Έρευνα για τραπεζικό τομέα θα μελετήσει το Συμ. Εθν. Οικονομίας


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Χριστόφορος Πισσαρίδης, λέγοντας παράλληλα, πως το Συμβούλιο θα ετοιμάσει μια σειρά από έρευνες και μελέτες διάφορους τομείς της οικονομίας, με σκοπό τον ανασχεδιασμό της.

Μιλώντας στο περιθώριο συνεδρίου στη Λευκωσία, ο κ. Πισσαρίδης ανέφερε πως το Συμβούλιο Εθνικής Οικονομίας χωρίστηκε σε ομάδες, οι οποίες μελετούν διάφορα θέματα για την οικονομία, με σκοπό να εξετάσουν ποιο νέο οικονομικό μοντέλο θα μπορούσαν να συστήσουν για την Κύπρο. «Ο πρώτος κλάδος που επείγει και μελετάται τώρα, χωρίς να ξέρω τι αποτελέσματα θα έχει, είναι το τραπεζικό σύστημα, το οποίο μελετά φυσικά και η Κεντρική Τράπεζα από διαφορετική πλευρά», είπε.

Ο κ. Πισσαρίδης αναφέρθηκε στην ανάγκη χαλάρωσης των περιορισμών που υπάρχουν και της άρσης της αβεβαιότητας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι η έρευνα είναι πιο σφαιρική και δεν περιορίζεται μόνον στους περιορισμούς. «Θα τα κοιτάξουμε όλα, την οργάνωσή του, το μέγεθός του και ό,τι σχετίζεται με την οικονομία», είπε, σημειώνοντας πως το κυριότερο είναι να μην υπάρχει αβεβαιότητα για τις καταθέσεις, και δεύτερον, να αρχίσει η δανειοδότηση σε εταιρείες για να κάνουν επενδύσεις και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας.

Ερωτηθείς αν η προσπάθεια του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας είναι ο ανασχεδιασμός της οικονομίας με πρώτο τομέα τον τραπεζικό, ο κ. Πισσαρίδης είπε πως την 31η Μαΐου τα μέλη του Συμβουλίου θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγει για τον τραπεζικό τομέα. Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα πως το Συμβούλιο θα καταφέρει να ανασχεδιάσει την οικονομία. Πρόσθεσε πως τα αποτελέσματα της έρευνας για τον τραπεζικό τομέα θα δοθούν πρώτα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Υπουργό Οικονομικών. Διευκρινιστικά, ανέφερε πως στις 31 του μήνα θα υπάρξει η πρώτη συζήτηση, ενώ τα συνολικά αποτελέσματα της έρευνας θα δοθούν στην πολιτική ηγεσία όταν η έρευνα ολοκληρωθεί πλήρως.

Σε ερώτηση σχετικά με το βασικό αίτημα της Τρόικας για συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα, και αν αυτό που γίνεται τώρα, με την απορρόφηση της Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου δεν θα μεγεθύνει τον τομέα αυτό, ο κ. Πισσαρίδης είπε πως ήδη έχουμε πιο μικρό τραπεζικό τομέα, καθώς πωλήθηκαν οι τράπεζες του εξωτερικού, «και είναι οι τράπεζες του εξωτερικού που τους ενοχλούσαν ιδιαίτερα. Αν η Τράπεζα Κύπρου, σαν μια τράπεζα, είναι πιο μεγάλη από πριν, δεν ενοχλεί», είπε.

Το κυριότερο για την Τρόικα, συνέχισε, είναι όπως ολόκληρος ο τραπεζικός τομέας στην Κύπρο μικρύνει ως ποσοστό του ΑΕΠ για να μπορεί η Κυβέρνηση από μόνη της να ανακεφαλαιοποιεί τράπεζες αν χρειάζεται. Όπως σημείωσε, αυτό το έχουν πετύχει με τον τρόπο που το έκαναν με το να απαλλαγούν οι κυπριακές τράπεζες από τα παραρτήματα τους στο εξωτερικό και κυρίως στην Ελλάδα.

Τέλος, ερωτηθείς αν το Συμβούλιο θα στείλει τις εισηγήσεις του για τον τραπεζικό τομέα στο Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ο κ. Πισσαρίδης απάντησε αρνητικά, διευκρινίζοντας πως ο ρόλος τους είναι συμβουλευτικός ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Απ’ εκεί και πέρα, κατέληξε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφασίζει τι θα κάνει.

Πηγή ΚΥΠΕ