Γ. Λιλλήκας:«Οι εξελίξεις στο Κυπριακό επιβάλλουν στρατηγική και δράση»


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Το πλήρες κείμενο της τοποθέτησής του: ”Εκφράζω την έντονη ανησυχία μου για τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό και για το σκηνικό που στήνεται για την επιβολή λύσης στα μέτρα των Τουρκικών επιδιώξεων.

Η Τουρκική πλευρά εδώ και καιρό επιδιώκει τον καθορισμό ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων. Η επαναφορά του ζητήματος επιβολής Τουρκοκύπριων παρατηρητών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν είναι άσχετη με το θέμα. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα που διασυνδέεται εκβιαστικά με τη λύση του Κυπριακού πριν από τις Ευρωεκλογές του 2014.

Είναι εμφανές ότι διαμορφώνεται ένα πολιτικό περιβάλλον εκβιασμού με το δίλημμα: «λύση εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων ή αναβάθμιση του ψευδοκράτους».

Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η προκλητική και απαράδεκτη απόφαση της Ευρωπαϊκού Οργανισμού Εκπαιδευτικών να διοργανώσει διεθνές Εκπαιδευτικό συνέδριο στην κατεχόμενη Αμμόχωστο. Καλώ τις εκπαιδευτικές μας οργανώσεις να μην συμμετάσχουν στο συνέδριο αλλά να διαδηλώσουν τη διαφωνία τους.

Η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία πρέπει άμεσα:

1. Να διαμορφώσει ολοκληρωμένη στρατηγική και σχέδιο δράσης σε συνεννόηση και συνεργασία με την Ελλάδα για να ανατρέψει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας και των συμμάχων της.

2. Επιβάλλεται να μελετηθούν η Τουρκική στρατηγική και οι επιδιώξεις της Άγκυράς στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο.

3. Να μελετηθεί ο νέος γεωπολιτικός χάρτης της περιοχής μας σε συνάρτηση με τα ζητήματα των υδρογονανθράκων και των ευρύτερων γεωστρατηγικών συμφερόντων.

4. Να μελετηθούν τρόποι ενίσχυσης της θέσης της Κυπριακής Δημοκρατίας με τη σύγκληση ενεργειακών συμφερόντων και αξιοποίηση της γεωστρατηγικής μας θέσης για τη σύναψη συμμαχιών.

5. Να καθοριστούν οι στόχοι που η πλευρά μας θα επιδιώξει να πετύχει μέσα από τη λύση, η μορφή και το περιεχόμενο της λύσης που θα ικανοποιούν τους στόχους μας.

6. Να διασφαλιστεί η ενεργός εμπλοκή και συμμετοχή και των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις όποιες πρωτοβουλίες και διαδικασίες για λύση του Κυπριακού. Ο εγκλωβισμός σε Αμερικανο-Βρετανική διαχείριση, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους.

Βεβιασμένη αποδοχή έναρξης διαπραγματεύσεων, χωρίς κατάλληλη και ολοκληρωμένη προετοιμασία, θα μας εγκλωβίσει στους Τουρκικούς σχεδιασμούς. Ιδιαίτερα, όταν Κύπρος και Ελλάδα βρίσκονται σε αποδυναμωμένη θέση και οικονομική εξάρτηση”.