Δήμος Λάρνακας: Οικονομική ανάσα από κεφαλαιουχικό κόστος-σκύβαλλα


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σύμφωνα με το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, θα εξοικονομηθεί ένα ποσό που ανέρχεται στις 300 χιλιάδες ευρώ ετησίως.

Ο κ. Λουρουτζιάτης ανέφερε ότι «αυτή η απόφαση διορθώνει μια αδικία και αποφέρει ουσιαστικό οικονομικό όφελος στους δημότες της Λάρνακας και της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου. Η εξοικονόμηση υπολογίζεται στα 12-13 ευρώ ανά τόνο σκυβάλων, κάτι που μεταφράζεται σε ετήσια εξοικονόμηση 300 χιλιάδων ευρώ για το Δήμο Λάρνακας.  Το ετήσιο κόστος του ΧΥΤΥ για το Δήμο ανέρχεται στο ποσό των 2,2 εκ. ευρώ».

«Η αδικία συνίστατο στο ότι το επιπλέον κόστος ανέγερσης του εργοστασίου στην Κόσιη είχε μετακυλιστεί στα λειτουργικά έξοδα των Δήμων, κάτι που αύξησε τον τελικό λογαριασμό της διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων», είπε.

Είπε ακόμα ότι «σημαντική εξοικονόμηση θα γίνει και από τα ανακυκλώσιμα σκύβαλα, το κόστος των οποίων έχει μηδενιστεί από τα 80 ευρώ ανά τόνο που ίσχυαν, καθώς και από τα ‘πράσινα σκύβαλα’ το κόστος των οποίων μειώθηκε από τα 65, στα 10 ευρώ ανά τόνο».

Ο Δήμαρχος Λάρνακας είπε ακόμα ότι «οι εξοικονομήσεις από τη μεταφορά των σκυβάλων στον ΧΥΤΥ Κόσιης έρχονται να προστεθούν στις ήδη σημαντικές εξοικονομήσεις που έχουν επιτευχθεί από το συμμάζεμα των δαπανών του Δήμου Λάρνακας. Ο περιορισμός των εξόδων με μείωση κονδυλίων μεγάλων εκδηλώσεων, περιορισμό υπερωριών, μείωση επιδομάτων, μείωση ηλεκτροφωτισμού σε δρόμους, πάρκα και κήπους, έχει μέχρι στιγμής εξοικονομήσει ένα ποσό σχεδόν 650 χιλιάδων ευρώ για το Δήμο Λάρνακας».

Σημειώνεται ότι μεταξύ των μεγάλων εκδηλώσεων του Δήμου Λάρνακας που «κόπηκαν» λόγω οικονομικής κρίσης είναι και τα Ανθεστήρια, από τα οποία θα εξοικονομηθεί ένα κονδύλι της τάξης των 30 περίπου χιλιάδων ευρώ. Φέτος τα Ανθεστήρια θα πραγματοποιηθούν μεν αλλά δεν θα γίνει η καθιερωμένη παρέλαση των ανθοστόλιστων αρμάτων στην παραλία των Φοινικούδων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ