Η κυβέρνηση εξαγγέλλει θέσεις (;) και οι εργοδότες απολύουν

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Γράφει ο Σωτήρης Παπαδόπουλος

Δεν ξέρω ειλικρινά πότε θα μπορέσει να μπει «πάτος» στο βαρέλι της ανεργίας. Το κούρεμα εκτόξευσε τον επίσημο αριθμό ανέργων και πια ο μεγάλος φόβος είναι εάν συνεχιστεί η ραγδαία αύξηση, η κατάσταση ίσως γίνει μη διαχειρίσιμη. Οι αριθμοί βέβαια διαβάζονται όπως θέλει ο καθένας μας. Εκτός από τους αριθμούς των άνεργων πολιτών. Διότι εδώ μιλάμε για «ζωές» που πρέπει να επιβιώσουν, σε έναν τόπο που αγαπούν αλλά παράλληλα που δίνει ελάχιστες ευκαιρίες.

Τον Απρίλιο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στην Κύπρο, φθάνοντας στις 44.043. Μάλιστα ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος του μήνα, ανήλθε στο τρίτο υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, στα 45.201 άτομα..

Από την ημέρα που ανακοινώθηκε το κούρεμα, μέσα σε 30 ημέρες απολύθηκαν 3000 και πλέον συμπολίτες μας. Μέσα σε ένα χρόνο σχεδόν 10000 πολίτες της Κύπρου έχασαν τις δουλειές τους.

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, παρουσίασε τρία σχέδια για απασχόληση 8.000 ανέργων.

Τα τρία σχέδια της Κυβέρνησης αφορούν α) σχέδιο χορηγιών για ένταξη στην απασχόληση με ευέλικτες ρυθμίσεις (στόχος η εργοδότηση 1,000 ατόμων), β) το σχέδιο επιδότησης ανέργων στην ξενοδοχειακή, επισιτιστική και εν γένει τουριστική βιομηχανία (στόχος η εργοδότηση 6,000 ανέργων) και γ) τα προγράμματα τοποθέτησης ανέργων νέων πτυχιούχων για απόκτηση εργασιακής πείρας, δηλαδή πρακτική εξάσκηση (1,000 άνεργοι).

Η Χώρα χρειάζεται σχέδιο αναχαίτισης απολύσεων. Ουσιαστικά ακούσαμε ένα πρόγραμμα προσλήψεων σε ένα κλάδο, τον Τουρισμό. Και παράλληλα μάλλον κανείς δεν αναλύει σωστά τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας.

Από τους περίπου 10.000 ανέργους που έχασαν τις δουλειές τους μέσα σε ένα χρόνο, οι 2.580 είναι στο εμπόριο, οι 1.140 στις κατασκευές, οι 1.128 είναι στην δημόσια διοίκηση, οι 963 είναι στη μεταποίηση, οι 1.128 είναι σε υπηρεσίες παροχής καταλυμάτων και εστίασης.

Όλους αυτούς που θα τους βρούμε δουλειά;