Εξετάστηκαν αυστηρότερες ποινές για εισαγωγή προϊόντων από κατεχόμενα

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Μετά από συνάντηση με την Παναγροτική Ένωση Κύπρου, ο κ. Φωτίου είπε ότι γνωρίζει πολύ καλά το θέμα «και αυτά τα προϊόντα τις περισσότερες φορές δεν παράγονται ούτε στα κατεχόμενα, προέρχονται από άλλες χώρες και ιδιαίτερα από την Τουρκία».

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «μέσα από τις διαδικασίες, δεν μπορείς να γνωρίζεις εάν τέτοια προϊόντα προέρχονται από τα κατεχόμενα ή από την Τουρκία ή από οπουδήποτε αλλά δεν διανοούμαι ότι τέτοια προϊόντα βρίσκονται στις ένοπλες δυνάμεις μας, για αυτό και συζητήσαμε με την ΠΕΚ για το πώς διασφαλίζουμε ότι αυτά τα προϊόντα είναι κυπριακά».

Αναφέρθηκε και σε «κάποιους οι οποίοι βοηθούν στην διαδικασία διακίνησης προϊόντων αγνώστου προέλευσης μέσω της Πράσινης Γραμμής άρα και εδώ τίθεται ένα θέμα το οποίο πρέπει να δούμε επιβάλλοντας αυστηρότερες ποινές και ελέγχους».

Σημαντικό για τον Υπουργό Αμυνας είναι ο συντονισμός όλων των υπηρεσιών του κράτους «που και είναι αρκετές, γιατί εμπλέκονται πέραν των πέντε με έξι Υπουργείων, σε αυτή την προσπάθεια, ώστε να υπάρξει και καλύτερος προληπτικός έλεγχος αλλά και αυστηρότερες ποινές».

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία, «ώστε μαζί με τους άλλους συναδέλφους μου Υπουργούς που εμπλέκονται σε αυτό το θέμα να γίνει μια ευρεία σύσκεψη μαζί με τις Αγροτικές Οργανώσεις ώστε να γίνει ξανά μια προσπάθεια, να συντονιστούμε καλύτερα και να μπορέσουμε να αγγίξουμε στην ρίζα του αυτό το θέμα που δημιουργεί αλυσιδωτά προβλήματα και στην αγροτική οικονομία και στον τόπο μας».

«Θέλω να διαβεβαιώσω την ΠΕΚ ότι όσον αφορά το Υπουργείο Άμυνας θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε έμπρακτα να στηρίξουμε τον αγροτικό κόσμο και τα κυπριακά προϊόντα και αυτή είναι διαβεβαίωση που μέσα από αυτή την συνάντηση δίνεται για συμπαράσταση στον Κύπριο αγρότη», είπε ο κ. Φωτίου.

Ο Υπουργός Άμυνας είπε ότι «η στήριξη των κυπριακών προϊόντων πρέπει να γίνει με έμπρακτους τρόπους, και εάν πραγματικά θέλουμε αυτές τις δύσκολες ώρες να δείξουμε την αλληλεγγύη μας και την στήριξη στον αγροτικό μας κόσμο, θα πρέπει έμπρακτα όλες οι υπηρεσίες  να πάρουμε τέτοιες αποφάσεις χωρίς ασφαλώς να παραβιάζονται ευρωπαϊκοί κανονισμοί».

Πρόσθεσε ότι «η ευαισθησία η δική μου προσωπικά στον αγροτικό κόσμο είναι δεδομένη και λόγω του ότι διετέλεσα και Υπουργός Γεωργίας επί Προεδρίας, Τάσσου Παπαδόπουλου».

Ο κ. Φωτίου είπε ότι «η Εθνική Φρουρά που είναι ένας σημαντικός καταναλωτής γεωργικών προϊόντων για αυτό και το Υπουργείο Άμυνας θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να στηρίξει τον αγροτικό τομέα».

Θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στους πολίτες που ζουν στην Δημοκρατία, «ότι στηρίζοντας τα κυπριακά προϊόντα δεν στηρίζουμε μόνο τον αγροτικό τομέα που υποφέρει αυτή την περίοδο αλλά στηρίζουμε τον τόπο μας, την Κύπρο μας».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΠΕΚ Μιχάλης Λύτρας είπε πως «είναι απαράδεκτο για εμάς να έρχονται προϊόντα από την Τουρκία, που δεν παράγονται στα κατεχόμενα – όπως κεράσια – και άλλα προϊόντα τα οποία διοχετεύονται στην κυπριακή αγορά και τα ονομάζουν ελληνοκυπριακά – χωρίς να γνωρίζει ο Κύπριος πολίτης τί βάζει στο στόμα του αφού στην Τουρκία χρησιμοποιούν φυτοφάρμακα η χρήση των οποίων απαγορεύεται από την ΕΕ».

Ο κ. Λύτρας είπε ότι «το θέμα της διοχέτευσης προϊόντων μέσω κατεχομένων είμαι κάτι που εμάς μας απασχολεί ιδιαίτερα γιατί είναι ένα έγκλημα που γίνεται ηθελημένα ή αθέλητα από ορισμένους οι οποίοι μάλιστα θέλουν να ονομάζονται και Κύπριοι πατριώτες και φέρνουν προϊόντα από τα κατεχόμενα με την δικαιολογία του κανονισμού της Πράσινης Γραμμής».

«Αυτή η εγκληματική ενέργεια πρέπει να σταματήσει επιτέλους παίρνοντας αυστηρότατες ποινές ούτως ώστε να προστατεύσουμε τον τόπο μας», είπε ο Πρόεδρος της ΠΕΚ.

Ανέφερε πως «το κυριότερο θέμα που έχουμε ως αγροτικό κίνημα και ως ΠΕΚ είναι ότι πρέπει ο Κύπριος πολίτης να καταναλώνει μόνο γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στην Κυπριακή Δημοκρατία και τούτο για να βοηθήσουμε να στηριχθεί η οικονομία του τόπου μας».

Ο κ. Λύτρας είπε ότι «εάν θέλουμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε ως αγροτικός τομέας και ως κράτος πρέπει όλοι μας να βοηθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, να στηρίξουμε δηλαδή τον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, που είναι η αγροτική οικονομία».

Πρόσθεσε ότι «βρήκαμε θετικότατη ανταπόκριση από τον Υπουργό Άμυνας λόγω του ότι έχει αγροτική καταγωγή και υπηρέτησε και ως Υπουργός Γεωργίας».

Ο Πρόεδρος της ΠΕΚ είπε ότι «θα περιμένουμε και την υλοποίηση αυτών που έχουμε αποφασίσει ώστε η Εθνική Φρουρά, να προμηθεύεται γεωργικά προϊόντα του τόπου μας γιατί είναι ένας μεγάλος καταναλωτής και γιατί τα παιδιά που υπηρετούν στην ΕΦ είναι και παιδιά του αγροτικού μας κόσμου και δεν μπορούν να τρέφονται με προϊόντα που εισάγονται και όχι με προϊόντα που παράγουν οι γονείς τους».

Πηγή ΚΥΠΕ