Ελλάδα: Περιορισμοί των ολιγάριθμων διαδηλώσεων

   


 Σας κάνουμε δώρο 500 ευρώ για τις διακοπές σας

 Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Ο κ. Δένδιας, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΓΣΕΕ, εξέφρασε τις προθέσεις της κυβέρνησης να προωθηθεί νομοθετικό πλαίσιο τέτοιο που να μην επιτρέπει σε διαδηλώσεις μικρότερες των 200 ατόμων, εφόσον αυτές γίνονται σε πόλεις με περισσότερους από 100.000 κατοίκους, να κλείνουν το δρόμο, προκειμένου να μην επηρεάζεται η οικονομική και κοινωνική ζωή των περιοχών αυτών. Τόνισε ότι το δικαίωμα της διαμαρτυρίας παραμένει σεβαστό αλλά θα πρέπει να είναι σεβαστό και το δικαίωμα των υπολοίπων πολιτών να κινούνται και να έχουν μια στοιχειώδη επαγγελματική δραστηριότητα.

Το προεδρείο της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε αντίθετο στην προοπτική νομοθετικής πρόβλεψης για τις ολιγάριθμες διαδηλώσεις, εκτιμώντας ότι μπορούν τα συνδικάτα από μόνα τους να αναλάβουν τη συγκεκριμένη ευθύνη και να έρχονται σε συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς για το ζήτημα.

Για «μεθοδικό σχέδιο» της τρικομματικής κυβέρνησης να γκρεμίσει όλες τις θεμελιώδεις πολιτικές ελευθερίες έκανε λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι αντί να τερματιστούν οι πολιτικές που προκαλούν λαϊκή οργή, αντιδράσεις και διαδηλώσεις, η κυβέρνηση επιλέγει να περιορίσει το δικαίωμα στις διαδηλώσεις, κάτι που χαρακτηρίζει ως «ένα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Δένδια στην υπόσκαψη της τουριστικής εικόνας της χώρας από την ταλαιπωρία που προκαλεί το κλείσιμο των δρόμων από διαδηλωτές, ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι το πρόβλημα είναι η μετατροπή της Αθήνας σε πόλη της εξαθλίωσης και όχι οι δημοκρατικές ελευθερίες.

Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης εκτίμησε ότι η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ «φαιδρότητας και φαντασίας».

 Το ΚΚΕ εκτίμησε, από την πλευρά του, ότι οι εξαγγελίες του κ. Δένδια ανοίγουν το δρόμο «για την απαγόρευση του δικαιώματος στη διαδήλωση και την ένταση της καταστολής» και συμπλήρωσε ότι η κυβέρνησηπιστή «στα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοεπενδυτών που απαιτούν φτηνούς εργαζόμενους, προχωρά και στον περιορισμό κάθε αγωνιστικής παρουσίας και δράσης του κινήματος».

Επίσης, κατήγγειλε τις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ που συμμετείχαν στη συνάντηση με τον κ. Δένδια, νομιμοποιώντας με την παρουσία τους τα αντιλαϊκά αυτά σχέδια, όπως είπε.