Νέες απειλές από την Πιονγιάνγκ για αντίποινα

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο KCNA, τα βορειοκορεατικά στρατεύματα έχουν λάβει διαταγή «να ενεργήσουν αμέσως στην περπτωση που πέσει έστω και μια οβίδα» στη βορειοκορεατική πλευρά των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στις δυο χώρες, στην Κίτρινη Θάλασσα.

Η διοίκηση του βορειοκορεατικού στρατού προειδοποιεί μάλιστα πως εάν οι Αμερικανοί και οι Νοτιοκορεάτες αντιδράσουν, τα νοτιοκορεατικά νησιά στην περιοχή των θαλασσίων συνόρων θα γίνουν «παρανάλωμα του πυρός».

Πάντως, παρά τις απειλές αυτές, τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως έχει μειωθεί η ένταση στη χερσόνησο, ύστερα από μια κρίση πολλών εβδομάδων που προκλήθηκε μετά την επιτυχημένη εκτόξευση ενός βορειοκορεατικού πυραύλου τον Δεκέμβριο και μια τρίτη πυρηνική δοκιμή το Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με αναφορές στις ΗΠΑ, η Βόρεια Κορέα μετακίνησε δύο πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς από τη θέση τους στην ανατολική ακτή ΗΠΑ, κίνηση που έχει κατευνάσει τις ανησυχίες για κλιμάκωση.

Οι πύραυλοι, τύπου Μουσουντάν, μεταφέρθηκαν σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης, μετέδιδαν τα τηλεοπτικά δίκτυα CNN και CBS News, επικαλούμενα αναφορές αμερικανών αξιωματούχων.

Η κορεατική κρίση θα τεθεί επί τάπητος την Τρίτη στον Λευκό Οίκο, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Νότιας Κορεάς Παρκ Γκέουν-χαι.

«Η υποστήριξη προς Νότια Κορέα θα είναι το κύριο θέμα αυτής της συνάντησης», δήλωσε ο Ντάνιελ Ράσελ, σύμβουλος του Λευκού Οίκου στις υποθέσεις που αφορούν την Ασία. 

Ο Ράσελ έκανε τη δήλωση με αφορμή τις πρόσφατες αναφορές ότι η Βόρεια Κορέα μετακίνησε δύο πυραύλους μεσαίου βεληνεκούς από τη θέση τους στην ανατολική ακτή της χώρας, κατευνάζοντας έτσι τις ανησυχίες για κλιμάκωση της έντασης.

Ο Ράσελ αρνήθηκε να σχολιάσει την κίνηση της Βόρειας Κορέας και είπε ότι είναι «πολύ νωρίς για να εκλάβουμε τις εν λόγω αναφορές ως μια καλή είδηση».

Πηγή: newsbeast.gr