Έντονη δυσαρέσκεια αστυνομικών κατά Υπουργού για το ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ (vids)!

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες και διασταυρωμένες πληροφορίες μας, στις τάξεις του αστυνομικού μας σώματος, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια αυτή τη στιγμή, μετά και από τις ενέργειες του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξης, Ιωνά Νικολάου.

Καταθέσεις από αστυνομικούς

Συγκεκριμένα, έπειτα από οδηγίες του Υπουργού άρχισε προσπάθεια λήψης καταθέσεων από αστυνομικούς προκειμένου να διαπιστωθεί μεταξύ άλλων πώς έγινε χρήση ισχυρού μέσου καταστολής και ελέγχου πλήθους (σ.σ. χρήση δακρυγόνου μέσω μποτίλιας) στον συγκεκριμένο αγώνα.

Οι βασικοί λόγοι

Η δυσαρέσκεια στελεχών της αστυνομικής δύναμης έχει να κάνει κυρίως με τις ακόλουθες δυο παραμέτρους:

1) Αρκετές φορές στο παρελθόν έχει γίνει χρήση του συγκεκριμένου δακρυγόνου και κατά συνέπεια οι αστυνομικοί εκφράζουν απορία γιατί να γίνει θέμα στην προκειμένη περίπτωση, τη στιγμή μάλιστα που κρινόταν αναγκαία η επιστράτευση ενός μέσου καταστολής πλήθους.

2) Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι έχουν βρεθεί υπόλογοι μόνο και μόνο για το γεγονός ότι απλώς προσπάθησαν να ασκήσουν σωστά τα καθήκοντά τους. Εκφράζουν την άποψη ότι υπήρξε ακόμη και πολύ επιθετική συμπεριφορά σε βάρος τους (κι ότι κινδύνεψε η σωματική τους ακεραιότητα) και μάλιστα επεδείχθει ανοχή από πλευράς τους υπό τις περιστάσεις.

Υπουργικές εντολές στους επί καθήκοντι αστυνομικούς

Ένα άλλο σημείο που προκαλεί τη δυσαρέσκεια στελεχών της αστυνομικής δύναμης, σύμφωνα πάντα με διασταυρωμένες πληροφορίες μας, είναι ότι ο Υπουργός φέρεται να έδωσε άμεσα εντολές στους επί καθήκοντι αστυνομικούς μέσω τηλεπικοινωνιακού μέσου. Μέλη της αστυνομικής δύναμης έχουν εκφράσει δυσαρέσκεια για το γεγονός διατυπώνοντας τη θέση ότι η πολιτική εξουσία δεν μπορεί να επέμβει σε τέτοιο βαθμό στο έργο της αστυνομίας.

 Περί πολιτικής εξουσίας…

«Ο σεβασμός προς τον συγκεκριμένο Υπουργό και τον κάθε Υπουργό είναι δεδομένος. Δεν μπορεί όμως να επεμβαίνει ένας πολιτικός και να δίνει εντολές σε τέτοιες περιπτώσεις, καταστολής πλήθους. Αυτό είναι δουλειά της αστυνομίας που είναι εκπαιδευμένη για κάτι τέτοιο…» σχολίασε σχετικά άτομο που έχει γνώση τέτοιων θεμάτων και διόλου άσχετο είναι με τον αστυνομικό κλάδο.

Όπως πληροφορείται το 24H δεν είναι λίγα τα μέλη της αστυνομικής δύναμης που εξέφρασαν τη θέση ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμμετέχουν σε αστυνόμευση αγώνων. Ο λόγος είναι ότι θεωρούν πως μπορεί να βρεθούν μπλεγμένα στην προσπάθειά τους να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.

 Έγινε μεγάλο θέμα

Σημειώνεται πως τα όσα σημειώθηκαν στο παιχνίδι αποτέλεσαν θέμα συζητήσεων όχι μόνο λόγω των εξαγγελιών του Υπουργού για πλήρη διερεύνηση των όσων έγιναν (είχε σύσκεψη με την Αστυνομία κι ακολούθησαν δυο συλλήψεις οπαδών), αλλά κι εκατέρωθεν αντιδράσεων. Οπαδοί που πλήγησαν από τη χρήση του μαζικού μέσου καταστολής, έθεσαν θέμα κακών χειρισμών από πλευράς Αστυνομίας, ενώ μέλη της αστυνομικής δύναμης ένιωσαν στο τέλος θιγμένα γιατί βρέθηκαν σε θέση υπόλογου για τα τεκταινόμενα. Στο διαδίκτυο μάλιστα υπήρχαν πολλά video που παρουσίαζαν τη δυσμενή θέση αστυνομικών αλλά και οπαδών.

Δείτε το σχετικό οπτικό υλικό με την επίθεση κατά αστυνομικών, αλλά και τις θέσεις κάποιων οπαδών, που εκφράζουν προβληματισμούς για τη στάση της Αστυνομίας:

 

EPEISODIA (APOEL-AEK) από baladoros