Αρχίζει επαναδιαπραγμάτευση του ρωσικού δανείου

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη χθεσινή ανταπόκριση του Ρόιτερς για συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου για το δάνειο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως η ρωσική Κυβέρνηση προσέγγισε την Κυπριακή Δημοκρατία στα μέσα του προηγούμενου μήνα, δια της διπλωματικής οδού, και εξέφρασε την επιθυμία για συμφωνία αλλαγής των όρων της δανειακής σύμβασης μεταξύ των δύο χωρών. Προϋπόθεση από πλευράς Ρωσίας, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, ήταν να επικυρωθεί η συμφωνία Μνημονίου μεταξύ Κύπρου και Τρόικας.

«Τώρα που η δανειακή σύμβαση και το Μνημόνιο επικυρώθηκαν και από το κυπριακό Κοινοβούλιο, αρχίζει η διαδικασία για επαναδιαπραγμάτευση και συμφωνία αλλαγής των όρων αποπληρωμής του ρωσικού δανείου από την Κυπριακή Δημοκρατίας», είπε, σημειώνοντας πως εντός των επόμενων ωρών ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αποστέλλει σχετική επιστολή προς την ρωσική Κυβέρνηση για να ξεκινήσει η συζήτηση ώστε να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία.

Αυτό που επιδιώκει η κυπριακή Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, είναι η επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου και η αποπληρωμή του σε συγκεκριμένες δόσεις αντί η εφάπαξ αποπληρωμή που είχε συμφωνηθεί αρχικώς, καθώς και η μείωση του επιτοκίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κυβέρνηση θα επιδιώξει μείωση του επιτοκίου στο 2,5% από το 4,5%.

 

Πηγή ΚΥΠΕ