Σιαρλή στην Ερευνητική: Αυτοαναίρεση Τρόικα για κούρεμα!-Κατάθεση Πούφου

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


 

Η της ακρόασης για τον πρώην Υπουργό Οικονομικών ήταν προγραμματισμένο να αρχίσει στις 10:30, ενώ η διαδικασία για τον Διευθυντή του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων θα ακολουθήσει…

Το 24H θα παρέχει ενημέρωση ανά τακτά χρονικά διαστήματα.


Η διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 14:00. Θα συνεχιστεί στις 8 Μαΐου με την συνέχιση της κατάθεσης του πρώην Υπουργού Οικονομικών Χαρίλαου Σταυράκη.

14:29 Η μείωση της φοροαποφυγής και η πάταξη της φοροδιαφυγής προσπάθησαν να διασφαλιστούν μέσω νομοσχεδίων που κατατέθηκαν από το ΤΕΠ τα πέντε τελευταία χρόνια στη Βουλή, σύμφωνα με τον κ. Πούφο. Μάλιστα, όπως ανέφερε, υπάρχουν τρία νομοσχέδια κομβικής σημασίας που εκκρεμούσαν στη Βουλή από το 2010. Νομοσχέδια που επειδή δεν υιοθετήθηκαν, κατέστησαν μνημονιακά, δηλαδή περιλαμβάνονται πλέον στο μνημόνιο…

14:22 Πολιτικά πρόσωπα και αξιωματούχοι του κράτους εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στο φόρο, σύμφωνα με τον κ. Πούφο, ο οποίος είπε ότι το κούρεμα των καταθέσεων βοήθησε σε έναν βαθμό στην πάταξη της φοροδιαφυγής. 

14:20 Μίλησε και για το θέμα των ανείσπρακτων φόρων από τα ποδοσφαιρικά σωματεία. «Το σχέδιο που συμφωνήθηκε με την ΚΟΠ και τέθηκε υπό τον έλεγχο της Γενικής Ελέγκτριας, αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής» είπε για να προσθέσει: «Κατά την άποψη μου έχει εξαντληθεί ως αντικείμενο συζήτησης. Οι υποθέσεις των ποδοσφαιρικών σωματείων απασχόλησαν 3-4 Υπουργούς».

14:15 Μίλησε για τα έντονα διαβήματα του ΤΕΠ ώστε να αλλάξουν οι νόμοι, να εκσυγχρονιστούν και να εισπράττονται οι φόροι. Έκανε λόγο για κραυγή αγωνίας και εκκλήσεις ώστε το ΤΕΠ να γίνει πιο αποδοτικό.

14:10 Έδωσε εικόνα για τη δουλειά του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων. Σε 10 χρόνια η δουλειά του ΤΕΠ τριπλασιάστηκε, είπε. Το 2002 ο φόρος που επιβλήθηκε παγκύπρια ανέρχετο σε 403, 8 εκ. και το 2012 ο φόρος που επιβλήθηκε παγκύπρια ανέρχετο στο 1 δις και 5 εκ. Εξέφρασε τη θέση ότι είναι λογικό να αυξηθεί το χρέος, αφού αυξήθηκαν και οι φορολογίες. Ακολούθως μίλησε για τη διαδικασία που τηρείται για τους ανείσπρακτους φόρους.

Η κατάθεση του Γιώργου Πούφου άρχισε λίγο πριν από τις 13:00. Μετά από ερώτημα της Ερευνητικής Επιτροπής έδωσε στοιχεία για τις οφειλόμενες φορολογίες: 

2002 – 387,6 εκ. χωρίς τους τεχνικούς υπολογισμούς για την εκκλησία

2003 – 394,21 χωρίς την εκκλησία

2004 – 424,42 χωρίς την εκκλησία

2005 – 460,62 χωρίς την εκκλησία

2006 – 424 χωρίς και 492,42 με την εκκλησία

 

Η κατάθεση του Βάσου Σιαρλή ολοκληρώθηκε γύρω στις 12:30 και θα συνεχιστεί στις 17 Μαΐου.

12:58 Η Τρόικα αυτοαναιρέθηκε σύμφωνα με τον Σιαρλή. Το μοναδικό θέμα που ηγέρθη στις αρχές Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια ανεπίσημης συνάντησης με στελέχη της Τρόικα, έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για κούρεμα των κυπριακών ομολόγων. Απορρίφθηκε όμως από τους ίδιους τους «Τροϊκανούς», οι οποίοι είπαν πως κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφή για την Κύπρο.

12:55 Ο πρώην ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι ουδέποτε σε συζητήσεις με την τρόικα, ή σε επίπεδο Eurogroup τέθηκε θέμα κουρέματος καταθέσεων.

12:50 Το Eurogroup, σύμφωνα πάντα με τον Σιαρλή, ήταν εντυπωσιασμένο από το γεγονός ότι όλα τα μέτρα του μνημονίου είχαν ψηφιστεί ομόφωνα από τη Βουλή μας από τις 29 Νοεμβρίου. Στις 19 Νοεμβρίου είχαμε εκπληρώσει όλες τις πρόνοιες του μνημονίου, πρόσθεσε ο Σιαρλή. Είπε ακόμη ότι από πλευράς κυβέρνησης έγιναν όλα όσα έπρεπε να γίνουν. Αυτό που εκκρεμούσε ήταν το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών κάτι που θα προέκυπτε από την έκθεση της Pimco. Ωστόσο στο μνημόνιο υπήρχε πρόνοια για ανακεφαλαιοποίση 10 δις είπε.

12:05 Γιατί οι κυπριακές τράπεζες δεν μπορούσαν να ανακεφαλαιοπ[οιηθούν απευθείας από τον μηχανισμό στήριξης; Ο Σιαρλή απάντησε σε αυτό το ερώτημα λέγοντας πως δεν μπορούσε να γίνει αυτό γιατί η Κύπρος αντιμετώπιζε και δημοσιονομικά προβλήματα. Όπως εξήγησε, τα έξοδα ήταν κατά περίπου 1 δις μεγαλύτερα κάθε χρόνο, ενώ τα έσοδα ήταν συστηματικά μειωμένα. Αυτό το τελευταίο σημείο  το ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση για την αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος από το 2008 και έπειτα.

12:00 Ο Βάσος Σιαρλή είπε και τα ακόλουθα:

*Ότι έλαβε διαβεβαίωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, περί μέτρων τα οποία θα συγκρατούσαν τον προϋπολογισμό κάτω από 3%, σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της Κομισιόν.

* Κληθείς να αιτιολογήσει τη δήλωση που είχε κάνει, βάσει της οποίας το τραπεζικό σύστημα ήταν σταθερό κι ότι οι καταθέτες δεν έχουν εκτεθεί, είπε ότι με τα δεδομένα της εποχής οι τράπεζες μπορούσαν να αντεπεξέλθουν.

*Για το μνημόνιο είπε ότι στις 22 Νοεμβρίου του 2012 επήλθε τηλεφωνική συμφωνία. Πρόσθεσε πως το σχετικό έγγραφο ήταν έτοιμο στις 29 Νοεμβρίου. Σημείωσε ότι η όποια  καθυστέρηση στην συμφωνία,  προέκυψε επειδή οι αντιπροσώποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν έρχονταν στην Κύπρο παρόλο που η Κυβέρνηση ήταν έτοιμη για συμφωνία.

* «Αρχικά μιλούσαμε για μνημόνιο για 3 χρόνια, δηλαδή μέχρι το 2015, αλλά τελικά είπε ότι πήγαμε μέχρι το 2016», είπε ο κ. Σιαρλή. Κατέθεσε επίσης στην Ερευνητική Επιτροπή, πίνακα στον οποίο αναλύεται το σύνολο του δημόσιου χρέους στα προηγούμενα αλλά και στα επόμενα χρόνια.

 

11:01 Έριξε ευθύνες και στις τράπεζες και στο κράτος, που σύμφωνα με τα λεγόμενά του δεν αντιλήφθηκαν το ύψος των ζημιών που θα προέκυπταν από το ελληνικό κούρεμα.  Και πρόσθεσε πως αντί να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίδει το ευρωσύστημα για διαπραγμάτευση, μείναμε άπραγοι κάτι που είχε ως φυσιολογικό επακόλουθο να προκύψουν ζημιές, κατά την εκτίμηση του, πέραν του 80%.

11:00 Η διαδικασία άρχισε περίπου 10 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα, με τον Βάσο Σιαρλή να αποδίδει την κατάσταση στον χρηματοπιστωτικό τομέα την υπερβολική έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Αυτός ήταν ο λόγος που αποκλείστηκε από τις διεθνείς αγορές η Κύπρος.