Βεστερβέλλε: ”Να δώσουμε ώθηση στην ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ”


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Σε συνέντευξη που δημοσιεύει  η εφημερίδα Rheinische Post του Ντύσελντορφ ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών εκφράζει τη θέση ότι θα πρέπει να δοθεί νέα ώθηση στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας. “Μετά από δυομισυ χρόνια χωρίς ουσιαστική πρόοδο, έχει έρθει η ώρα να δοθεί νέα ώθηση ανοίγοντας και άλλα κεφάλαια, όπως η περιφερειακή πολιτική και ο ανταγωνισμός”, τόνισε ο Γκίντο Βέστερβέλλε.

Σύμφωνα με τη Deutche Welle, τις ευθύνες για την καθυστέρηση απέδωσε και στις δύο πλευρές. “Είναι αποφασιστικής σημασίας να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις με όρους δικαιοσύνης, σεβασμού και εμπιστοσύνης”, τόνισε. “Θα πρέπει να προσέξουμε”, πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, “ώστε να μην έρθει η μέρα που η Ευρώπη να δείχνει περισσότερο ενδιαφέρον για την Τουρκία, από ότι η Τουρκία για την Ευρώπη”. Ο Βέστερβέλε απέφυγε να προσδιορίσει το χρονικό τέλος αυτών των διαπραγματεύσεων λέγοντας ότι κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει “εάν και πότε η Τουρκία θα έχει εκπληρώσει τους όρους και εάν και πότε θα είναι έτοιμη η ΕΕ να τη δεχθεί”. Ο Βέστερβέλε έδωσε εύσημα στα οικονομικά επιτεύγματα των τελευταίων δεκαετιών και την προσφορά των Τούρκων μεταναστών στην “επιτυχία της Γερμανίας”.

Επίσης εκθείασε την υπεύθυνη στάση που δείχνει η χώρα για την κοινή ασφάλεια ως μέλος του Νάτο και υπογράμμισε τη σημασία της ως γέφυρας ανάμεσα στη χριστιανική Ευρώπη και τον ισλαμικό κόσμο. Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η γερμανίδα καγκελάριος έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ της προνομιακής σχέσης της Τουρκίας με την ΕΕ, όχι όμως υπέρ της πλήρους ένταξης. 

Πηγή: News.gr