Εκτιμήσεις ΠΑΣΥΞΕ για μείωση 5%-8% στον τουρισμό


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Θέματα που αφορούν τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας και που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και άλλα θέματα όπως η φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τους επιχειρηματίες του κλάδου, συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΥΞΕ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Χάρη Λοϊζίδη.

 Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι είχε μια χρήσιμη και εποικοδομητική συνάντηση κατά την οποία έγινε, όπως είπε, ανάλυση των θέσεων που αφορούν την τουριστική βιομηχανία και το Υπουργείο Εσωτερικών.

«Ήταν κάποια θέματα που εκκρεμούσαν εδώ και αρκετό καιρό και έπρεπε να ξεκαθαρίσουν. Έχουμε πάρει αρκετές τοποθετήσεις από τον Υπουργό και τους συνεργάτες του και νομίζω είμαστε σε καλό δρόμο» σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό που έχει σημασία είναι να μπορέσει η τουριστική βιομηχανία να αποτελέσει ένα από τους κινητήριους μοχλούς της ανάπτυξης για την επόμενα 2-3 χρόνια που η Κύπρος θα αντιμετωπίζει αυτή την οικονομική κρίση.

Ερωτηθείς κατά πόσο έχουν ληφθεί κάποιες δεσμεύσεις σε ό,τι αφορά τα θέματα αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Λοϊζίδης παρέπεμψε στα κίνητρα που έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στις 19 του Απρίλη, αναφέροντας πως ζητήθηκαν κάποιες διευκρινήσεις σε σχέση με τα κίνητρα αυτά, οι οποίες και δόθηκαν.

Είπε ότι την ίδια στιγμή συζητήθηκαν κάποια θέματα που αφορούν το κεφάλαιο των μικτών τουριστικών αναπτύξεων που συζητούνται εδώ και αρκετό καιρό με το Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και το θέμα του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας για το οποίο, όπως ανέφερε, υπήρξαν πολλές συζητήσεις τον τελευταίο καιρό.

Ειδικότερα σε ό,τι φορά το τελευταίο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ επανέλαβε τη θέση των ξενοδόχων ότι «θα πρέπει η φορολογία αυτή να είναι πιο δίκαιη και να κατανέμονται οι φορολογίες σε όλες τις περιουσίες και όχι μόνο σε περιουσίες που είναι εγγεγραμμένες και μάλιστα περιουσίες όπως τα ξενοδοχεία» που είναι, όπως εξήγησε, ενεργές επιχειρήσεις που καταβάλλουν φορολογίες, εργοδοτούν προσωπικό κ.ο.κ.

«Άρα πρέπει μέσα σε αυτό το πλαίσιο να γίνει μια δίκαιη κατανομή αυτού του φόρου» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς σε σχέση με τη ροή τουριστών στην Κύπρο ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε πως φαίνεται ότι «συνεχίζει να υφίσταται το μούδιασμα το οποίο καταγράφηκε μετά τις αποφάσεις του Eurogroup».

«Περιμέναμε να δούμε μια μεγαλύτερη ανάκαμψη της ροής των κρατήσεων. Μέχρι στιγμής τα πράγματα είναι ακόμα αρκετά μουδιασμένα. Παρατηρείται μια βελτίωση της κατάστασης αλλά ακόμα δεν έχουμε φτάσει στους ρυθμούς που είχαμε πριν τα γεγονότα» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι η τουριστική σεζόν μέχρι το τέλος του 2013 θα έχει ένα αρνητικό πρόσημο της τάξης του 5%-8%. Εξέφρασε ωστόσο την ελπίδα ότι σιγά σιγά θα ανακάμψει η ροή των κρατήσεων και το ποσοστό αυτό θα συρρικνωθεί.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι το ενδιαφέρον για τον τουριστικό τομέα δεν αφορά μόνο την Κυβέρνηση αλλά ολόκληρη την κοινωνία, καθώς η τουριστική βιομηχανία αφού αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας, και ως εκ τούτου θα πρέπει να προσεχθεί ως κόρη οφθαλμού στις συνθήκες βαθύτατης οικονομικής κρίσης.

Υπέδειξε παράλληλα πως είναι υποχρέωση όλων και ιδιαίτερα της Κυβέρνησης να επιλύσει άμεσα τα προβλήματα που εκκρεμούσαν διαχρονικά αλλά και να δώσει ουσιαστικά κίνητρα  για την ενίσχυση και αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.

«Η διασφάλιση και περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού ρεύματος προς την Κύπρο απασχολούν την Κυβέρνηση και για αυτό θα σταθούμε δίπλα στους ξενοδόχους βοηθώντας όσο μπορούμε» είπε.

Ανέφερε ακόμη πως μολονότι προβλέπεται αρνητικό πρόσημο για την τρέχουσα τουριστική χρονιά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «υπάρχει χρόνος ακόμη» και πως το αρνητικό αυτό πρόσημο «θα καλυφτεί».

Ερωτηθείς τέλος σε σχέση με πολεοδομικά κίνητρα προς την τουριστική βιομηχανία, ο κ. Χάσικος ανέφερε πως θα πρέπει να αναμένεται η αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου όπου τα κίνητρα αυτά θα αποφασιστούν και απ’ εκεί και πέρα θ’ ανακοινωθούν και επίσημα.

 

Πηγή: ΚΥΠΕ