ΥΠΕΞ: Είχαμε εξετάσει σοβαρά την έξοδο από το ευρώ


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Η Λευκωσία εξέτασε σοβαρά το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ κατά την κορύφωση της κρίσης τον Μάρτιο, λόγω του αδιεξόδου που δημιούργησαν οι όροι του σχεδίου διάσωσης, δήλωσε από τις ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Ουάσιγκτον Ποστ”.

Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΠΕ στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον κ. Κασουλίδη, οι πολιτικοί αρχηγοί στο νησί συζήτησαν το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη κατά το διήμερο που ακολούθησε μετά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου από τη Βουλή. “Επρόκειτο για ένα εσωτερικό προβληματισμό, όπου κληθήκαμε να εξετάσουμε όλα τα υπάρχοντα σχέδια, το σχέδιο B ή C”, δήλωσε.

Η ιδέα της εξόδου τελικά απορρίφθηκε, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η υιοθέτηση της κυπριακής λίρας θα προκαλούσε άμεση υποτίμηση του νέου νομίσματος κατά 40%, καταστρέφοντας την οικονομία του τόπου που βασίζεται στις εισαγωγές. Οπως επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης, οι Κύπριοι ηγέτες έλαβαν υπόψη τους τις ευρύτερες επιπτώσεις των ενεργειών τους.

“Εάν φεύγαμε από το ευρώ, θα καθίστατο ιδιαίτερα δύσκολο για πολλές κυβερνήσεις -στην Ελλάδα ή στην Πορτογαλία- να πείσουν την κοινή τους γνώμη για την ανάγκη παραμονής στην Ευρωζώνη και την εφαρμογή των σκληρών οικονομικών μέτρων που εμπεριέχονται στα σχέδια διάσωσης”, υποστήριξε ο Υπουργός Εξωτερικών.

Στη συνέχεια, υπογραμμίσθηκε ότι η απόφαση ωστόσο για την παραμονή της Κύπρου στην Ευρωζώνη δεν οφείλονταν μόνο στις αρνητικές συνέπειες για την κυπριακή οικονομία, αλλά και για την προσπάθεια που καταβάλλει η Ευρώπη για τη διεύρυνση της πολιτικής και της οικονομικής της ολοκλήρωσης.

Σχετικά με τους όρους του “σχεδίου διάσωσης” που εφαρμόσθηκε στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η χώρα χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για τον τερματισμό της διάσωσης των τραπεζών μέσω των χρημάτων των φορολογουμένων. “Χρειάζονταν ένα πείραμα” δήλωσε, προσθέτοντας ότι “η Κύπρος θα ανακάμψει τα επόμενα χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα της παρασχεθεί η ανάλογη βοήθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του πειράματος”.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ