Επιστήμονες: Ο κόσμος εισήλθε σε μια νέα ζώνη κινδύνου


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Τα επίπεδα είχε να δει ο πλανήτης από την εποχή του Πλειόκαινου, πριν από εκατομμύρια χρόνια, προειδοποίησε σήμερα η υπεύθυνη κλίματος του ΟΗΕ Κριστίνα Φιγκέρας.

“Με 400 ΡΡΜ στην ατμόσφαιρα έχουμε ξεπεράσει ένα ιστορικό όριο κι έχουμε εισέλθει σε μία νέα ζώνη κινδύνου”, ανακοίνωσε η Φιγκέρας. “Ο κόσμος θα πρέπει να αφυπνιστεί και να κατανοήσει τι σημαίνει αυτό για την ασφάλεια των ανθρώπων, την ευημερία τους και την οικονομική ανάπτυξη”, προστίθεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Βόννη της Γερμανίας.

Το παρατηρητήριο αναφοράς που έχει στηθεί στο ηφαίστειο της Μάουνα Λόα, στη Χαβάη, κατέγραψε την περασμένη Πέμπτη συγκέντρωση διοξειδίου στα 400,03 ΡΡΜ, σύμφωνα με την Αμερικανική Ωκεάνια και Ατμοσφαιρική Υπηρεσία (ΝΟΑΑ). Βέβαια πρόκειται για σημειακή καταγραφή κι όχι έναν ετήσιο μέσον όρο, ωστόσο το επίπεδο αυτό αποτελεί ένα συμβολικό κατώφλι και αποτελεί δείγμα πως ο πλανήτης οδεύει ολοταχώς προς μία ανησυχητική πορεία κλιματικής υπερθέρμανσης.

Ο στόχος που έχει θέσει από το 2008 η διεθνής κοινότητα είναι να περιορίσει την υπερθέρμανση του πλανήτη στους +2 βαθμούς Κελσίου από τα προβιομηχανικά επίπεδα, όριο που οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι εάν ξεπεραστεί θα ανατρέψει τις ισορροπίες στο κλιματικό σύστημα με συνέπεια απρόβλεπτα φυσικά φαινόμενα.

Μολαταύτα, με ετήσιες συγκεντρώσεις 400 ΡΡΜ CO2, η αναμενόμενη υπερθέρμανση θα φθάσει τουλάχιστον τους 2,4 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα των ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα. Και οι προοπτικές για το μέλλον είναι όντως ζοφερές: οι εκπομπές του διοξειδίου στην ατμόσφαιρα οι εκπομπές CO2 στην ατμόσφαιρα δεν σταματούν να αυξάνονται και εάν εξακολουθήσει αυτή η τάση, η αύξηση του θερμομέτρου θα είναι μεταξύ 3 και 5 βαθμών.

Εκτιμώντας πως “ακόμη υπάρχουν ευκαιρίες για να ξεφύγουμε από τα άσχημα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής”, η Φιγκέρας, που είναι συντονίστρια των διεθνών διαπραγματεύσεων για το κλίμα, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να δώσει “μία πολιτική απάντηση που θα αντιμετωπίζει πραγματικά την πρόκληση”.

Η επόμενη προγραμματισμένη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα έχει προβλεφθεί για το 2015 στη Γαλλία.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ