Αβέρωφ: Χαμηλά επιτόκια και επιμήκυνση!

 

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Σε δηλώσεις το μεσημέρι στα γραφεία του ΔΗΣΥ και ερωτηθείς για την σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με αντικείμενο την μείωση των δανειστικών επιτοκίων και την επιμήκυνση των δανείων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι το θέμα αυτό είναι στην προτεραιότητα της Κυβέρνησης και ήταν και στις προεκλογικές εξαγγελίες του Νίκου Αναστασιάδη.

Υπενθύμισε δε ότι η ΚΤ έκανε κάποιες κινήσεις μέσα από τις δικές της αρμοδιότητες για μείωση του δανειστικού επιτοκίου. Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ κατέθεσε πρόταση νόμου που προνοεί για επιβολή πέναλτι 0,7% περίπου όταν οποιαδήποτε τράπεζα δίνει πάνω από τρία τοις εκατό καταθετικό επιτόκιο.

«Ευχόμαστε να λειτουργήσουν τα μέτρα όπως τα εξήγγειλε η ΚΤ και να μην χρειαστεί να κάνουμε σε νόμο την πρότασή μας ή να ευοδωθούν οι προσπάθειες που κάνει ο Πρόεδρος και με τους τραπεζίτες για να κινηθούν χωρίς την επιβολή πέναλτι γιατί χρειάζεται η αποκλιμάκωση των υψηλότατων επιτοκίων», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορούμε να ανακάμψουμε ως οικονομία με επιτόκια του 8, 9 ή 10 % και εάν δεν γίνει παράλληλα και επιμήκυνση των δανείων, σημειώνοντας ότι είναι προς όφελος της οικονομίας, των τραπεζών, των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων η επιμήκυνση των δανείων από την στιγμή που αυτά είναι πλήρως εξασφαλισμένα.

Σε παρατήρηση ότι θα δημιουργηθεί πρόβλημα στις τράπεζες από μείωση των δανειστικών επιτοκίων, ο κ. Νεοφύτου εξήγησε ότι είναι προς όφελος των τραπεζών και του συνεργατισμού, γιατί το κέρδος μιας τράπεζας δεν καθορίζεται από το πόσο ψηλό είναι το δανειστικό επιτόκιο αλλά από την διαφορά μεταξύ καταθετικού επιτοκίου που είναι κόστος της τράπεζας και δανειστικού που είναι έσοδο.

«Άρα το κέρδος εξαρτάται από την διαφορά μεταξύ καταθετικού και δανειστικού, μπορεί μια τράπεζα να έχει μεγαλύτερη κερδοφορία με σημαντικά πιο μειωμένα δανειστικά επιτόκια αν παράλληλα μειώσει και δραστικά τα καταθετικά της και απεδείχθη ότι ψηλά καταθετικά επιτόκια δεν λειτουργούν πάντα και υπέρ του καταθέτη και βιώσαμε τα ψηλά επιτόκια για τα αξιόγραφα και συγκεκριμένων τραπεζών», ανέφερε.

 

Για την επιμήκυνση των δανείων, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι και πάλι είναι προς το συμφέρον των τραπεζών και θα βοηθηθεί η κερδοφορία τους ή η μείωση των ζημιών τους .

«Διότι όταν έχεις ένα δάνειο με ψηλή δόση και επιτόκιο το μόνο βέβαιο είναι ότι ο δανειζόμενος δεν μπορεί να ανταποκριθεί, το δάνειο δεν είναι εξυπηρετούμενο και δημιουργεί ανάγκες για νέα κεφάλαια για την τράπεζα», ανέφερε.

Εξήγησε ότι «αν μειωθεί το επιτόκιο και αυξηθεί ο χρόνος αποπληρωμής θα μπορούν πολύ περισσότεροι δανειζόμενοι, νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να πληρώνουν τις δόσεις τους και να μειώνονται οι αρνητικές επιπτώσεις στο σύνολο της οικονομίας και τον τραπεζικό τομέα».