Απεργιακές κινητοποιήσεις εν μέσω Πανελλαδικών εισηγείται η ΟΛΜΕ

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


.Εισήγηση για έναρξη απεργιακών κινητοποιήσεων στις 17 Μαϊου, προωθεί η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης, στην Ελλάδα, που αποφάσισε 24ωρη απεργία και καλεί τις ΕΛΜΕ να λάβουν απόφαση για πενθήμερη απεργία την πρώτη εβδομάδα των Πανελλαδικών.

Ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, Νίκος Παπαχρήστος, σε δηλώσεις του σήμερα κατήγγειλε τις αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη μετακίνηση 4.000 μόνιμων εκπαιδευτικών και την απόλυση ακόμα 10.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Ο κ. Παπαχρήστος κάλεσε την κυβέρνηση «έστω και την τελευταία στιγμή» να αποσύρει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ώστε και οι εκπαιδευτικοί να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους. Η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από τις τοπικές Ενώσεις Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης μέχρι τις 15 Μαΐου, ενώ η ελληνική κυβέρνηση στέλνει μήνυμα ότι οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά.

Το Υπουργείο Παιδείας της Ελλάδας, σύμφωνα και με τις αποφάσεις της κυβέρνησης της χώρας, δεν αποκλείει ακόμα και την επιστράτευση, πριν την απόφαση των ΕΛΜΕ, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι Πανελλαδικές, ενώ αναμένεται ο Έλληνας Υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε συνάντηση που θα έχουν σήμερα, να ζητήσει από τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Το Υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει τις αποφάσεις της ΟΛΜΕ τακτικισμούς, οι οποίοι «το μόνο που συνεισφέρουν είναι να διαμορφώνουν ένα περιβάλλον απειλών προς την κοινωνία και αγωνίας προς τους δοκιμαζόμενους μαθητές. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι ακόμα και εάν μία ΕΛΜΕ πάρει απόφαση για απεργία, αυτό σημαίνει ακύρωση των Πανελληνίων σε όλη τη χώρα. Γι’ αυτό μια ώρα αγωνίας των μαθητών είναι επαχθέστερη μιας ώρας απεργίας των καθηγητών».

Το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του χαρακτηρίζει «αδιανόητη» την απόφαση της ΟΛΜΕ να προκηρύξει απεργία την περίοδο διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων, λέγοντας ότι «θίγει ευθέως τους μαθητές στην πιο κρίσιμη στιγμή της πορείας τους».

Το ΠΑΣΟΚ εκφράζει την απόλυτη αντίθεσή του στην απόφαση αυτή και καλεί την ΟΛΜΕ να την ανακαλέσει, αναφέροντας ότι «η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας καταδικάζει τις πρακτικές αυτές που δεν είναι δυνατόν  να γίνουν ανεκτές από την συντεταγμένη πολιτεία. Σε κάθε περίπτωση οι εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιηθούν».

Η ΔΗΜΑΡ αναφέρει ότι «η πρόταση της ηγεσίας της ΟΛΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων είναι μία επιλογή που πλήττει κατάφορα τους μαθητές και τις οικογένειές τους». Σε ανακοίνωση της εκφράζει την άποψη ότι «η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης» και καλεί «την ηγεσία της ΟΛΜΕ να επανεξετάσει τη στάση της και να μην προβεί σε ενέργειες που προσβάλλουν την ίδια την κοινή λογική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση για «ρεσιτάλ εκβιασμού και υποκρισίας» με το οποίο «κρατά σε ομηρία την εκπαιδευτική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία, με στόχο την εφαρμογή των μνημονιακών δεσμεύσεων διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ «αυτό που διακυβεύεται δεν είναι οι δύο πρόσθετες ώρες διδασκαλίας των εκπαιδευτικών, όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση, αλλά η πλήρης διάλυση των δημόσιων σχολείων».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, τα αιτήματα των εκπαιδευτικών δεν είναι συντεχνιακά, αλλά «αφορούν στην υπεράσπιση του δημόσιου αγαθού της εκπαίδευσης και ως τέτοια πρέπει να βρουν τη στήριξη της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας» και ως εκ τούτου ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τα αιτήματα και τον αγώνα της εκπαιδευτικής κοινότητας για την «υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης», καλώντας την κυβέρνηση «να δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει σε καμία απόλυση εκπαιδευτικού και σε κανένα κλείσιμο εκπαιδευτικής μονάδας, να προχωρήσει στην απόσυρση όλων των μέτρων και σε διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα μετά τις εξετάσεις».

Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων, η βουλευτής του κόμματος Σταυρούλα Ξουλίδου αναφέρει ότι «με την επιμονή της και την αδιαλλαξία της, η τρικομματική Κυβέρνηση επιβάλλει δικτατορικά το «Διαίρει και Βασίλευε» στην κοινωνία, που αγωνιά για το μέλλον των παιδιών της». Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κατηγορούν την κυβέρνηση ότι «δημιουργεί έντονες αντιπαραθέσεις μεταξύ κοινωνικών ομάδων και εκμεταλλεύεται τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων ανθρώπων, εμφανίζοντας κακούς και αντι-παιδαγωγούς τους εκπαιδευτικούς που μοχθούν καθημερινά για αυτά τα παιδιά, αλλά διεκδικούν παράλληλα και την αξιοπρέπειά τους ως λειτουργοί της Μέσης Εκπαίδευσης».

Πηγή ΚΥΠΕ