληφθεί στον Προυπολογισμό του 2014 κονδύλι για το συγκεκριμένο θέμα, αφού η υγεία του λαού πρέπει να είναι προτεραιότητα για την πολιτεία. 

Σε δήλωση μετά την ενημέρωση, της οποίας έτυχε η Επιτροπή αναφορικά με τις δράσεις της Εθνικής Επιτροπής για την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ρευματοπαθών, ο κ. Φυττής ανέφερε ότι οι ρευματοπάθειες είναι από τα σοβαρά προβλήματα που κατατρέχουν τον πληθυσμό της Ευρώπης.

Ανέφερε πως υπολογίζεται ότι το 25% του πληθυσμού της Ευρώπης πάσχει από διάφορα είδη ρευματοπάθειες (200 διαφορετικές παθήσεις) και ότι ξοδεύονται 200 δις ευρώ για θεραπείες και επούλωση των πληγών των ρευματοπαθών. Στην Κύπρο, είπε, ξοδεύονται 6 εκατομμύρια για τους ρευματοπαθείς μόνο σε φάρμακα.

Επίσης σχολίασε ότι αφού ακούστηκαν οι θέσεις των συνδέσμων και των αρμοδίων κρατικών υπηρεσιών, η Επιτροπή διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα, πολλά εκ των οποίων προκύπτουν από το γεγονός ότι οι υπηρεσίες είναι σκόρπιες. Μάλιστα είπε ότι η ανάγκη για τη δημιουργία κέντρων αποκατάστασης σε όλες τις πόλεις είναι επιτακτική. 

Σύμφωνα με τον κ. Φυττή, η απόφαση της προηγούμενης Κυβέρνησης για τη δημιουργία κέντρου αποκατάστασης στο Παραλίμνι πάγωσε και η απαίτηση της Επιτροπής είναι να δημιουργηθούν κέντρα αποκατάστασης με όλες τις ειδικότητες, τα οποία θα προσφέρουν υπηρεσίες και σε άτομα πέραν των ρευματοπαθών, αναπήρων ή τραυματιών.

Ο  κ. Φυττής ανέφερε ότι η Επιτροπή ενημερώθηκε από τις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες για τα νέα φάρμακα που υπάρχουν για αντιμετώπιση των ρευματοπαθειών, τους βιολογικούς τροποποιητές που όπως είπε είναι πανάκριβα.

Άλλο ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται είναι ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν οι κατ’ αναλογία πληθυσμού ρευματολόγοι, είπε και αναφέροντας ότι αυτή τη στιγμή στην Κύπρο υπάρχουν 15 ρευματολόγοι εκ των οποίων οι 4 εργοδοτούνται στο δημόσιο τομέα, συμπλήρωσε ότι αναλογούν 1,8 ρευματολόγοι ανά 100.000 πληθυσμού.