Πρωτοβουλίες για προώθηση του δικοινοτικού διαλόγου παρουσίασε η Αντιπροσωπεία της Κομισιόν

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

 

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Πρόκειται για το The Meeting Point και το www.lemonCY.eu  Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση, το The Meeting Point είναι ένα νέο κέντρο πληροφόρησης που θα παρέχει συμβουλές και βοήθεια για ευρωπαϊκά θέματα σε πολίτες από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Το www.lemoncy.eu είναι μια τρίγλωσση ιστοσελίδα, όπου ειδήσεις από τις δύο κύριες κοινότητες του νησιού είναι διαθέσιμες στη γλώσσα της άλλης, καθώς και στην αγγλική γλώσσα.

Οι δύο νέες πρωτοβουλίες παρουσιάστηκαν από τον Γιώργο Μαρκοπουλιώτη, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στο φεστιβάλ για την Ημέρα της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Μαΐου στο Σπίτι για τη Συνεργασία (H4C) στην ουδέτερη ζώνη της Λευκωσίας. Στο φεστιβάλ, στο οποίο γιορτάστηκαν και τα δεύτερα γενέθλια του H4C, συμμετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης και ο λεγόμενος δήμαρχος της κατεχόμενης Λευκωσίας Kadri Fellahoglu.

 

Το The Meeting Point, το οποίο διαχειρίζεται ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αυτήν την στιγμή στεγάζεται στο Σπίτι για τη Συνεργασία. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης οι κ. Γιωρκάτζης και Fellahoglu ανακοίνωσαν δημοσίως ότι θα επιτρέψουν να χρησιμοποιήσει το The Meeting Point το γυάλινο περίπτερο απέναντι από το Σπίτι της Συνεργασίας. Το συγκεκριμένο υποστατικό ανήκει και στο δήμο Λευκωσίας και στο λεγόμενο δήμο της κατεχόμενης Λευκωσίας, στο πλαίσιο του δικοινοτικού Masterplan για τη Λευκωσία και αυτή τη στιγμή είναι άδειο.

Το www.lemon.cy τελεί υπό τη διαχείριση της Yeniduzen Limited για λογαριασμό της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δημοσιογραφικά το διαχειρίζεται μια συντακτική ομάδα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων δημοσιογράφων. Ο δικτυακός τόπος περιέχει ειδήσεις και από τις δύο κοινότητες όπως και μια επιλογή άρθρων γνώμης στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά. Συμβαίνει συχνά τα μέλη μιας κοινότητας να μην γνωρίζουν τα θέματα που κυριαρχούν στην ειδησεογραφία της άλλης – το περιεχόμενο που προσφέρει το www.lemon.cy είναι ένα βήμα προς τη γεφύρωση αυτού του χάσματος.

 

Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ του Σαββάτου, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν φαγητά από όλη την Κύπρο και απόλαυσαν παραστάσεις από τα μουσικά σύνολα Oi Las και MIMA, όπως και το νεανικό συγκρότημα παραδοσιακών χορών HASDER.

Οι επισκέπτες μπορούσαν επίσης να επισκεφτούν την έκθεση φωτογραφίας DigiMe, η οποία επί του παρόντος φιλοξενείται στο Σπίτι για τη Συνεργασία. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες από τους διαγωνισμούς τους οποίους υποστήριξε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο το 2011 και το 2012 με θέμα τις Κλιματικές Αλλαγές και Ενέργεια (2011) και την Ενεργό Γήρανση και Αλληλεγγύη μεταξύ των Γενεών (2012). Η έκθεση φωτογραφίας θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τα τέλη Μαΐου.