Από καρκίνο ο θάνατος του Νερούδα


Eγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Οι πρώτες εξετάσεις στα λείψανα του νομπελίστα Πάμπλο Νερούδα δείχνουν ότι όντως έπασχε από καρκίνο την περίοδο του θανάτου του, απομακρύνοντας έτσι τη θεωρία ότι δολοφονήθηκε από το καθεστώς Πινοτσέτ.

Ο Νερούδα ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Χιλής και στενός φίλος του σοσιαλιστή προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε, τον οποίον ανέτρεψε με πραξικόπημα ο Πινοσέτ το 1973.

Ο ποιητής πέθανε σε ηλικία 69 ετών, μόλις 12 ημέρες μετά το πραξικόπημα. Η οικογένειά του επιμένει ότι αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος.

Αλλά το 2011, η Χιλή άρχισε να ερευνά τις καταγγελίες, από τον πρώην σοφέρ και προσωπικό βοηθό του ότι ο Νερούδα δηλητηριάστηκε.

Η έρευνα πάντως θα συνεχιστεί, σύμφωνα με το BBC, και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. “Είναι λογικό οι πρώτες έρευνες να δείξουν ότι έπασχε από καρκίνο. Αυτό το γνωρίζαμε” δήλωσε ο δικηγόρος Εδουάρδο Κοντρέρας, ο οποίος είχε την πρωτοβουλία -εκ μέρους του ΚΚ- για την εκταφή της σορού.

Ο ποιητής ήταν στενός φίλος του Σαλβαδόρ Αλιέντε, με στενό συνεργάτη του να δηλώνει πως του έγινε θανατηφόρα ένεση κατά τις παραγγελίες του Πινοσέτ.

Ο Νερούδα θάφτηκε δίπλα στη σύζυγό του Ματθίλδη στον κήπο του σπιτιού τους στην ακτή του Ειρηνικού της Χιλής στο νησί Negra.

Για περισσότερες ειδήσεις στο news247.gr, επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.