Εκοιμήθη ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Κυκκώτης

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Η εξόδιος ακολουθία και ο ενταφιασμός του θα λάβει χώρα αύριο στο Καθολικό της Κεντρικής Ιεράς Μονής Κύκκου, στις 12:00.

Ο εκλιπών, κατά κόσμο Ζαχαρίας Κυριάκου, γεννήθηκε στην κοινότητα Νικητάρι της επαρχίας Λευκωσίας, στις 20 Φεβρουαρίου του 1935 και εντάχθηκε στις τάξεις της Ιεράς Μονής Κύκκου το 1947.

Στις 29 Ιανουαρίου 1956 χειροτονήθηκε Ιεροδιάκονος από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ’ στην Κεντρική Μονή του Κύκκου και μετονομάσθη σε Ιερώνυμο.

Η χειροτονία του ήταν ουσιαστικά το άλλοθι που αναζητούσε ο Εθνάρχης Μακάριος, για να μεταβεί στην Ιερά Μονή Κύκκου και να πραγματοποιήσει τη μυστική συνάντηση με τον Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα Διγενή σε σχέση με την πορεία του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Ο εκλιπών ενεπλάκη ενεργά στον αγώνα της ΕΟΚΑ και πρόσφερε τις πολύτιμες υπηρεσίες του ως σύνδεσμος μεταξύ του Εφόρου και του Ηγουμένου Κύκκου.

Στις 6 Απριλίου του 1969,  Κυριακή των Βαΐων, στο Μετόχι του Αγίου Προκοπίου στη Λευκωσία χειροτονήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο σε Ιερομόναχο και την Κυριακή των Βαΐων του 1979 προχειρίσθη σε Αρχιμανδρίτη από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α’.

Από το 1977 διετέλεσε μέλος του Ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής Κύκκου.

Πηγή ΚΥΠΕ