Αναστασιάδης: “Ιδού πώς θα οικοδομηθεί εμπιστοσύνη-Αμμόχωστος”

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Επίσης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να επιβεβαιώσει με έργα τη βούληση της για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και όχι μέσω διακηρύξεων ή απειλών κενού περιεχομένου.

Επεσήμανε παράλληλα ότι το Κυπριακό ήταν, είναι και θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητα και δεν μπορεί κανενός να διαφεύγει ότι όταν η πατρίδα σου κατέχεται δεν είναι δυνατόν να σκέφτεσαι περί άλλων.


 Διαβάστε επίσης: Κασουλίδης από Ουάσινγκτον: “Να μας δώσουν την Αμμόχωστο…”


Σημείωσε επίσης ότι στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, ο ρόλος της Εκκλησίας, ως ένας ευρύτερος θεσμός, είναι να στηρίζει τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη. «Εκφράζουμε την ιδιαίτερη εκτίμησή μας γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Σε χαιρετισμό του στην τρίτη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας – Αμμοχώστου, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Παραλίμνι, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι στις σημερινές πολιτικές αντίξοες συνθήκες είναι σημαντικό η Εκκλησία να εκπέμπει μηνύματα ενότητας, συναντίληψης και αλληλεγγύης.

«Με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στη δύσκολη προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας για μια δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, το συντομότερο δυνατόν, γι’ αυτό θερμά σας ευχαριστώ Μακαριότατε διότι πραγματικά αισθάνομαι τη στήριξη της Εκκλησίας που από κοινού συναποφασίζομε οι πολιτικές δυνάμεις», συμπλήρωσε.

Ο πόθος για τη λύση του Κυπριακού και την επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας και ιδιαίτερα στην αγαπημένη Αμμόχωστο δεν μειώνεται μπροστά στην οικονομική κρίση που βιώνουμε, τόνισε.

«Το Κυπριακό ήταν, είναι και θα παραμείνει κορυφαία προτεραιότητά μας και δεν μπορεί κανενός να διαφεύγει ότι όταν η πατρίδα σου κατέχεται δεν είναι δυνατόν να σκέφτεσαι περί άλλων», επισήμανε.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, «θα ήθελα να τονίσω πως παρόλο που την υφιστάμενη χρονική περίοδο αυτό που προέχει είναι η αντιμετώπιση των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο λαός και η χώρα μας, αυτό δεν μας αποτρέπει από το να προετοιμαζόμαστε για την έναρξη συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν, με στόχο την επίτευξη μιας λύσης η οποία δεν θα παραγνωρίζει τις διεκδικήσεις και ανησυχίες του κυπριακού Ελληνισμού και η οποία θα οδηγήσει στην πλήρη απαλλαγή της πατρίδας μας από τα κατοχικά στρατεύματα και στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Μια λύση, συνέχισε, η οποία θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές και αξίες της Ε.Ε. – στην οποία η Κύπρος ευτύχησε και ευτυχεί να είναι μέλος – «και η οποία θα οδηγήσει στην επανένωση της πατρίδας μας και τον κυπριακό λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, στην ευημερία και την ειρηνική συμβίωση».

«Θέση μας είναι ότι η ανάληψη ουσιαστικών ενεργειών, με στόχο την υποβοήθηση αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, δύναται να συμβάλει θετικά και να προσφέρει μια πραγματική ευκαιρία επιτυχούς κατάληξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Συναφώς, εκτιμούμε πως πρωτίστως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα προς τον πιο πάνω στόχο είναι και η επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Μόνο μέσω ανάλογων ενεργειών είναι που κτίζεται η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η τουρκική ηγεσία θα πρέπει να επιβεβαιώσει με έργα τη βούληση της για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό και όχι μέσω διακηρύξεων ή απειλών κενού περιεχομένου», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι κατά τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών με τον ΓΓ του ΟΗΕ τέθηκε, ως προτεραιότητα, το θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου προς τους νομίμους κατοίκους «έτσι ώστε να μπορέσαμε να θεμελιώσουμε μια εμπιστοσύνη ότι επιτέλους η Τουρκία εννοεί αυτά που κατ’ ιδίαν λέει αλλά και πολλές φορές δημοσίως διακηρύττει».

Αναφερόμενος στη Συνέλευση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αυτή η σημαντική για την Αμμόχωστο και την Κύπρο σύναξη έχει στόχο τη σύνδεση στην Κύπρο κληρικών και λαϊκών της πόλης και της επαρχίας Αμμοχώστου, που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη την Κύπρο.

«Διασκορπισμένοι, αλλά ενωμένοι, δίνοντας όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά τον αγώνα της φυσικής και της εθνικής επιβίωσης και της διατήρησης της μνήμης των κατεχομένων και της ιστορίας μας. Θέλω να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στους οργανωτές της ξεχωριστής για τον τόπο μας εμπνευσμένης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης που έχει καταστεί ένας θεσμός – σημείο αναφοράς για την ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι το κοινωνικό έργο της Μητρόπολης και η βοήθεια που παρέχει στους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα που ο λαός μας βιώνει τις πιο τραγικές εμπειρίες από την εισβολή του 1974.

«Κάτω από τα σημερινά δεδομένα, τα τεράστια οικονομικά προβλήματα που έχουμε κληρονομήσει, πρωτοβουλίες όπως η Κληρικολαϊκή Συνέλευση δίνουν δύναμη αλλά και ουσιαστική στήριξη στους δεινοπαθούντες συνανθρώπους μας και τους συμπαραστέκονται στο δύσκολο δρόμο που έχουν να διανύσουν.  Παρακολουθούμε με προσοχή το θεάρεστο έργο της Εκκλησίας μας, της Μητρόπολης Κωνσταντίας και εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας γι’ αυτό», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι η Μητρόπολη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου το μεγαλύτερο μέρος της οποίας βρίσκεται κάτω από την τουρκική κατοχή, συνδράμει ταυτόχρονα στον αγώνα για την επανένωση της πατρίδας μας, για την επιστροφή των προσφύγων μας στις πατρογονικές τους εστίες.

«Το κράτος είναι έτοιμο να συνδράμει με τα μέσα που διαθέτει στην υποβοήθηση του έργου της Μητρόπολής σας και γενικά της Εκκλησίας», κατέληξε.

 

Πηγή:ΚΥΠΕ