Κυβέρνηση: Ο μόνος δρόμος είναι μέσα από το μνημόνιο

 

ο Αν. Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφερόμενος στις χθεσινές αποφάσεις του ΔΝΤ και στις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι «αυτό που εμείς κρατάμε από την απόφαση του ΔΝΤ είναι η εκταμίευση των 86 εκ. ευρώ, ως πρώτη δόση συνεισφοράς του Ταμείου, στο πρόγραμμα διάσωσης της κυπριακής οικονομίας.Με τα χρήματα που ήρθαν αυτή τη βδομάδα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την ΕΕ αποδεικνύεται ότι η σωστή επιλογή ήταν να διεκδικήσουμε τάχιστα τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας μέσα από το Μνημόνιο και μέσα από τα όσα συμφωνήθηκαν με την Τρόικα, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ». 

Ο κ. Παπαδόπουλος απάντησε αρνητικά αν το ΔΝΤ έχει προβεί σε οποιαδήποτε επίσημη αντίδραση προς την Κυβέρνηση αναφορικά με έγγραφο του ΔΝΤ που έχει διαρρεύσει, 

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Μιχάλη Σαρρή στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάσταση της Οικονομίας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «η Κυβέρνηση σέβεται τη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ερευνητική Επιτροπή και δεν επιθυμεί να σχολιάζει το τι λέγεται εκεί και τι όχι.

Σε σχέση με το κατά πόσο πρέπει να δείχνουμε εμπιστοσύνη στις τράπεζες αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Πρέπει να το κάνουμε αυτό όλοι ανεξαιρέτως, για αυτό και η Κυβέρνηση έχει αποφασίσει να χρησιμοποιεί τα ιδιωτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και για κάποιες συναλλαγές, για να δείξει πρώτα από όλα την εμπιστοσύνη της πιστεύοντας ότι οι κυπριακές τράπεζες θα εξέλθουν δυνατές από αυτές τις δυσκολίες και ιδιαίτερα η Τράπεζα Κύπρου. Αρα, όλος ο κόσμος, αν θέλουμε να στηρίξουμε την κυπριακή οικονομία, θα πρέπει να εμπιστευτούμε τις τράπεζες μας».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις μεταξύ Κυβέρνησης και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «οι σχέσεις της Κυβέρνησης και Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας είναι καλά γνωστό ότι έχουν βελτιωθεί δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχει ήδη τακτική επαφή και επικοινωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στην Τράπεζα Κύπρου εξ ου και η πρόσφατη σύσκεψη του Προέδρου με το ΔΣ της Τράπεζας και με τον Διοικητή της ΚΤ κατά την οποία λήφθηκαν κάποιες αποφάσεις, όπως το να διοριστεί το ταχύτερο δυνατόν Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής στην Τράπεζα Κύπρου.

Η προσπάθεια ομαλοποίησης του τραπεζικού συστήματος και εξόδου της Τράπεζας Κύπρου το ταχύτερο δυνατόν από το καθεστώς εξυγίανσης είναι η πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης και θα πρέπει να είναι και της Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου.

Αναμένουμε ότι εντός των ελάχιστων επόμενων ημερών θα υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα κατά τη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο»