Μίλησαν και για την Κύπρο Ομπάμα-Ερντογάν στο Λευκό Οίκο (vid)

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο email σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Οι συνομιλίες παρατάθηκαν για 45 λεπτά, για άγνωστους λόγους, με αποτέλεσμα η συνέντευξη Τύπου να καθυστερήσει. Ενώ μία ξαφνική μπόρα που μούσκεψε και τους δύο, άλλαξε λίγο το τηλεοπτικό σκηνικό, αφού για ελάχιστα λεπτά προστέθηκαν ομπρέλες.


Δείτε το δελτίο του 24H καιτις δηλώσεις του Βίκτωρα Παπαδόπουλου-Ο Αναστασιάδης έστειλε το έγγραφο στα κόμματα!


 

Στη συνάντηση συζητήθηκε και το Κυπριακό, αν και ο Πρόεδρος Ομπάμα δεν αναφέρθηκε σ’ αυτό στις δηλώσεις του.  Ο κ. . Ερντογάν, μιλώντας μέσω μεταφραστή, είπε ότι «υπάρχει πάντα μεγάλη ευκαιρία για να βρεθεί λύση».

 

Όπως ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα, στις συνομιλίες οι δύο ηγέτες κάλυψαν το Μεσανατολικό, το παλαιστινιακό, περιφερειακά ζητήματα, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και τη Συρία.

«Στέκομαι στο πλευρό σας απέναντι στην τρομοκρατία», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, τονίζοντας παράλληλα ότι στηρίζουν την προσπάθεια για αλλαγές στην Τουρκία και ενδυνάμωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου».

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη της εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών ΗΠΑ και Τουρκίας.

Ο Ταγίπ Ερντογάν μίλησε για την κοινή πάλη των δύο χωρών εναντίον της τρομοκρατίας και στα κοινά συμφέροντα που υπάρχουν μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, στη Μέση Ανατολή, στην ευρύτερη περιοχή, στα ενεργειακά ζητήματα κ.α. όλα αυτά προϋποθέτουν πολύ στενή συνεργασία», είπε ο κ. Ερντογάν, διευκρινίζοντας ότι οι συζητήσεις με τους αμερικανούς επίσημους θα συνεχιστούν όλη την ημέρα και μεταξύ του ιδίου και του προέδρου, όπως και του αντιπροέδρου Μπάιντεν, όπως και μεταξύ υπουργών και αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών και παρότι οι εμπορικές τους σχέσεις αυξήθηκαν από τα 8 στα 20 δισεκατομμύρια την τελευταία δεκαετία, υπάρχουν περαιτέρω περιθώρια βελτίωσης.

Υπογράμμισε ότι η Συρία ήταν στην κορυφή της ατζέντας των θεμάτων, όπου πέραν της ανασκόπησης των εξελίξεων, εστιάστηκαν στο τι θα γίνει στο μέλλον. «Θέλουμε να δούμε τη διεθνή κοινότητα να εκδηλώνει ευαισθησία στη Συρία», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, ζητώντας επιτάχυνση της διαδικασίας αλλαγής του καθεστώτος, για να σταματήσουν να σκοτώνονται αθώοι.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μίλησε για σταθερή πίεση επί του καθεστώτος Ασσαντ και ενίσχυση της αντιπολίτευσης, αποφεύγοντας να δώσει χρονοδιάγραμμα. «Όσο γρηγορότερα, τόσο καλύτερα», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στο Ιράκ, το κυπριακό κα.

Αν και η επίσκεψη ήταν εργασίας, η υποδοχή που επιφυλάχθηκε στον Τούρκο πρωθυπουργό ήταν σχεδόν όσο πανηγυρική είναι μία επίσημη επίσκεψη.  Αυτή την ώρα, ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν παραθέτει γεύμα εργασίας στον Τούρκο πρωθυπουργό, παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Αργότερα, μαζί με τον αντιπρόεδρο Μπάιντεν θα μιλήσουν στο Εμπορικό Επιμελητήριο της Ουάσιγκτον και στη συνέχεια ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα παραθέσει δείπνο προς τιμή του στο Λευκό Οίκο.

Πηγή ΚΥΠΕ