“Η εργατική τάξη πληρώνει το τίμημα των προβλημάτων της οικονομίας”

 


 

Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Σε ομιλία του στην εκδήλωση της ΣΕΚ για την εργατική Πρωτομαγιά στο οίκημα της Συνομοσπονδίας, στη Λευκωσία, ο κ. Μάτσας επέκρινε την απελθούσα Κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια για ανικανότητα, ατολμία και αναβλητικότητα να χειριστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά τα προβλήματα, κάτι που πολλαπλασίασε την κρίση και οδήγησε την κυπριακή οικονομία εκτός αγορών. Ταυτόχρονα, είπε, η λανθασμένη στόχευση δημιούργησε την ανάγκη προσφυγής στην Τρόικα και στη συνομολόγηση μνημονίου συναντίληψης.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, σε χαιρετισμό της, ανέφερε πως η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητά της τη διάσωση του κράτους και της οικονομίας και την εξεύρεση άμεσων λύσεων και διεξόδων στα αδιέξοδα που συσσωρεύτηκαν με κορυφαία προτεραιότητα την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Ο κ. Μάτσας στην ομιλία του είπε πως “αν κάποιοι τους προηγούμενους λίγους μήνες έβλεπαν λίγο πιο μακριά από τη μύτη τους και έβαζαν υπεράνω την Κύπρο και όχι τα στενά κομματικά τους συμφέροντα, ο τόπος μας σήμερα δεν θα χρειαζόταν ούτε την Τρόικα, ούτε το μνημόνιο, ούτε και τα δανεικά. Άλλωστε αυτή δεν ήρθε απρόσκλητη στην Κύπρο».

Η στάση της ΕΕ, ανέφερε ο κ. Μάτσας, ήταν ιδιαίτερα προκλητική, καθώς προσπάθησε να δώσει διέξοδο σε ένα οικονομικό πρόβλημα με πολιτικούς όρους και παραπομπές. «Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η Κύπρος χρησιμοποιήθηκε ως το πειραματόζωο για την εφαρμογή νέων πρακτικών, όπως είναι το κούρεμα ιδιωτικών καταθέσεων και η στόχευση για τελικά αφαίρεση του κράτους ως συνεισφορέα στο ΤΚΑ», είπε.

Η ΕΕ, σημείωσε, θα πρέπει να επανατοποθετήσει την κοινωνικο-οικονομική της πολιτική και διάσταση, στο πλαίσιο μιας πιο αλληλέγγυας προσέγγισης, μέσα από την οποία θα προωθείται ο κοινωνικός διάλογος, η περαιτέρω εκδημοκρατικοποίηση των θεσμών και των διαδικασιών και σίγουρα, η ίδια η κοινωνική συνοχή.

Ο Αναπληρωτής ΓΓ της ΣΕΚ είπε πως οι μισθωτοί εργάτες απαιτούν σε βάθος έρευνα για το τραπεζικό σύστημα και απόδοση ευθυνών εκεί όπου ανήκουν. «Απαιτούμε κάθαρση και τιμωρία όσων ενέχονται στο μεγάλο, αισχρό και ελεεινό τραπεζικό φαγοπότι», είπε. Απαιτούμε επίσης, χρηστή διοίκηση, διαφάνεια, αξιοκρατία, αδιάφθορη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και περιορισμό του σπάταλου κράτους, καθώς επίσης και ανάπτυξη, προστασία της απασχόλησης και σεβασμό σε εργασιακά ήθη και θέσμια, πρόσθεσε.

Ο κ. Μάτσας χαρακτήρισε προς τη σωστή κατεύθυνση την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας για διορισμό ερευνητικής επιτροπής, κατήγγειλε την κωλυσιεργία στο θέμα του ΓΕΣΥ και χαιρέτισε τα μέτρα της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην προώθηση της εργοδότησης Κυπρίων, την πράσινη ανάπτυξη και την επένδυση στη νέα γενιά. Η ΣΕΚ, είπε, χαιρετίζει επίσης τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και τη θωράκιση των θεσμών και προσδοκεί σε διάλογο και διαβούλευση για τη βελτίωση της λειτουργίας της δημοκρατίας και του εκσυγχρονισμού της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης.

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η ΣΕΚ αναμένει από την κυβέρνηση να προχωρήσει τάχιστα σε δραστική μείωση των δανειστικών επιτοκίων, πάταξη της φοροδιαφυγής, αύξηση της παραγωγικότητας, πάταξη της εργασιακής εκμετάλλευσης και προστασία της πρώτης κατοικίας. «Ακόμη θα πρέπει να υπάρξει πλήρης διαφύλαξη των Ταμείων Προνοίας και των Ταμείων Συντάξεων που είναι κατατεθειμένα στη Λαϊκή και στην Τράπεζα Κύπρου, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται όπως γίνουν έγκαιρα οι σωστές κινήσεις για περαιτέρω διαφύλαξη των θεσμών αυτών, οι οποίοι αποτελούν βασική παράμετρο κοινωνικής πολιτικής», είπε

Κάλεσε την Κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τις λογικές των ιδιωτικοποιήσεων των κερδοφόρων Ημικρατικών οργανισμών και να προχωρήσει στον εκσυγχρονισμό του νομικού τους πλαισίου, παρέχοντάς τους όλα τα αναγκαία εφόδια για να μπορέσουν να επιτελέσουν την αποστολή τους μέσα σε συνθήκες διαφάνειας και ανταγωνισμού». Θα ήταν λάθος, πρόσθεσε, η προώθηση της μετάβασης από το κρατικό στο ιδιωτικό μονοπώλιο. Αναμένουμε ταυτόχρονα, ανέφερε ο κ. Μάτσας, την υλοποίηση της δέσμευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας για διαβούλευση με τους άμεσα ενδιαφερόμενους πριν τη λήψη οποιωνδήποτε μέτρων.

Η ΣΕΚ, συνέχισε, απευθύνεται ταυτόχρονα και στους εργοδότες και τους καλεί να επιδείξουν κοινωνικό πατριωτισμό αποφεύγοντας απολύσεις, προάγοντας πνεύμα αλληλεγγύης και ηρεμίας που τόσο ανάγκη έχει η αγορά εργασίας.

 

Πηγή ΚΥΠΕ