ΔΗΚΟ: «Οχι στις γενναιόδωρες προσφορές Χριστόφια στο Κυπριακό»


Eγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια έντονη δραστηριότητα από διάφορους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας για επίσπευση των διαδικασιών επανέναρξης συνομιλιών για επίλυση του κυπριακού.

Οι τουρκικές μεθοδεύσεις είναι σαφείς και απροκάλυπτες. Φαίνεται, όμως, ότι προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και άλλοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, προφανώς στη βάση της προσέγγισης ότι η παρούσα δυσχερής οικονομική κατάσταση της Κύπρου προσφέρεται ως ευκαιρία για να επιχειρηθεί μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

Το ΔΗ.ΚΟ. όπως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν ξεκαθαρίσει προς κάθε κατεύθυνση ότι προτεραιότητα μας είναι η αντιμετώπιση και η διαχείριση της οικονομικής κρίσης και ως εκ τούτου οι όποιες ενέργειες για επανέναρξη της διαδικασίας για επίλυση του κυπριακού πρέπει να μετατεθούν σε ευθετότερο χρόνο. 

Η άποψη αυτή, όπως μας έχουν διαβεβαιώσει διάφορες πλευρές, γίνεται κατανοητή. Ωστόσο, διαπιστώνουμε ότι κάποιοι επιχειρούν να επισπεύσουν τις εξελίξεις και μεθοδεύουν τη δημιουργία συνθηκών άμεσης επανέναρξης των συνομιλιών, με στόχο μάλιστα να θέσουν σε εφαρμογή μια διαδικασία εξπρές. 

Διακρίνουμε επίσης ότι οι μεθοδεύσεις αυτές έχουν στη βάση τους τη φιλοσοφία του σχεδίου Ανάν και στοχεύουν να παγιδεύσουν τη δική μας πλευρά σε πλαίσια που οδηγούν στην αποδοχή απαράδεκτων προτάσεων.

Φαίνεται ότι πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις προσπάθειες και μεθοδεύσεις διαδραματίζουν κάποιοι κύκλοι της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, προεξάρχοντος του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Οργανισμού για το κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ. 

Η ενέργεια, για παράδειγμα, της Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών να κωδικοποιήσει τις συγκλίσεις και αποκλίσεις στις συνομιλίες για το κυπριακό την περίοδο της προεδρίας Χριστόφια και να παραδώσει εσπευσμένα σχετικό έγγραφο εργασίας στις δυο πλευρές, γεννά σοβαρές απορίες και εγείρει σοβαρά ερωτήματα ως προς τις προθέσεις και τις μεθοδεύσεις του κ. Αλεξάντερ Ντάουνερ και των συνεργατών του.

Είναι προφανές ότι επιχειρείται η δημιουργία τετελεσμένων στη διαδικασία αναζήτησης λύσης του κυπριακού στη βάση των συγκλίσεων που έχουν σημειωθεί ειδικά επί θεμάτων που είναι πολύ καλά γνωστό στα Ηνωμένα Έθνη ότι υπάρχει ευρύτατη και έντονη αντίδραση από τα ελληνοκυπριακά κόμματα και από τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνοκυπρίων, όπως καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Το ΔΗ.ΚΟ. επαναλαμβάνει την έντονη διαφωνία του με κάποιες συγκλίσεις που έχει συμφωνήσει ο απελθών Πρόεδρος και τονίζει για μια ακόμα φορά ότι ουδέποτε θα αποδεχθεί τις «γενναιόδωρες προσφορές» του κ. Χριστόφια. Όπως, εξάλλου, επανειλημμένα έχουμε τονίσει, δεν θα αποδεχθούμε οποιεσδήποτε απαράδεκτες δεσμεύσεις έχει αναλάβει ο κ. Χριστόφιας, που ενδεχομένως δεν έχουν ακόμα γνωστεί. 

Καλεί παράλληλα τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών να αποκηρύξει τις μεθοδεύσεις του κ. Ντάουνερ και να προβληματιστεί σοβαρά για το γεγονός ότι ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, με πράξεις, παραλείψεις και μεθοδεύσεις, έχει απολέσει κάθε ίχνος αξιοπιστίας και αμεροληψίας. Την αποστολή των Ηνωμένων Εθνών στο κυπριακό είναι σαφές ότι δεν είναι σε θέση να τη φέρει σε πέρας ο κ. Ντάουνερ. Πρόκειται για ένα σοβαρό παθητικό για τη Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού, που πρέπει να την απασχολήσει σοβαρά το θέμα της αντικατάστασης του.

Το ΔΗ.ΚΟ. σημειώνει υπογραμμίζει και υπενθυμίζει παράλληλα ότι το περίγραμμα προγραμματικών θέσεων για το κυπριακό που έχει συμφωνήσει με τον Νίκο Αναστασιάδη και έχει ενσωματωθεί στο προεκλογικό πρόγραμμα του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας – κατά τρόπο προνοητικό – δίνει ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν την αντιμετώπιση αυτών των μεθοδεύσεων.

Παραθέτω δύο ενδεικτικά και απόλυτα σαφή αποσπάσματα από το προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη:

1.«Επιβάλλεται πριν από την έναρξη ενός νέου κύκλου συνομιλιών η αξιολόγηση των προτάσεων που υποβλήθηκαν μέχρι τώρα στα πλαίσια του ενδοκυπριακού διαλόγου. Προτάσεις και προσφορές που υποβλήθηκαν κατά τον τελευταίο κύκλο συνομιλιών από την πλευρά μας ή και συγκλίσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών και βρίσκονται σε πλήρη δυσαρμονία με το καλώς νοούμενο συμφέρον του λαού και τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και απορρίπτονται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων και της ηγεσίας τους να αποσυρθούν.  (Εκ περιτροπής προεδρία, παραμονή 50.000 εποίκων, προτάσεις για περιουσιακό, πρόταση για τις τέσσερις ελευθερίες στους Τούρκους υπηκόους που αποτυπώνονται στις συγκλίσεις και στο «Περίγραμμα Λύσης»)».

2.«Το σχέδιο Ανάν, η φιλοσοφία του, η αρχιτεκτονική του και οι αρχές του απορρίφθηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία του Κυπριακού Ελληνισμού, επειδή ο λαός έκρινε ότι συγκρούεται με τις αρχές μιας λειτουργικής, βιώσιμης και δίκαιης λύσης. Συνεπώς η επαναφορά του ίδιου σχεδίου στο σύνολο του ή με φραστικές ή διακοσμητικές αλλαγές είτε η διαμόρφωση ενός νέου σχεδίου που θα είναι παραλλαγή του σχεδίου Ανάν, δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτή. Η απόρριψη του σχεδίου Ανάν από την συντριπτική πλειοψηφία του κυπριακού λαού στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 δεσμεύει την ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία στο σύνολό της ανεξάρτητα από οποιαδήποτε διαφορετική θέση τηρήθηκε  στο δημοψήφισμα».  

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στο προεκλογικό πρόγραμμα του κ. Αναστασιάδη τονίζεται ότι οποιαδήποτε νέα διαδικασία στο κυπριακό πρέπει να πληροί μερικές βασικές προϋποθέσεις, όπως:

1.Προ της έναρξης του νέου κύκλου συνομιλιών θα πρέπει να συμφωνηθεί με σαφήνεια η βάση των διαπραγματεύσεων και πώς το καθεστώς που θα προκύψει θα διασφαλίζει πλήρως τη μια και μόνη διεθνή προσωπικότητα, τη μια και μόνη κυριαρχία και την μια και μόνη ιθαγένεια της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την μετεξέλιξη της σε ομοσπονδιακό κράτος. Πρόσθετα να διευκρινίζεται πως η πολιτική ισότητα δεν συνεπάγεται αριθμητική ισότητα ή ισότητα κατανομής πόρων, αλλά η ισότητα που προβλέπεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Η προϋπόθεση αυτή είναι άκρως αναγκαία προς αποφυγή άσκοπων συζητήσεων και προτάσεων στα επιμέρους διαπραγματευτικά κεφάλαια. 

2.Δεν θα τεθούν ή επιβληθούν δεσμευτικά χρονοδιαγράμματα για την κατάληξη σε λύση.

3.Δεν θα ασκηθεί οποιασδήποτε μορφής επιδιαιτησία.

4.Οι διαπραγματεύσεις θα στοχεύουν στην εξεύρεση λύσης που θα οδηγεί τελικά σε ένα ισότιμο, σύγχρονο, βιώσιμο και λειτουργικό ευρωπαϊκό κράτος.

5.Η λύση θα πρέπει να είναι προϊόν διαλόγου και όχι αποτέλεσμα  έξωθεν επιβολής και η αποδοχή της θα πρέπει να επισφραγίζεται από το λαό δια δημοψηφισμάτων.

Το ΔΗ.ΚΟ. εξ αφορμής της κινητικότητας που επιχειρούν τεχνηέντως και εκ του πονηρού να δημιουργήσουν στο κυπριακό η Τουρκία, ο κ. Ντάουνερ και κάποιοι άλλοι παράγοντες της διεθνούς κοινότητας, εισηγείται όπως στον κατάλληλο χρόνο το Εθνικό Συμβούλιο επεξεργαστεί και καταρτίσει ένα συνολικό πλαίσιο προτάσεων της δικής μας πλευράς για λύση του κυπριακού.

Η πρόταση μας πηγάζει από μια άλλη σημαντική πρόνοια που περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα του Προέδρου Αναστασιάδη, που αναφέρει: «Προς διασφάλιση της από κοινού διαχείρισης του εθνικού μας θέματος επιβάλλεται η επεξεργασία και ο καταρτισμός με συλλογικό τρόπο ενός συνολικού πλαισίου προτάσεων για λύση λειτουργική και βιώσιμη που να απαλλάσσει την Κύπρο από την Τουρκική κατοχή και τον εποικισμό και να την επανενώνει. Ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει να βασίζεται στο γεγονός ότι το κυπριακό είναι κατ’ εξοχήν πρόβλημα ξένης εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου»».

Τέλος, το ΔΗ.ΚΟ. έχει την άποψη ότι, αν ο κ. Ντάουνερ και οι συνεργάτες του συνεχίσουν να ενεργούν κατά τρόπο που αντί να δημιουργούν συνθήκες ομαλού προπαρασκευαστικού σχεδιασμού και ανάπτυξης την κατάλληλη και συμφωνημένη ώρα διαδικασιών αναζήτησης λύσης του κυπριακού που να έχουν προοπτική επιτυχίας, η προγραμματισμένη κοινωνική, όπως έχει χαρακτηριστεί, συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τον Τ/κ ηγέτη κ. ‘Ερογλου πρέπει να επανεξεταστεί ή ακόμα και να αναβληθεί.