Εθνικό Συμβούλιο: “Όχι” στην πρόταση του ΑΚΕΛ

 


Εγγραφείτε στο Newsletter του 24Η και οι σημαντικότερες ειδήσεις της ημέρας θα έρχονται στο e-mail σας

Ακολουθήστε μας στο facebook και στο twitter


Όπως έγινε γνωστό από χθες το Εθνικό Συμβούλιο εξέτασε την πρόταση του ΑΚΕΛ για έξοδο από το ευρώ, ωστόσο καμία πολιτική παράταξη δεν φαίνεται να στηρίζει την εν λόγω πρόταση.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, πως δεν μελετήθηκε εις βάθος η πρόταση του ΑΚΕΛ, ενώ εξέφρασε την απορία πώς μπορεί η πορεία εντός Μνημονίου να αποτελεί την καλύτερη συνταγή για απεγκλωβισμό από αυτό.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ κατέθεσε στο Εθνικό Συμβούλιο έγγραφο με τις προτάσεις και τις εισηγήσεις του για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση, είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της πολύωρης συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Ομήρου είπε ότι πέραν της ενημέρωσης και συζήτησης που υπήρξε σε ό,τι αφορά τις διαφαινόμενες εξελίξεις του Κυπριακού, έγινε μια εκτεταμένη συζήτηση γύρω από τα θέματα της οικονομίας και κάθε πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις και τις εισηγήσεις της για το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση.

«Από πλευράς ΕΔΕΚ έχω καταθέσει ένα έγγραφο, στο οποίο καταθέτουμε τις προτάσεις και τις εισηγήσεις μας για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Πρώτος στόχος ασφαλώς είναι η στοιχειώδης σταθεροποίηση του οικονομικού κλίματος, περιλαμβανομένου και του χρηματοπιστωτικού συστήματος, όπου τα προβλήματα είναι κατεπείγοντα και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση, με ιδιαίτερη έμφαση στην Τράπεζα Κύπρου η οποία πρέπει να διασωθεί και πρέπει να αποτελέσει ξανά την ατμομηχανή του κυπριακού χρηματοπιστωτικού συστήματος», συμπλήρωσε.

Η συνεδρίαση η ο ποία πραγματοποιείται 2 μέρες μετά την απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της πρώτης δόσης, ξεκίνησε με ενημέρωση εκ μέρους της Κυβέρνησης για τις εξελίξεις γύρω από την αποδέσμευση της δόσης, ύψους 3 δις ευρώ.

Συζητήθηκε επίσης η δήλωση του Όλι Ρέν στο ευρωκοινοβούλιο, ότι αυτή είναι μια καλή ευκαιρία τώρα να συζητηθεί το Κυπριακό, ούτως ώστε να επέλθει ανάπτυξη στην Κύπρο.

Καθόλου ικανοποιημένος δήλωσε από το αποτέλεσμα της σημερινής συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, ο υπηρεσιακός ΓΓ και βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

Σε δηλώσεις, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Περδίκης είπε πως η συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου επικεντρώθηκε σε ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων, χωρίς να παρθούν αποφάσεις για ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα του κυπριακού λαού.

Ο κ. Κάρογιαν σε δηλώσεις του ανέφερε ότι τώρα δεν μπορεί να αρχίσει ο διάλογος για το Κυπριακό, ένεκα της δύσκολης οικονομικής κατάστασης που επικρατεί, ενώ πρόσθεσε πως όλες οι πολίτικες δυνάμεις θα εργαστούν για να βγει η χώρα όσο το δυνατόν πιο σύντομα από τον Μηχανισμό Στήριξης.

Η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων συμφώνησε σήμερα ότι η Κύπρος θα πρέπει να ολοκληρώσει την προσπάθεια για γρηγορότερη έξοδο από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, εντός της ευρωζώνης, όπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, προβαίνοντας σε κοινή ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου, μετά το πέρας της σημερινής πολύωρης συνεδρίας του Σώματος.

Ο κ. Στυλιανίδης είπε πως «υπάρχει διαφωνία με το χώρο του ΑΚΕΛ και ενδεχομένως τους Οικολόγους σε ό,τι αφορά το ευρώ και την ευρωζώνη, αλλά η επικρατούσα άποψη είναι ότι η μεγάλη μάχη για τη γρήγορη έξοδο από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση θα γίνει στα πλαίσια της ευρωζώνης».