Διπλασιασμό των εμπορικών κινήσεων με την Ελλάδα βλέπει η Κίνα


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Οι Κινέζοι θα αγοράσουν και θα επενδύσουν. Ο Λι Κετσιάνγκ, όχι μόνο εμφανίστηκε διατεθειμένος να στηρίξει την προσπάθεια ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας, αλλά δήλωσε στον κο Σαμαρά ότι αναμένει διπλασιασμό των εμπορικών κινήσεων μεταξύ Ελλάδας και Κίνας μέχρι το 2015. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ύψος του διμερούς εμπορίου έφτασε τα 3.38 δις δολάρια το 2012. 

Είναι γεγονός ότι η  Κίνα δεν ξέχασε την βοήθεια της Ελλάδας, τον Φεβρουάριο του 2011, όταν η Ελλάδα βοήθησε τους Κινέζους που κινδύνευαν στην Λιβύη να φύγουν στέλνοντας δύο πλοία με προορισμό την Κρήτη. Ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί και το 1997 όταν και πάλι οι Ελληνες είχαν βοηθήσει Κινέζους που κινδύνευαν, αυτή τη φορά στην Αλβανία. H Kίνα θα ανταποδώσει. Σημειώνεται ότι το έτοιμο προς αξιοποίηση αυτή την στιγμή ρευστό της China Development, που ηγείται των συνομιλίων ανέρχεται σε πολλά – μα πάρα πολλά – εκατομμύρια ευρώ. 

”Η Κίνα έβλεπε πάντα την Ελλάδα σαν έναν έμπιστο φίλο και συνεργάτη’‘ δήλωσε ο Λι, εκφράζοντας ενδιαφέρον για τα ελληνικά μάρμαρα, το λάδι και φυσικά οτιδήποτε τουριστικό. Τόνισε μάλιστα ότι τα επόμενα χρόνια η Ελλάδα θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην Ευρωπαική Ενωση.  

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο δεύτερος πρόεδρος που επισκέπτεται την Κίνα μετά τον Φρανσουά Ολάντ, με την νέα της κυβέρνηση. Τόσο το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, όσο και οι επενδύσεις πήγαν καλά για την Ελλάδα, σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση την έχει ζορίσει φοβερά και αν μη τι άλλο το είχε ανάγκη. Δεν μένει παρα να φανεί στην πράξη τί κρύβουν τα ελληνο-κινεζικά μαγειρέματα.