Πάνω από ενεργό ρήγμα πυρηνική μονάδα στην Ιαπωνία


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Εξαιρουμένης της πιθανότητας να ανακύψουν νέα δεδομένα -κάτι που δεν θεωρείται όμως πολύ πιθανό-, τα οποία θα μπορούσαν να ανατρέψουν αυτήν την απόφαση, ο αντιδραστήρας αυτός δεν αναμένεται να λάβει πιστοποίηση ασφαλούς λειτουργίας από τις αρχές, γεγονός που θα απαγορεύσει την επανεκκίνησή του.

Σε μια τέτοια περίπτωση η εταιρεία Japan Atomic Power, θα αναγκαστεί να εξετάσει το ενδεχόμενο της αποσυναρμολόγησης του.

Οι τέσσερις εμπειρογνώμονες που διορίστηκαν από την ρυθμιστική αρχή προέβησαν σε εξετάσεις του υπεδάφους της μονάδας και οι μελέτες τους κατέδειξαν ότι οι τελευταίες κινήσεις του ρήγματος που εντοπίστηκαν είναι κατά την άποψή τους αρκετά πρόσφατες, άρα μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ενεργό.

Μετά από συναντήσεις με τους εμπειρογνώμονες αυτούς, ο Σουνίτσι Τανάκα, πρόεδρος της ρυθμιστικής αρχής, είχε ήδη αφήσει να εννοηθεί τον Δεκέμβριο ότι η αρχή θα δυσκολευτεί πραγματικά να εγγυηθεί την ασφάλεια της μονάδας.

Τον Ιανουάριο όμως τα ευρήματα της ομάδας των εμπειρογνωμόνων δεν κοινοποιήθηκαν, προκειμένου να συνεχιστεί και να επεκταθεί η συζήτηση για το επίμαχο θέμα, καθώς η εταιρεία διέψευσε ότι υπάρχει εκεί ενεργό ρήγμα.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε μια ακόμη σύσκεψη για να εξεταστεί εάν το ρήγμα θα πρέπει να θεωρηθεί ως ενεργό. Είναι η πρώτη φορά που οι τρέχοντες έλεγχοι σε διάφορες ιαπωνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις οδηγούν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα.

Τα συμπεράσματα των εμπειρογνωμόνων θα διαβιβαστούν τώρα στην ρυθμιστική αρχή η οποία θα εκδώσει την τελική της απόφαση, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος του θεσμού αυτού.

Σήμερα δύο μόνο αντιδραστήρες, επί συνόλου 50, βρίσκονται σε λειτουργία στην Ιαπωνία, ενώ οι υπόλοιποι παραμένουν κλειστοί ως προληπτικό μέτρο εν αναμονή των νέων προτύπων ασφαλείας που βρίσκονται στην τελική φάση της επεξεργασίας τους και αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή τον Ιούλιο.

Οι πιο αυστηρές αυτές διατάξεις αποτελούν συνέπεια του πυρηνικού ατυχήματος στη μονάδα της Φουκουσίμα το οποίο προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό και το συνεπακόλουθο τσουνάμι που σάρωσε τις ακτές της χώρας την 11η Μαρτίου 2011.

Κανένας αντιδραστήρας δεν μπορεί να τεθεί ξανά σε λειτουργία χωρίς την έγκριση των νέων πυρηνικών αρχών που δημιουργήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2012.

Η γνώμη των εμπειρογνωμόνων ζητήθηκε και για άλλα πιθανολογούμενα ενεργά ρήγματα αλλού στη χώρα, συμπεριλαμβανομένου ενός κάτω από το συγκρότημα της μονάδας Όι, όπου δύο από τους τέσσερις αντιδραστήρες (3 και 4) βρίσκονται σήμερα σε λειτουργία, καθώς έλαβαν τον Ιούνιο την κρατική έγκριση για να λειτουργήσουν για 13 μήνες.

Αναφέρθηκαν επίσης στην πιθανή ύπαρξη ενεργού ρήγματος κοντά στη μονάδα Χιγκασιντόρι, αλλά δεν έχουν ακόμη συντάξει την τελική τους έκθεση, ενώ ο φορέας εκμετάλλευσης, η εταιρεία Τohoku Electric Power, αμφισβητεί τους ισχυρισμούς των γεωλόγων που επελέγησαν από την ρυθμιστική αρχή. Εάν επιβεβαιωθούν τα ευρήματά τους, η εταιρεία μπορεί να υποχρεωθεί σε νέες εργασίες για την ασφάλεια της μονάδας πριν από την ενδεχόμενη επανέναρξη της λειτουργίας της μονάδας της.

Έλεγχοι έχουν επίσης προγραμματιστεί για τρεις άλλες μονάδες, συμπεριλαμβανόμενου του πρωτότυπου αντιδραστήρα Μονζού, που επίσης βρίσκεται στην μονάδα της Τσουρούγκα.

Πηγή: newsbeast.gr