Διερευνητική Επιτροπή για Συλικιώτη, Κιττή και τ/κ γη…


 Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χάσικος ερωτηθείς για το θέμα που αφορά τουρκοκυπριακή γη και τις διεξαγόμενες σχετικές έρευνες είπε ότι «έγινε μια συζήτηση σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο και αποφασίστηκε ο διορισμός Ερευνητικής Επιτροπής η οποία θα έχει εντολή τη διερεύνηση πώλησης τουρκοκυπριακής γης σε Ελληνοκύπριο, την αλλαγή των συντελεστών και το ότι αυτή η γη πωλήθηκε στη συνέχεια στην ΑΤΗΚ. Όλα αυτά θα αποτελέσουν αντικείμενο της Ερευνητικής Επιτροπής».

Ερωτηθείς για τα μέλη της Επιτροπής, ο κ. Υπουργός είπε ότι αυτά θα ανακοινωθούν αργότερα. «Σήμερα έγινε μια κατ’ αρχάς συζήτηση και στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο θα υπάρχει ολοκληρωμένη η πρόταση που ενδέχεται στο πλαίσιο αυτής της διερεύνησης να διερευνηθούν στο σύνολό τους οι αγορές ακίνητης ιδιοκτησίας από πλευράς ΑΤΗΚ. Και θα σας ανακοινωθούν και οι ερευνώντες».

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η Κυβέρνηση πιστεύει ότι η διαφάνεια πρέπει να είναι το κύριο χαρακτηριστικό για ό,τι αφορά διαχείριση δημοσίου χρήματος είτε και χρημάτων που αφορούν Ταμεία Προνοίας ή Συντάξεις υπαλλήλων ημικρατικών οργανισμών. Αρα, είναι επιτακτική η ανάγκη όπως όλα αυ

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Νεοκλή Συλικιώτη ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών αγγίζουν τα όρια λιβέλου και ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να καταφύγει στη δικαιοσύνη, ο κ. Χάσικος είπε ότι «είναι δικαίωμα του κ. Συλικιώτη αν θεωρεί ότι οι δηλώσεις μου εμπεριέχουν στοιχεία λιβέλου ας στραφεί εναντίον μου νομικά.  Από την άλλη, όμως, είναι δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση της Κυβέρνησης όλα αυτά να διερευνηθούν, έτσι ώστε να γνωρίζει ο κόσμος κατά πόσο οι αποφάσεις λήφθηκαν στο πλαίσιο του Νόμου και της χρηστής διοίκησης».

Ερωτηθείς ο κ. Χάσικος είπε ότι «σας διαβεβαιώνω ότι η πρόθεση είναι τάχιστα να έχουμε πόρισμα, έτσι ώστε να σταματήσουν οι όποιες εικασίες, οι ψίθυροι, οι συζητήσεις γύρω από αυτό το θέμα».

Κληθείς να πει αν θα διερευνηθούν και άλλοι ημικρατικοί οργανισμοί που να έχουν κάνει παρόμοιες αγοραπωλησίες, ο κ. Χάσικος είπε ότι για την ώρα συζητούμε για το συγκεκριμένο ημικρατικό οργανισμό».

Ερωτηθείς για τα πολεοδομικά κίνητρα, ο κ. Χάσικος είπε ότι «προχωρά το θέμα αυτό, το Υπουργικό Συμβούλιο σήμερα τα ενέκρινε στην τελική τους μορφή, αποτελούν μέρος της προσπάθειας που καταβάλλει η Κυβέρνηση για ανάκαμψη της οικονομία. Σε αυτά τα πλαίσια είναι και η παραχώρηση πολεοδομικών κινήτρων με στόχο την προσέλκυση επενδυτών».

Κληθείς να πει αν το θέμα της ΑΤΗΚ υποκινείται λόγω της έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας, ο κ. Χάσικος είπε ότι «για να είμαι ειλικρινής, δεν είναι στη βάση της έκθεσης της Γενικής Ελέγκτριας. Ωστόσο, πρέπει να πω ότι οι εκθέσεις της Γενικής Ελέγκτριας πάντοτε είναι αρκούντως υποβοηθητικές σε τέτοιες έρευνες. Τα κίνητρα μου ήταν άλλα. Τα κίνητρα μου ήταν ο πόλεμος, αν μου επιτρέπεται η λέξη, που εξαπέλυσα εναντίον όσων έφερναν Τουρκοκύπριους στις ελεύθερες περιοχές έχοντας το χρονόμετρο στο χέρι ότι, δηλαδή, άμα συμπληρώσουν δήθεν έξι μήνες μπορούν να πουλήσουν την τουρκοκυπριακή γη σε Ελληνοκύπριους.

Πουθενά δεν λέει ο Νόμος ότι μετά από έξι μήνες μπορεί να πουλήσει. Εκείνο που λέει ο Νόμος είναι πρώτον, ότι πρέπει ο Τουρκοκύπριος να είναι κάτοικος των ελεύθερων περιοχών, δεύτερον, ο Τουρκοκύπριος να έχει φύγει από την Κύπρο πριν από το 1974 και τρίτον (που αφορά και τις δύο προηγούμενες περιπτώσεις) να μην κατέχει ελληνοκυπριακή περιουσία στα κατεχόμενα».

Πρόσθεσε ότι το άλλο κίνητρο του αφορούσε τις «πωλήσεις ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα» με τους Ελληνοκύπριους που προσέφευγαν στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. «Και εκεί υπήρχε το άλλο μεγάλο θέμα που αφορά το Κτηματολόγιο, δηλαδή οι Ελληνοκύπριοι όχι μόνο να βοηθούνται αλλά και να παροτρύνονται από Ελληνοκύπριους του δημοσίου, υπαλλήλους του Κτηματολογίου, για να προσφεύγουν στη λεγόμενη επιτροπή. Από εκεί λοιπόν ξεκίνησα και φτάσαμε στο σημείο που φτάσαμε», είπε ο κ. Χάσικος.

Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Συλικιώτη ότι οι αποφάσεις του ήταν στη βάση αποφάσεων του τότε Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Χάσικος είπε ότι «το θέμα δεν είναι προσωπικό με τον κ. Συλικιώτη. Εδώ ελέγχεται η προηγούμενη διακυβέρνηση. Ο κ. Συλικιώτης ήταν μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου και το Υπουργικό Συμβούλιο λαμβάνει αποφάσεις κυρίως στη βάση των πληροφοριών, των στοιχείων που καταθέτει ο αρμόδιος Υπουργός».