Εναλλακτικό σχολείο στην Αγία Φύλα – Brain Breaks! (vids)

Της Ζώης Αυγουστή

Ο διευθυντής του Γυμνασίου Αγίας Φυλάξεως στη Λεμεσό, ο κ. Παρασκευάς Σαμάρας, με τις πρωτοποριακές ιδέες του, κατάφερε να δημιουργήσει ένα σχολείο εντελώς διαφορετικό από τα υπόλοιπα της Κύπρου.


 Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας 

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter 


Η τελευταία εντύπωση που είχα από τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Κύπρου ήταν μουντά χρώματα, απρόσωποι καθηγητές, απλησίαστοι διευθυντές και πεζές περιόδους μαθημάτων.

Μπαίνοντας στο Γυμνάσιο Αγίας Φυλάξεως και γνωρίζοντας τον κ. Σαμάρα η εντύπωση μου άλλαξε εντελώς. Βέβαια, το συγκεκριμένο σχολείο είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας, όμως έστω και μια τέτοια προσπάθεια, ευχόμαστε να παραδειγματίσει και άλλους διευθυντές. 

Μια ευρωπαϊκή ιδέα  εφαρμόζεται για πρώτη φορά σε Γυμνάσιο της Κύπρου. Το “brain breakes” είναι ένα τρίλεπτο με ασκήσεις ισορροπίας και  γυμναστικής, το οποίο οι μαθητές εφαρμόζουν την ώρα του μαθήματος. Με αυτό το διάλλειμα το μυαλό των μαθητών ξεκουράζεται και έτσι αφομοιώνουν πιο εύκολα το μάθημα.

 Εκτός από αυτή τη πρωτοβουλία ο διευθυντής έχει οργανώσει το σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες. Οι μαθητές έχουν χωριστεί σε ομάδες και ανεβάζουν θεατρικά, για τα οποία θα γίνει διαγωνισμός, δημιουργούν έργα τέχνης και «κατασκοπεύουν συνταγές» από εστιατόρια τις οποίες μετά θα παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή.

 

Ένα διαφορετικό σχολείο, γεμάτο χρώματα αφού οι μαθητές ζωγράφισαν κινούμενα σχέδια έξω από κάθε τάξη, το οποίο προσωπικά δεν περίμενα να βρω στην Κύπρο. Εύχομαι μέσα από τον κύριο Σαμάρα, να παραδειγματιστούν και άλλοι διευθυντές και καθηγητές για να αλλάξουν επιτέλους να μουντά, απρόσωπα σχολεία μας και να μπορέσουμε να βγάλουμε στην κοινωνία ανθρώπους με προσωπικότητα, κριτική σκέψη και αυτοπεποίθηση.