Αποκαλυπτικό 24Η: Πώς κοροϊδεύουμε την Τρόικα με τα ακίνητα!

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Του Σωτήρη Παπαδόπουλου

 

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24H, ο τρόπος που γίνεται η επανεκτίμηση κυριολεκτικά είναι να γελάς και να κλαις.

Λειτουργοί με οποιαδήποτε ειδικότητα, ακόμη και κάποιος που είναι γραφέας, πηγαίνουν από ακίνητο σε ακίνητο για να κωδικοποιήσουν τα στοιχεία του.

Φορούν μία ταυτότητα που τους επιτρέπει να βγάλουν και φωτογραφίες. Όταν συλλέξουν όλα τα στοιχεία του ακινήτου, τότε τα δίνουν τον εκτιμητή, ο οποίος κάνει την τελική εκτίμηση.

Το ωραίο της ιστορίας είναι ότι η Τρόικα μέσα 14 μήνες ζήτησε την επανεκτίμηση όλων των ακινήτων με τιμές του 1980. Επανεκτίμηση έχει να γίνει από το –κρατηθείτε- 1992!

Η μοναδική περίοδος που έγινε επανεκτίμηση ήταν την επταετία 1985 – 1992. Από τότε δεν έγινε ξανά τίποτε. Μάλιστα μέσα 7 χρόνια, είχε γίνει η επανεκτίμηση μόνο του 30% των ακινήτων!

Ο χάρτης και η πραγματικότητα

Οι λειτουργοί έχουν τον χάρτη που υποτίθεται καταγράφει όλα τα ακίνητα της Κύπρου. Χιλιάδες  ακίνητα έχουν κτιστεί σε οικόπεδα, ωστόσο, δεν υπάρχουν. 

Σύμφωνα με πηγές μέσα από το κτηματολόγιο, ένας στους τρεις Κύπριους δεν έχουν δηλώσει το ακίνητό τους ή τις αλλαγές που έχουν κάνει χωρίς να δικαιούνται.

Μάλιστα υπάρχουν ολόκληρες περιοχές όπου δεν έχει δηλωθεί τίποτα και στον χάρτη φαίνεται πως υπάρχουν γυμνά οικόπεδα.

Ο λειτουργός αναγκάζεται να πηγαίνει σχεδόν «πόρτα – πόρτα» για να ανακαλύψει τι πραγματικά υπάρχει στο Οικόπεδο.

Μην καταγράφεται τις πισίνες

Πρόσφατα Ανώτερος/η λειτουργός του Κτηματολογίου μίλησε στους λειτουργούς που κάνουν την καταγραφή των ακινήτων.

Τους ζήτησε να κάνουν την καταγραφή όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μάλιστα, στην τελευταία φόρμα που έχει δοθεί για την καταγραφή, έχουν βγει εκτός οι πισίνες… για να μην ανεβαίνει η τιμή του ακινήτου.

Το αποκορύφωμα είναι ότι ζητήθηκε από τους λειτουργούς που καταγράφουν τα ακίνητα… να δουλέψουν και σαββατοκύριακο σε εθελοντική βάση διότι εάν δεν ολοκληρωθεί η καταγραφή μέσα στους 14 μήνες που ζητά η Τρόικα, θα υπάρξουν νέες μειώσεις στους μισθούς τους.