Εφ όλης της ύλης συζήτηση στο Εθνικό Συμβουλίο Οικονομίας


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας κ. Χριστόφορος Πισσαρίδης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «στη σημερινή συνάντηση μας που ήταν η πρώτη μας ως Συμβούλιο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τέθηκε η βάση για το πώς θα γίνεται η επικοινωνία με τον Πρόεδρο και τον Υπουργό. Είμαστε ικανοποιημένοι για τις αποφάσεις που λήφθηκαν. Συζητήσαμε τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας που θα πρέπει να μελετηθούν από το Συμβούλιο και αφού καταλήξουμε με την έρευνα που θα κάνουμε θα έχουμε συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τον Υπουργό.

Σκοπός μας είναι να κάνουμε μελέτες πιο ενδελεχής, είμαστε όλοι τεχνοκράτες, οι εκθέσεις μας θα βασίζονται σε στοιχεία και σε τεκμήρια για να βοηθήσουμε την πολιτική εξουσία να παίρνει αποφάσεις για την οικονομία.

Τα θέματα που θα εξετάσουμε θα καλύπτουν όλους τους τομείς της οικονομίας».

Ερωτηθείς ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι «θα μελετηθεί και το τραπεζικό σύστημα όπως και ο τομέας ενέργειας, η δημοσιονομική πολιτική, τα αναπτυξιακά προγράμματα» και άλλα.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «η προτεραιότητα είναι να υπάρξει περιβάλλον για επενδύσεις, κάτι που είναι το μόνο που μπορεί να περιορίσει την ανεργία και να επιστρέψει είναι η οικονομική ανάπτυξη, όπως και η ανταγωνιστικότητα της κυπριακής οικονομίας και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Αναφερόμενος στην ανεργία, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι «είναι το πιο σοβαρό πρόβλημα. Βραχυπρόθεσμα η κατάσταση δεν είναι καλή, τα μέτρα λιτότητας που μας έχουν επιβληθεί δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της ανεργίας και τα διάφορα προγράμματα κοινωνικών παροχών περιορίζουν απλώς το κόστος της ανεργίας στην οικογένεια. Χωρίς οικονομική ανάπτυξη δεν μπορεί να περιοριστεί. Δεν πιστεύω όμως ότι θα φτάσουμε στα επίπεδα της Ισπανίας ή της Ελλάδας».

Κληθείς να πει πώς μπορεί να υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, ο κ. Πισσαρίδης είπε ότι «το σημαντικό είναι να επιστρέψει η εμπιστοσύνη του διεθνούς οικονομικού συστήματος στην κυπριακή οικονομία. Όταν αναπτυσσόταν η κυπριακή οικονομία οι ξένοι επενδυτές είχαν εμπιστοσύνη ότι θα είχε καλή επίδοση η επένδυση τους. Τώρα υπάρχει αβεβαιότητα για το τραπεζικό σύστημα κάτι που πρέπει να εξαλειφθεί».