Αρχίζει η δίκη της νεοναζιστικής NSU.


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Το μόνο επιζών μέλος μιας νεοναζιστικής ομάδας, η οποία ευθύνεται για σειρά ρατσιστικών δολοφονιών που συγκλόνισε τη Γερμανία και εξέθεσε τις αστυνομικές αρχές, θα εμφανιστεί τη Δευτέρα στο δικαστήριο.

Πρόκειται για μια από τις πιο πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις στη μοντέρνα ιστορία της χώρας.

Η τυχαία ανακάλυψη του “Εθνικού Σοσιαλιστικού Υπόγειου Ρεύματος” (NSU), τα μέλη του οποίου έδρασαν ανενόχλητα για τουλάχιστον μία δεκαετία, ανάγκασε τη Γερμανία να αναγνωρίσει ότι αντιμετωπίζει ένα μεγαλύτερο και πιο επικίνδυνο πρόβλημα, όσον αφορά στον νεοναζισμό, από ότι αρχικά θεωρείτο πως υπήρχε.

Η δίκη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο Μοναχό, θα επικεντρωθεί στην 38χρονη Μπεάτε Τσεπ, η οποία κατηγορείται για συμμετοχή στη δολοφονία 8 Τούρκων, 1 Έλληνα και μιας αστυνομικού μεταξύ της περιόδου 2000-2007, σε δύο βομβιστικές επιθέσεις σε περιοχές μεταναστών στην Κολωνία καθώς και σε 15 ληστείες τραπεζών.

“Λαμβάνοντας υπόψη τις ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές διαστάσεις, η δίκη των NSU αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές υποθέσεις της ιστορίας της μεταπολεμικής Γερμανίας”, δήλωσαν οι δικηγόροι της οικογένειας ενός εκ των θυμάτων.

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει τη χώρα, η οποία θεωρείτο ότι είχε μάθει από το παρελθόν, ωστόσο έχει βρεθεί για μια ακόμη φορά στη δυσάρεστη θέση να αναγκάζεται να αναλάβει μεγαλύτερη δράση για την αντιμετώπιση των ακροδεξιών και ρατσιστικών συμπεριφορών.

Τέσσερις ακόμα ύποπτοι θα καθίσουν, μαζί με την Τσεπ, στο εδώλιο του κατηγορουμένου.

Οι αριθμοί της δίκης

Έχει χαρακτηριστεί και ως η δίκη του αιώνα από τα γερμανικά ΜΜΕ όχι μόνο λόγω της σημασίας της, αλλά και του αριθμού των συμμετεχόντων.

*5 δικαστές υπό την προεδρία του Μάνφρεντ Γκετλς, και 3 αναπληρωματικών σε περίπτωση κωλύματος

*5 κατηγορούμενοι

*11 συνήγοροι υπεράσπισης

*22 εμπειρογνώμονες, μεταξύ αυτών ψυχίατροι και ιατροδικαστές

*77 πολιτικοί ενάγοντες, τους οποίους εκπροσωπούν 53 δικηγόροι

*80 δικάσιμες ανά τρεις κάθε εβδομάδα, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2014. Ήδη το δικαστήριο προειδοποίησε ότι ο χρόνος δεν επαρκεί.

*250 θέσεις εκ των οποίων οι 50 για τα ΜΜΕ

*488 σελίδες περιλαμβάνει το κατηγορητήριο

*606 μάρτυρες έχουν κληθεί να καταθέσουν

*280.000 σελίδες περιλαμβάνουν οι 600

 

Για περισσότερες ειδήσεις διαβάστε στο news247.gr επίσημος συνεργάτης της ιστοσελίδας μας.