Εγκώμια και τρίωρο δείπνο Ομπάμα σε Ερντογάν


Eγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Μιλώντας σε συνάντηση στρογγυλής τραπέζης, την οποία διοργάνωσε το Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, παρουσία και του Ερντογάν, ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος έπλεξε το εγκώμιο του Ερντογάν λέγοντας ότι “κάνει εξαιρετική δουλειά σε μια από τις πλέον δύσκολες περιοχές του πλανήτη” και ότι «η ασφάλεια και η οικονομική μας ευημερία είναι αλληλένδετες και εξαρτώνται και από την πρόοδο που συνεχώς σημειώνει η Τουρκία».

Ο κ. Μπάϊντεν χαρακτήρισε άκρως σημαντική την επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στις ΗΠΑ λέγοντας ότι δεν θυμάται ποτέ στο παρελθόν να υπήρξαν τόσες παγκόσμιες εξελίξεις που να υπαγόρευαν την συνεργασία και συντονισμό των δύο χωρών.

Αναφέρθηκε στην οικονομική συνεργασία, λέγοντας ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε διάφορους τομείς, σημειώνοντας ιδιαίτερα το γεγονός ότι η οικονομία της Τουρκίας είναι η 17η μεγαλύτερη παγκοσμίως, ενώ το 2002 ήταν μόλις 26η.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος ανέφερε ότι επιβάλλεται να αυξηθούν οι αμερικανικές επενδύσεις στην Τουρκία λέγοντας ότι η χώρα του παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα και αυτό πρέπει να το εκτιμήσουν οι επενδυτές από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Ερντογάν, οι ΗΠΑ είναι η τρίτη χώρα σε επενδύσεις στην Τουρκία με ποσοστό 8,5%, όμως πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή των επενδυτικών δραστηριοτήτων.

Αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας και στα μελλοντικά σχέδια για δημιουργία σήραγγας στην Κωνσταντινούπολη που θα ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με τη θάλασσα του Μαρμαρά αλλά και στα σχέδια για νέο αεροδρόμιο στην πόλη.

Εντωμεταξύ, τρεις ώρες διήρκεσε το δείπνο που παρέθεσε προς τιμήν του Τούρκου Πρωθυπουργού στο Λευκό Οίκο ο Πρόεδρος Ομπάμα.

Στο δείπνο παρακάθισαν επίσης ο Τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου και ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν. Από πλευράς ΗΠΑ παρόντες στο δείπνο που έγινε στο Κόκκινο Δωμάτιο ήταν ο ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Προέδρου Τομ Ντάνιλον.

Νωρίτερα ο Τούρκος Πρωθυπουργός είχε συνομιλίες με τον Μπαράκ Ομπάμα και ακολούθησε κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στο μεταξύ χθες στην Νέα Υόρκη, με την ευκαιρία της παρουσίας της τουρκικής αντιπροσωπείας στις ΗΠΑ, γιορτάστηκε η Ημέρα Τουρκίας με παρέλαση στην περίφημη Wall Street. Η Ημέρα Τουρκίας οργανώνεται κάθε χρόνο από την Ομοσπονδία των Τουρκο-Αμερικανικών οργανώσεων.

Παρέστησαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στα ΗΕ , ο Πρόξενος στη Νέα Υόρκη, Τούρκοι πολιτικοί αλλά και “εκπρόσωποι του ψευδοκράτους”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ